ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Η σημερινή κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα και κυρίως στο Σαρωνικό Κόλπο

Τα σοβαρά περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που κυριαρχούν σήμερα στις ακτές της Μεσογείου ξεκινούν από το γεγονός ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που με τη μία ή την άλλη μορφή εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των χωρών σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Κοινό στοιχείο της πολιτικής αυτής είναι η εκποίηση του δημόσιου χώρου και κυρίως των ακτών σε μεγάλες εταιρείες για τουριστικές επενδύσεις με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η εμφάνιση πολλών προβλημάτων που έχουν να κάμουν με τον αποκλεισμό των ωραιότερων κομματιών των παραλιών της Μεσογείου από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, τις αλόγιστες επεμβάσεις στο τοπίο, τις αυθαίρετες δομήσεις των ακτών, την υποβάθμιση φυσικών οικοσυστημάτων και μνημείων πολιτισμού την κυκλοφοριακή συμφόρηση, το «στίβαγμα» των λουόμενων στις «ελεύθερες ακτές» με πολύ άσχημες συνθήκες ακόμα και για την υγεία των επισκεπτών εξαιτίας της έλλειψης καθαριότητας, τις ελλείψεις νερού, τους θορύβους, τα φαινόμενα της αισθητικής ρύπανσης, , την ποιότητα του νερού κολύμβησης, και τόσα άλλα.

 

Η παραλία του Σαρωνικού στην Ελλάδα, πολύ κοντά στην Αθήνα, μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Παράλληλα αποτελεί ένα χώρο στον οποίο συνυπάρχουν φυσικά οικοσυστήματα με μεγάλη οικολογική αξία, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανθρώπινες ανάγκες. Επομένως συνιστά ένα συλλογικό αγαθό το οποίο η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει και να αναδείξει ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους στη διαχείρισή του.

Δυστυχώς κατά μήκος της μοναδικής αυτής παραλιακής ζώνης, όπως άλλωστε σε όλες σχεδόν τις ακτές της Μεσογείου έχουν χωροθετηθεί και υπάρχουν χρήσεις ασύμβατες με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της ακτογραμμής του Σαρωνικού, όπως και με και το πνεύμα της ελεύθερης για κολύμβηση και ήπια άθληση παραλίας. Χρήσεις που έχουν σαν αφετηρία αποκλειστικά την αποκόμιση οικονομικού κέρδους από την ελκυστικότητα του θαλάσσιου τοπίου και τον ανοικτό ορίζοντα. Τέτοιες χρήσεις είναι μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Grand Resort στο Λαγονήσι, οι πολυτελείς κατοικίες, τα κέντρα νυκτερινής διασκέδασης και διάφορες εμπορικές δραστηριότητες.

Αν σε αυτά προστεθούν οι οργανωμένες ακτές που είναι αποκλεισμένες από την ελεύθερη πρόσβαση, οι μαρίνες όπως και άλλες νόμιμες και παράνομες εγκαταστάσεις, γίνεται φανερό ότι η ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες για κολύμβηση και ήπια άθληση είναι πολύ περιορισμένη και σε υποβαθμισμένες, στις περισσότερες περιπτώσεις, συνθήκες.

Και ενώ σχεδόν όλοι οι φορείς (δημοτικές αρχές, επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Πολυτεχνείο της Αθήνας, ανώτατα δικαστήρια, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και τα κινήματα των πολιτών συμφωνούν με την αλλαγή αυτής της κατάστασης, και προτείνουν την απελευθέρωση των ακτών από ασύμβατες λειτουργίες, με την υιοθέτηση ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον χρήσεων και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση με νόμους να επιβάλλει την παραχώρηση όλης της παράκτιας έκτασης σε ιδιωτικές εταιρείες κυρίως ξένες, αλλά και ελληνικές. Με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη, πουλιέται η δημόσια περιουσία της παραλιακής ζώνης σε επιχειρηματίες για την γεμίσουν με τσιμέντο κατασκευάζοντας τεράστιες εγκαταστάσεις, ‘όπως συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, ξενοδοχειακές μονάδες με χιλιάδες κρεβάτια και άλλα οιικοδομήματα, ακόμα και επάνω σε αρχαιολογικούς χώρους ή προστατευόμενα φυσικά οικοσυστήματα.. .

Αν τα σχέδια αυτά ισχύσουν είναι σίγουρο ότι η παραλιακή ζώνη θα αποκοπεί από τον αστικό ιστό όλων των παράκτιων δήμων αποτελώντας ένα ξένο σώμα. Ταυτόχρονα πρόσβαση στην παραλία θα έχουν μόνο οι εύποροι, ενώ θα αποκλεισθούν και θα στερηθούν το δικαίωμα στην κολύμβηση εκατομμύρια πολιτών.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν θα λειτουργούν με τη γνωστή μέθοδο all inclusive, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες στους επισκέπτες-πελάτες, οι οποίοι δε θα κυκλοφορούν στις τοπικές κοινωνίες για να καταναλώσουν.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ήδη υπάρχουσες μικρές επιχειρήσεις στους παράκτιους δήμους (ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλα) και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

Για τους πιο πάνω λόγους οι συλλογικότητες και τα κινήματα των πολιτών λένε ΟΧΙ σε αυτά σχέδια.

Είμαστε αντίθετοι με τις εγκαταστάσεις που η σημερινή κυβέρνηση προωθεί με διάφορα νομοσχέδια,, διότι θα καταστρέψουν φυσικά οικοσυστήματα, θα υποβαθμίσουν τα μνημεία του πολιτισμού και θα στερήσουν από τους πολίτες το πολύ σημαντικό δημόσιο αγαθό που λέγεται παραλία και προβάλλουμε την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που

α) Να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη σε αρμονία με τη φύση.

β) Να συνεισφέρει στη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων. Και των μνημείων του πολιτισμού.

γ) Να βασίζεται σε βιώσιμα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα.

δ) Να συνιστά η περιβαλλοντική προστασία ένα ολοκληρωμένο τμήμα των σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης.

ε) Να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της διαχείρισης και της ανάπτυξης με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων πολιτών στις αποφάσεις σχεδιασμού, προσαρμοσμένες στα τοπικά δεδομένα.

στ) Να αναγνωρίζει και να υποστηρίζει η ανάπτυξη, την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τα ενδιαφέροντα του ντόπιου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα προτείνουμε

-Να μη γίνει καμία νέα τουριστική ή εμπορική εγκατάσταση στην παραλία του Σαρωνικού και στην περιοχή ανάμεσα στην παραλιακή λεωφόρο και στην ακτή .

– Να κατεδαφιστούν άμεσα οι παράνομες εγκαταστάσεις σε όλη την ακτογραμμή του Σαρωνικού και ιδιαίτερα όσες ήδη έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. Mε εξαίρεση τις Δημοτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την πρόσβαση των πολιτών σε παραλίες, και εγκαταστάσεις πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες

– Να απομακρυνθούν επίσης από την παραλία τα νυχτερινά κέντρα και άλλες παράνομες χρήσεις αναψυχής.

– Να δοθούν κίνητρα για να αναβαθμισθούν οι υπάρχουσες μικρές τουριστικές μονάδες και βρίσκονται πάνω από τη λεωφόρο, εκτός της ακτής, όπως και οι τουριστικές παραθεριστικές κατοικίες που ήδη υπάρχουν (πχ Βάρκιζα).

– Οι οργανωμένες ακτές του ΕΟΤ να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα και να έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο κοινό.

– Οι ελεύθερες ακτές να αναβαθμισθούν από τους και να είναι ελεύθερα προσβάσιμες και δωρεάν διαθέσιμες για κολύμβηση και ήπιες δραστηριότητες (ερασιτεχνική αλιεία, περίπατος, ποδηλασία) από τους πολίτες με αποκλεισμό κάθε εμπορικής εκμετάλλευσης.

– Να γίνουν θαλάσσια πάρκα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπως προτείνρει η μελέτη του Πολυτεχνείου

-Να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι.

-Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου σύμφωνα με την κατατεθειμένη μελέτη του Πολυτεχνείου και να συνδεθεί με το θαλάσσιο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον Άγιο Κοσμά, όπως προτείνεται στην άλλη μελέτη του Πολυτεχνείου.

– Ο χώρος των Αλυκών Αναβύσσου να γίνει πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας του σημαντικού οικοσυστήματος των Αλυκών.

– Να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, όπως και ποδηλατικά δίκτυα στους παράλιους δήμους που να έχουν πρόσβαση στον κεντρικό ποδηλατόδρομο.

Εναλλακτική Δράση

www.enallaktiki-drasi.gr

αφήστε ένα σχόλιο


7 × = πενήντα έξι