Ο «ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΩΤΙΑ», ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ. . . . . ΝΑ ΠΕΙ

«Μετά από ένα Δήμαρχο φωτιά δεν έχεις και πολλά να πεις….».

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό της, στην κοπή της πίτας  της «Δυνατής Γλυφάδας», η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, διαδεχόμενη τον κ. Δήμαρχο που μόλις είχε κάνει την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. Χειμαρρώδης, αλαζονικός και σχεδόν χωρίς ανάσα, αναφέρθηκε στο έργο της Δημοτικής Αρχής τη χρονιά που πέρασε. Πέρα από τα πραγματικά γεγονότα, δεν απέφυγε τις ωραιοποιήσεις και τις υπερβολές, προπαντός όμως δεν απέφυγε τα ψέματα, ενώ ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε πολλά, αλλά παρέλειψε σκόπιμα; αρκετά και σημαντικά.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.

Ψέμα πρώτο. Ισχυρίστηκε ότι το κόστος καυσίμων θέρμανσης για το ΔΑΚ είναι 500.000€ το χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι πριν παραχωρηθεί στο Δήμο, ως ΕΑΚ τότε, είχε συνολικά ετήσια έξοδα 350.000€ το χρόνο, όπου συμπεριλαμβάνονταν τα έξοδα συντήρησης, οι μισθοί του προσωπικού, τα καύσιμα κ.α. Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, σε παρατήρηση της κ. Αθηνάς Λυγνού, ότι τα προβλεπόμενα 900.000€ για καύσιμα μεταφορικών μέσων είναι υπερβολικά, απάντησε ότι σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα καύσιμα του ΔΑΚ. Στον προϋπολογισμό της σχετικής προμήθειας καυσίμων όμως, ύψους 1.200.000€, το αναγραφόμενο ποσό για τη θέρμανση είναι 125.993€.

Ψέμα δεύτερο. Ισχυρίστηκε ότι η Δημοτική Επιχείρηση του Γκολφ είναι κερδοφόρα και ότι έχουν γίνει επενδύσεις. Η αλήθεια είναι ότι για να γίνει βιώσιμη ο Δήμος κατέβαλε το 2011 499.000€ ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επι πλέον, επειδή το προσωπικό της επιχείρησης δεν επαρκεί για τη συντήρηση, ο Δήμαρχος κρατάει παράνομα, επι δύο χρόνια τώρα, αρχικά 14 και στη συνέχεια 9 εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνονται από το Δήμο, κοστίζοντας στους δημότες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Όσο για τις επενδύσεις, φαίνεται πως τα έπιπλα και οι κουρευτικές μηχανές φαντάζουν στον κ. Δήμαρχο ως συνεδριακά κέντρα και άλλες σημαντικές υποδομές.

Ψέμα τρίτο. Ισχυρίστηκε ότι με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ), που είναι σε εξέλιξη, θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των εκτός σχεδίου νόμιμων μικροϊδιοκτητών, υπονοώντας ότι θα ενταχθούν στο σχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι ούτε με το υπάρχον νομικό καθεστώς μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης, ούτε κάτι τέτοιο προτείνεται από τους μελετητές του ΓΠΣ στην πρώτη φάση της μελέτης που κατέθεσαν και συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/1/13.

Ψέμα τέταρτο. Δήλωσε ότι στηρίζει την Περιφέρεια (προφανώς εννοεί τον ΕΔΣΝΑ) που αντιμετωπίζει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί το κόστος είναι μεγάλο (7.000€ την ημέρα) και η σημερινή διαχείριση δεν το δικαιολογεί. Η αλήθεια είναι ότι με τον προωθούμενο σχεδιασμό του ΕΔΣΝΑ και την δημοπράτηση των 4 εργοστασίων, επεξεργασίας 1,35 εκατ. τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων το χρόνο, το κόστος διαχείρισης θα αυξηθεί 3 με 4 φορές. Αυτό αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία των εργολαβιών και το συνολικό κόστος για τα 27 χρόνια της παραχώρησης της εκμετάλλευσης στα ιδιωτικά συμφέροντα ύψους 4 δις €. Όσο για την Ανακύκλωση, που ισχυρίστηκε ότι θα αναβαθμιστεί, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού το 1,35 εκατ. τόνοι το χρόνο που θα απορροφούν τα εργοστάσια είναι το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων στην Αττική.

Ψέμα πέμπτο. Ισχυρίστηκε ότι θα πάει την υπόθεση του νεκροταφείου με την καταπάτηση που έκανε, μέχρι τέλους και ότι υπήρχε μελέτη για το χώρο από τον τ. Δήμαρχο Σπονδυλίδη που πέρασε από τον ΟΡΣΑ και εγκρίθηκε. Η αλήθεια είναι ότι απλώς υπήρχε μια προμελέτη που δεν προχώρησε παραπέρα, ούτε εγκρίθηκε από πουθενά. Άλλωστε η προωθούμενη τότε τροποποίηση του ΠΔ του 78, για την προστασία του Υμηττού, δεν ολοκληρώθηκε γιατί το ΣτΕ, με την 67/98 απόφασή του, έκρινε τις προτεινόμενες τροποποιήσεις για ένταξη στο σχέδιο πόλης και την χωροθέτηση νεκροταφείου στην Α’ Ζώνη ως μη νόμιμες.

Ψέμα έκτο. Ισχυρίστηκε ότι έχει συγκρουστεί με τα συμφέροντα και απόδειξη είναι ότι στην οδό Ζησιμοπούλου μπήκε τάξη. Η αλήθεια είναι ότι όποιος επισκεφτεί την οδό αυτή, αλλά και άλλες οδούς, όπως η Γιανιτσοπούλου κλπ, θα διαπιστώσει ότι παραμένει η αυθαιρεσία των παράνομων κατασκευών επι των πεζοδρομίων. Εκεί τα συμφέροντα οργιάζουν αφού κάθε κατάστημα πολλαπλασιάζει την αξία του επεκτεινόμενο ουσιαστικά στο δημόσιο χώρο.

Ψέμα έβδομο. Ισχυρίστηκε ότι εντάχθηκε όλο το σύστημα απορροής ομβρίων της Τερψιθέας, όπως το είπε, στο Κοινοτικό Πλαίσιο για να πάψει να πνίγεται αυτή η περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι εντάχθηκε μόνο ο πρωτεύον αγωγός αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, ο οποίος με τη νέα μελέτη διέρχεται από τις οδούς Δωδεκανήσου – Λευκωσίας – Μ. Ασίας. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική αλλά δεν καλύπτει όλη την Τερψιθέα και θα χρειαστούν πολλά χιλιόμετρα αγωγών ακόμα για να γίνει αυτό. Άλλωστε, επι των ημερών του σημερινού Δημάρχου δεν έγινε ούτε ένα μέτρο δικτύου ομβρίων, εκτός από το έργο στην περιοχή Καρβελά, που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και εκτέλεσε η Περιφέρεια Αττικής.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ

Παράληψη πρώτη. Είπε ότι αγόρασε δύο χώρους για πλατείες, εννοώντας προφανώς τα οικόπεδα περιοχής Καρβελά. Παρέλειψε όμως να πει ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι κατά 3.000.000€ πάνω από την αντικειμενική αξία, όταν οι συναλλαγές γίνονται κάτω απ’ αυτή λόγω κρίσης, ότι δεν ολοκληρώθηκε γιατί η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω παράβασης της νομοθεσίας, αλλά και του υπερβολικού τιμήματος, ότι για τον ίδιο λόγο διενεργεί έρευνα η Εισαγγελία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ότι το πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου, λέγεται ότι, κρίνει πως τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν πρέπει να επιστραφούν, αλλιώς να καταλογιστούν σε όσους ευθύνονται.

Παράληψη δεύτερη. Είπε ότι ο Δήμος δεν χρωστάει, δεν έχει δάνεια, έχει χρηστή διαχείριση, έχει 10 εκατ. € ταμείο και σε σύγκριση με άλλους Δήμους είναι πρότυπο γιατί έχει, αναλογικά με τον πληθυσμό του, τους λιγότερους εργαζόμενους. Παρέλειψε όμως να πει ότι όταν ανέλαβε Δήμαρχος υπήρχαν στο ταμείο 12.600.000€, ότι τα 2/3 των δαπανών γίνονται μέσα από απ’ ευθείας αναθέσεις και παράνομες κατατμήσεις, ότι, πέρα από τα οικόπεδα που αναφέραμε πριν, γίνονται έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για την οικονομική διαχείριση των προμηθειών, ότι υποσχέθηκε διαχειριστικό έλεγχο, χωρίς να έχει παρουσιάσει ακόμα τα αποτελέσματά του, ότι εξακολουθεί να πληρώνει υποχρεώσεις της αμαρτωλής ΔΕΑΠ χωρίς τη νόμιμη εκκαθάριση και ότι, πέρα από τη γενική μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ, ο Δήμος Γλυφάδας είχε συγκριτικά λιγότερους εργαζόμενους και πριν αναλάβει ο ίδιος.

Παράληψη τρίτη. Είπε, για να παραπλανήσει ως προς τα αποτελέσματα των πράξεων του με την καταπάτηση για το αυθαίρετο νεκροταφείο και να μειώσει όσους αγωνίζονται για πραγματική λύση, ότι δεν είναι πεδίο δόξης λαμπρό ο θάνατος και ότι η ενέργειά του είναι έργο της πόλης. Παρέλειψε όμως να πει ότι με την Αίτηση Ανακοπής που κατέθεσε κατά του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής του Δασαρχείου, αμφισβήτησε το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της έκτασης που καταπάτησε, διευκολύνοντας τα μεγάλα συμφέροντα που διεκδικούν το χώρο, ότι το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση απέρριψε την αίτηση και επικύρωσε το Πρωτόκολλο με τα δύο πρόστιμα των 6.000€ και 12.000€, ότι έχει επιβληθεί και άλλο πρόστιμο 103.500€ από το ΥΠΕΚΑ σε βάρος του Δήμου, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα καλούνται να πληρώσουν οι δημότες και κυρίως ότι δεν κάνει καμία ενέργεια για να λύσει το πρόβλημα αξιοποιώντας την παραχωρημένη στη Γλυφάδα έκταση στο νεκροταφείο Αργυρούπολης και να επισπευτούν οι διαδικασίες δημιουργίας του νομοθετημένου διαδημοτικού νεκροταφείου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Παράληψη τέταρτη. Παραδόξως, δεν αναφέρθηκε στο προσφιλές του θέμα, των υπόγειων γκαράζ. Παρέλειψε δηλαδή να πει γιατί επιμένει να φορτώσει στο Δήμο μια επένδυση που αποδεδειγμένα, από τις ίδιες τις μελέτες που παρήγγειλε, δεν είναι βιώσιμη και δεν προσφέρει νέες θέσεις στάθμευσης. Μια επιλογή που και οι μελετητές της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού δεν προτείνουν. Παρέλειψε επίσης να πει γιατί επιμένει να γίνει η επένδυση αυτή και προσφέρει δώρο στον όποιο επενδυτή την ελεγχόμενη στάθμευση, που αν εφαρμοστεί από τον Δήμο, σύμφωνα με δική του μελέτη, θα του αποφέρει πολύτιμα έσοδα τουλάχιστον 5.500.000€ το χρόνο. Παρέλειψε τέλος να πει ότι η ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία απαγορεύουν υπόγεια γκαράζ κάτω από κοινόχρηστους χώρους, γεγονός που αν δεν ξεπεραστεί ακυρώνει όλα τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα.

Παράληψη πέμπτη. Μεγάλη έμφαση έδωσε στο κοινωνικό έργο που παράγεται στο Δήμο και καλά έκανε. Παρέλειψε όμως να πει ότι καθυστέρησε ενάμιση χρόνο τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου για να καταφέρει με φωτογραφικές διαδικασίες να νοικιάσει τα συγκεκριμένα καταστήματα στην Μυστρά και Επιδαύρου, όταν άλλοι Δήμοι λειτουργούν τέτοιες κοινωνικές δομές, που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος, από την αρχή της θητείας τους. Παρέλειψε να πει ότι, ενώ έσπευσε τάχιστα να αγοράσει με τεράστιο τίμημα τα οικόπεδα Καρβαλά που προαναφέραμε, δεν έκανε το ίδιο για το οικόπεδο που δεν έχει αποζημιωθεί στο χώρο της οδού Πύργου που είναι χαρακτηρισμένος για Παιδικό Σταθμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί. Παρέλειψε ακόμα να πει ότι, ενώ δίνει προτεραιότητα στις ασφαλτοστρώσεις, δαπανώντας υπέρμετρους πόρους σε σχέση με την οικονομική συγκυρία, για τους παιδικούς σταθμούς διαθέτει ελάχιστα, όταν το 45% των αιτήσεων εφέτος δεν ικανοποιήθηκαν.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα ψέματα και παραλείψεις από την ομιλία του Δημάρχου, θα σταματήσουμε όμως εδώ. Βεβαίως στο Δήμο γίνεται και κάποιο έργο, αλλοίμονο αν δεν γινόταν. Σε όλες τις δημοτικές θητείες έγινε έργο, όσα όμως εκθέσαμε ποιο πριν δίνουν μια σαφέστατη εικόνα ποιο είναι εκείνο που κυριαρχεί και δίνει το στίγμα στην σημερινή πραγματικότητα του Δήμου, ποιός είναι ο βασικός προσανατολισμός. Είναι προφανές ότι με την ακολουθούμενη πολιτική του κ. Δημάρχου δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, ότι τα βασικά θέματα της πόλης, όχι μόνο δεν προωθούνται, αλλά μπαίνουν σε επικίνδυνους δρόμους και ότι το μέλλον της δεν προδιαγράφεται ευοίωνο.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όταν χαρακτήρισε τον κ. Δήμαρχο ως «Δήμαρχο φωτιά» χωρίς να το θέλει μας έδωσε το παρακάτω μήνυμα. Αν πράγματι έχουμε «Δήμαρχο φωτιά», τότε πρέπει να προσέχουμε, γιατί η φωτιά όταν ανάψει κάνει ζημιές και πολλές φορές γίνεται ανεξέλεγκτη.

Με εκτίμηση

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

ετικέτες:  

αφήστε ένα σχόλιο


1 + = τέσσερα