ΟΜΙΛΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ βαθιά μέσα από την καρδιά μου για την σημερινή σας παρουσία. Ευχαριστώ για την στιγμή που ζούμε σήμερα και για τις στιγμές που θα ακολουθήσουν.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, ευχαριστώ όλες και όλους για όσα κάναμε μέχρι σήμερα, κυρίως όμως ευχαριστώ για αυτά που θα έρχονται. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τις Γλυφαδιώτισσες και τους Γλυφαδιώτες που από τη πρώτη στιγμή στηρίζουν αυτή τη προσπάθεια, τους εθελοντές μας , τα νέα παιδιά που βοήθησαν για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Φίλες και φίλοι, είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Φίλοι, γείτονες, συνοδοιπόροι, παλαιοί και νέοι. Άνθρωποι με κοινούς στόχους, με κοινό όραμα για την Γλυφάδα. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στην συμμετοχή. Στη δύναμη της πολιτικής να φέρει αλλαγές, να κάνει τομές, να μεταμορφώσει στην κυριολεξία μια πόλη. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις ανεξάντλητες δυνατότητες που έχει. Στη δυναμική της να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών. Και βεβαίως να δώσει λύσεις. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στην αλληλεγγύη. Πιστεύουμε ότι όσο βαθιά και αν είναι η κρίση που ζούμε, δεν επιτρέπεται να αφήσουμε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο, αβοήθητους. Με μπροστάρη τη δημοτική αρχή, κανένας συμπολίτης μας δεν μπορεί να μείνει πίσω, κανένας δεν πρέπει να ξεχαστεί. Κανείς δεν πρέπει να νιώσει ότι είναι μόνος του.

Και είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε επίσης στη νέα γενιά. Στις ικανότητες και στις δεξιότητές των νέων παιδιών. Στη δημιουργικότητά τους, στο καινοτόμο πνεύμα τους. Στην ειλικρινή τους επιθυμία να αλλάξουν τα πράγματα. Στις γνώσεις και τα προσόντα τους. Οφείλουμε να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που δικαιούνται. Είναι απόλυτη προτεραιότητα, είναι υποχρέωση, είναι καθήκον. Είμαστε όμως εδώ, γιατί χρειαζόμαστε και την εμπειρία. Γιατί οι παλαιότεροι και οι έμπειροι είναι εκείνοι που θα μεταφέρουν γνώση, θα συνδέσουν το χθες με το σήμερα. Και ξέρουμε ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για τους νεότερους. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στην σύνθεση και στην συνεργασία των γενεών.

Φίλες και φίλοι, πάνω απ’ όλα όμως, είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στη Γλυφάδα. Στη πόλη που μεγαλώσαμε, στη πόλη που ζούμε. Εδώ μεγαλώνουν, εδώ θα ζήσουν τα παιδιά μας. Αυτή είναι η γειτονιά μας. Αυτή είναι η πόλη μας. Και δεν ανεχόμαστε να χάνει άλλες ευκαιρίες. Δεν θέλουμε να μένει πίσω, όταν μάλιστα βλέπουμε άλλες πόλεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πολύ λιγότερες δυνατότητες, να προοδεύουν με πολλή μεγαλύτερη ταχύτητα. Δεν είμαστε εδώ μόνο για να ασκούμε κριτική στην κεντρική διοίκηση ότι δεν κάνει το ένα ή το άλλο. Θα το κάνουμε κι αυτό! Αλλά πρώτα θα βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Πρώτα θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και θα φτιάξουμε το σπίτι μας.

Είμαστε εδώ για να πούμε όχι στην κεντρική εξουσία, κάθε φορά που θα χρειαστεί. Για να μεταφέρουμε τις αγωνίες και τις ανησυχίες της πόλης μας, για να αλλάξουμε – όταν πρέπει – σχεδιασμούς που γίνονται για εμάς, χωρίς όμως τη δική μας συμμετοχή. Είμαστε λοιπόν εδώ για να συνθέσουμε. Για να πετύχουμε τη συναίνεση. Και γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε εδώ, πέρα και πάνω από κόμματα. Είμαστε εδώ και ενώνουμε δυνάμεις. Δεν ξεχωρίζουμε, δεν διακρίνουμε, δεν αποκλείουμε με βάση ιδεολογικές τοποθετήσεις. Συνθέτουμε τον καμβά, πάνω στον οποίο θα σχεδιάσουμε μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη. Τη Γλυφάδα μας. Μια πόλη φιλική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους επισκέπτες της. Μια ευρωπαϊκή πόλη. Μια πόλη πρότυπο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Και είμαστε εδώ γιατί θέλουμε μια δημοτική αρχή που να υπηρετεί τους πολίτες – και όχι το αντίθετο. Γιατί πιστεύουμε και επενδύουμε στους ανθρώπους της Γλυφάδας. Στους άξιους, στους εργατικούς, στους ικανούς, στους δραστήριους και φιλότιμους. Σε εκείνους με επιχειρηματικό δαιμόνιο, με καινοτόμες ιδέες, με αγάπη για την πόλη τους. Στους εθελοντές, στην ανιδιοτελή προσφορά – ο εθελοντισμός είναι κορυφαία προτεραιότητα. Στους κοινωνικούς φορείς, στα σωματεία. Θεωρούμε προτεραιότητα, την πλήρη στήριξη και αξιοποίηση του κινήματος των πολιτών στην Γλυφάδα.

Φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει κανείς από εμάς που να μην έχει συμμετάσχει ή να μην έχει ακούσει μια συζήτηση για την κρίση που πλήττει τη χώρα και όλους μας. Ο καθένας έχει την γνώμη του για το πώς βρεθήκαμε εδώ. Το θέμα όμως είναι πως θα βγούμε από εδώ. Να δούμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε. Πως εμείς θα αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Μπορούμε στα πλαίσια ενός δήμου να αλλάξουμε τα πράγματα; Υπάρχει απάντηση; Κατά την γνώμη μου υπάρχει. Μπορούμε. Μπορούμε να το πετύχουμε. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον δήμο μας, τη Γλυφάδα μας. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας όχημα ανάπτυξης που θα μας οδηγήσει με ταχύτητα, σιγουριά και ασφάλεια μακριά από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Και παρακαλώ προσέξτε αυτό: Δεν διεκδικούμε τον Δήμο της Γλυφάδας μονάχα επειδή εδώ είναι το σπίτι μας και η ζωή μας ολόκληρη. Διεκδικούμε τον Δήμο της Γλυφάδας επειδή πιστεύουμε σε αυτή την πόλη. Πιστεύουμε στις δυνατότητες που διαθέτει, στη δυναμική της, στην προοπτική της.

Δεν είμαι μόνο κάτοικος της Γλυφάδας. Προσέρχομαι σήμερα ενώπιων σας ως οπαδός της Γλυφάδας! Φανατικός οπαδός της Γλυφάδας! Η πόλη μας είναι σε μοναδική γεωγραφική θέση. Είναι ευλογημένη, διαθέτει ταυτόχρονα ένα μοναδικό σε κάλλος και φυσικό πλούτο ορεινό όγκο – τον οποίο όμως έχουμε παραμελήσει – και ένα σπάνιας ομορφιάς παραλιακό μέτωπο το οποίο παραμένει δυστυχώς ακόμη απολύτως αναξιοποίητο. Με τα σχέδια για τις μαρίνες να παραμένουν στα χαρτιά. Με τις απαραίτητες αποφάσεις για την παραλία να πάνε όλο και πιο πίσω. Με το εμπορικό μας κέντρο να έχει χάσει την δυναμική που είχε παλιά. Η πόλη μας είναι τόσο προικισμένη και ταυτόχρονα τόσο αδικημένη. Κι αυτό εξαιτίας των πράξεων και των παραλείψεων του παρελθόντος για τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά σε όλη αυτή την πορεία.

Αλλά επιτρέψτε μου σήμερα να μην μιλήσω για τα παλιά. Ο καθένας από εσάς γνωρίζει καλά ποια λάθη έχουν γίνει και πόσο έχουν κοστίσει σε όλους εμάς τους Γλυφαδιώτες. Θέλω να μιλήσω για το παρόν και για το μέλλον. Θέλω να μιλήσω για λύσεις. Λύσεις βγαλμένες όχι από κάποιο εγχειρίδιο στρατηγικής, αλλά μέσα από τη Γλυφάδα μας. Λύσεις! Όχι προεκλογικές υποσχέσεις. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Αυτά ανήκουν στο χθες. Ανήκουν σε εκείνη τη λογική που οδήγησε την Ελλάδα στο αδιέξοδο.

Και ποιές είναι λοιπόν αυτές οι λύσεις; Πυλώνας πρώτος – και το υπογραμμίζω αυτό – οι λύσεις πρέπει να είναι τοπικές. Η Ελλάδα θα ξαναχτιστεί από κάτω προς τα πάνω – και όχι το ανάποδο. Πιστεύουμε πολύ βαθιά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη δύναμη να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στην αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός. Και για να δώσουμε λύσεις πρέπει να ακούμε τον πολίτη που βιώνει καθημερινά τα τοπικά προβλήματα και τα ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Ξέρει καλά ότι η Γλυφάδα πάσχει από υποδομές. Ακόμη είναι ζητούμενο τα αντιπλημμυρικά έργα. Όσοι μένουμε στη Τερψιθέα το γνωρίζουμε καλά.

Ξέρουμε καλά ότι η Γλυφάδα παρά τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματά που διαθέτει, όπως το παραλιακό της μέτωπο και τον Υμηττό, δεν προσελκύει επενδύσεις. Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ξέρει καλά ότι οι κοινωνικές υποδομές, οι παιδικοί σταθμοί – το ζήσαμε πρόσφατα – τα σχολεία, οι αθλητικοί χώροι δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα ενός σύγχρονου δήμου. Και ξέρει βέβαια ότι έχει ανάγκη από περισσότερους χώρους πρασίνου αλλά και από οργανωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας.

Τα ζητήματα είναι πολλά και μεγάλα. Το επόμενο διάστημα θα μιλήσουμε ειδικά και συγκεκριμένα για κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά, για κάθε δυνατότητα, για κάθε ευκαιρία. Για τη καθημερινότητα , αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Θα μιλήσουμε για όλα! Με ειλικρίνεια, με εμπιστοσύνη. Με συνέπεια, με δέσμευση. Δεν είμαστε σήμερα εδώ για να διαχειριστούμε απλώς τις παθογένειες του χθες ή απλώς να διαχειριστούμε καλά κάποιες υπηρεσίες του Δήμου. Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα για τη Γλυφάδα.

Κυρίες και Κύριοι, οι λύσεις που χρειαζόμαστε – και μπαίνω στην δεύτερη παράμετρο, στον δεύτερο πυλώνα – πρέπει να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε κάθε δομή βοήθειας και υποστήριξης προς τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Να δείξουμε αληθινή αλληλεγγύη σε όσους πλήττονται από την κρίση – και είναι πολλοί και στην Γλυφάδα. Με κοινωνικές υπηρεσίες που θα αγκαλιάζουν ολόκληρη την πόλη. Με ειδική μέριμνα για τους συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τους άνεργους, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες – πέντε κυλικεία σχολείων έχουν κλείσει στην Τερψιθέα το τελευταίο διάστημα. Πρέπει προς την κατεύθυνση αυτή να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Προγράμματα όπως η «Διανομή Τροφίμων σε Απόρους» για να εξασφαλίσουμε την σίτιση στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το «Γάλα στα σχολεία» και το «Φρούτα στα σχολεία» για να παρέχουμε μικρογεύματα στους μαθητές στα δημόσια σχολεία της Γλυφάδας. Με έγκαιρο και σωστό σχεδιασμό μπορούμε με αυτές και με άλλες δράσεις – και την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου – να ενισχύσουμε το κοινωνικό δίχτυ που πρέπει να απλώνεται όσο γίνεται πιο πλατιά στην πόλη μας. Και κάτι ακόμα. Καμία διάκριση. Η πόλη μας να γίνει η πλέον προσβάσιμη και για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες. Θα κάνουμε πράξη το όραμα για την ανεξάρτητη διαβίωση για όλους.

Συνεχίζω με τις λύσεις, φίλες και φίλοι. Τρίτος πυλώνας. Δεν μπορούμε να πετύχουμε λύσεις χωρίς απόλυτη διαφάνεια σε όλα. Διαφάνεια παντού. Διαφάνεια χωρίς σκιές και σκοτεινές γωνίες. Διαφάνεια στις διαδικασίες του Δήμου. Στους διαγωνισμούς. Στις υπηρεσίες. Στις συναλλαγές του δήμου. Παντού. Υπηρεσίες μιας στάσης για όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση στη πόλη μας. Μακριά από γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις. Με συνεδριάσεις και πρακτικά των οργάνων που θα μεταδίδονται στο διαδίκτυο. Με πρακτικά που θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Με καθολική συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν τις γειτονιές τους. Με τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης λειτουργική στην οποία θα έχουν λόγο όλοι ανεξαιρέτως. Με τον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης ενεργό, ώστε να μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά τους συμπολίτες μας. Με τις πόρτες του Δήμου ανοικτές στους πολίτες.

Επανέρχομαι στις λύσεις. Τέταρτος πυλώνας. Η Γλυφάδα έχει ανάγκη από λύσεις ευρωπαϊκές. Δυστυχώς η πόλη μας σήμερα είναι πίσω σε υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων σε σχέση με πολλούς άλλους Δήμους και στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα που μιλάμε σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν τα έργα που αφορούν την Γλυφάδα δεν φθάνουν ούτε τα 20 εκατομμύρια ευρώ όταν στην επαρχία υπάρχουν δήμοι στους οποίους υλοποιούνται έργα 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Χάσαμε πάρα πολλές ευκαιρίες. Έχουμε βρεθεί στις τελευταίες θέσεις.

Είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα, υποδομές και υπηρεσίες του δήμου προς τον πολίτη. Και να γίνει τέτοιος σχεδιασμός, τέτοιος προγραμματισμός, ώστε να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ που διαθέτουν οι Βρυξέλλες για τις ευρωπαϊκές πόλεις την περίοδο 2014-2020. Το νέο ΕΣΠΑ τώρα ξεκινάει και τα χρήματα που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι αυξημένα. Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη διπλασιάζονται την επόμενη προγραμματική περίοδο. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι και προπαντός θα έχουμε σχέδιο για να τα αξιοποιήσουμε.

Τέλος, πέμπτος πυλώνας, οι λύσεις για τον Δήμο μας πρέπει να είναι καινοτόμες. Δεν θα φοβηθούμε ούτε στιγμή να δοκιμάσουμε, να καινοτομήσουμε, να τολμήσουμε. Να υιοθετήσουμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς. Κι όλα αυτά χωρίς στεγανά: Από το Venlo της Ολλανδίας που ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης μέχρι το Lido de Sète στην Νότια Γαλλία που προχωρά σε μια πλήρη ανάπλαση του παραλιακού του μετώπου. Από τους τρεις δήμους της νότιας Αυστρίας οι οποίοι έχουν μετατρέψει την περιοχή τους σε τεχνολογικό πάρκο της χώρας με τη δημιουργία 400 start up επιχειρήσεων, μέχρι τις πόλεις του Καναδά που αξιοποιούν τα απορρίμματα για την παραγωγή ενέργειας. Παντού θα κοιτάμε, όλα θα τα εξετάζουμε και θα προσαρμόσουμε στα δεδομένα της πόλης μας, ό,τι καλύτερο, καινοτόμο και αποτελεσματικό υπάρχει κι έχει εφαρμοστεί. Με βλέμμα τοπικό και ματιά ευρωπαϊκή. Έτσι θα φτιάξουμε νέους πυρήνες ανάπτυξης. Έτσι θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στην Γλυφάδα.

Φίλες και φίλοι, πολλοί γράφουν και λένε ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Η κρίση δεν δημιουργεί όμως μόνο ευκαιρίες. Δημιουργεί και μία συγκεκριμένη υποχρέωση. Υποχρέωση να στύψουμε το μυαλό μας, να βγούμε από τα στεγανά, να δώσουμε λύσεις, να συνεργαστούμε με ανθρώπους ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας, να ενώσουμε δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει και να παράγουμε αποτέλεσμα χειροπιαστό. Ξέρουμε τι θυσίες έχει υποστεί ο κόσμος και ξέρουμε ποιο είναι το χρέος μας: Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να δώσουμε την ψυχή μας, να βρούμε λύσεις στα προβλήματα.

Δεν θέλουμε μια Γλυφάδα δύο ταχυτήτων, μία στο βορρά, στην Τερψιθέα και μία στο νότο. Δεν θέλουμε μια Γλυφάδα που θα βλέπει μπροστά της να περνούν ευκαιρίες και θα μένει άπραγη. Δεν θέλουμε έναν Δήμο απλό διαχειριστή των προβλημάτων. Θέλουμε ένα δήμο που δημιουργεί πυλώνες ανάπτυξης. Θέλουμε έναν Δήμο που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς χωριστά. Που ανταποδίδει στο μέγιστο βαθμό τις εισφορές των δημοτών. Θέλουμε μια αστική αναγέννηση. Με υποδομές για όλους. Θέλουμε μια Γλυφάδα κέντρο μητροπολιτικό όλης της παραλιακής ζώνης της Αττικής. Θέλουμε μια έξυπνη πόλη, λειτουργική και ψηφιακή. Ένα δήμο που θα μας εξυπηρετεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτές τις δυνατότητες τις δίνουν οι νέες τεχνολογίες σήμερα. Ξέρουμε τις πρακτικές του χθες και γνωρίζουμε τις προοπτικές του αύριο. Διαγράφουμε τις πρώτες, αφήνουμε πίσω μας το χθες και χαμογελάμε στο αύριο.

Και ξέρετε γιατί χαμογελάμε; Γιατί στη Γλυφάδα υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός. Μία πόλη προικισμένη με σπάνια χαρακτηριστικά. Και ταυτόχρονα άνθρωποι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη για να γυρίσει σελίδα ο δήμος μας, να αφήσει οριστικά πίσω του το χθες. Άνθρωποι με γνώσεις, με ικανότητες, με κέφι, με μεράκι, με εντιμότητα, με ενθουσιασμό. Ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια. Βρίσκομαι σήμερα ενώπιο σας ως υποψήφιος Δήμαρχος αυτής της πόλης. Ως υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας.

Σας ζητώ να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Σας ζητώ να ζήσουμε μαζί αυτό το ταξίδι. Σας ζητώ να αγωνιστούμε, να παλέψουμε μαζί για να δημιουργήσουμε τη Γλυφάδα που θέλουμε. Τη Γλυφάδα που ονειρευόμαστε. Τη Γλυφάδα που αξίζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Ευχαριστώ που αγκαλιάζετε από την πρώτη κιόλας στιγμή τη προσπάθειά μας. Καλή δύναμη. Καλό αγώνα σε όλους.

αφήστε ένα σχόλιο


+ 3 = δώδεκα