Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0

Για όσους δεν είδαν το παιχνίδι δεν έχασαν και πολλά. Ο μικρός πρόλογος του αγώνα θα τους δώσει να καταλάβουν ότι ήταν ένα κακό ντέρμπι που θα ξεχαστεί. Για όσους θέλουν να το δουν επανάληψη το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης μπήκε στο 8′ (με την έμπνευση του Ομάρ) οπότε δεν θα χρειαστούν να περιμένουν αρκετά.

Γιατί μετά το γκολ δεν θα δουν και πολλά. Ελάχιστες φάσεις (είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΑΟΚ τελείωσε το παιχνίδι με μόλις μία τελική σε 90 λεπτά αγώνα), νεύρα και κακό ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός θα κρατήσει μία ακόμα νίκη και το ότι παραμένει αήττητος μετά από 21 αγωνιστικές ο δε ΠΑΟΚ θα πρέπει να ψάξει τι έφταιξε για το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ στο γήπεδο στο δημιουργικό κομμάτι. Υπήρχαν και τα λάθη του Δημητρόπουλου (δεν απέβαλλε Μιλιβόγεβιτς, Μποτία, δεν είδε το επικίνδυνο παιχνίδι του Τζιόλη) αλλά και των εποπτών για να κάνουν ένα κακό ντέρμπι ακόμα χειρότερο.

ΕΤΣΙ ΕΠΑΙΞΑΝ
Δεν υπήρχε αμφιβολία για την 11αδα του Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός εμπιστεύτηκε τους έντεκα που έκαναν ένα εξαιρετικό ματς με τον Αστέρα αλλά κι ένα εύκολο διπλό στον ΠΑΣ. Ουσιαστικά ένα ήταν το δίλημμα. Αυτό στην άμυνα ανάμεσα σε Μποτία και Ντα Κόστα. Με τον Ισπανό να είναι 100% προτιμήθηκε αντί του δεύτερου. Ο Ζντιέλαρ ήταν και πάλι βασικός δίπλα σε Μιλιβόγεβιτς, Ομάρ, Μασουακού και Σιόβας πλαισίωσαν τον Μποτία και οι Φορτούνης, Πάρντο, Ντουρμάζ έπαιξαν πίσω από τον Ιντέγε.

Από την πλευρά του ο Τούντορ δεν πήγε σ’ ένα αμυντικογενές σχήμα. Εχοντας τις απουσίες των Ζάιρο και Ροντρίγκες ήθελε να παίξει με πτέρυγες και γι’ αυτό έβαλε τον Πέλκα στην άκρη και τον Μπερμπάτοφ δεκάρι (ο Μακ το άλλο εξτρέμ) πίσω από τον Κλάους. Στα χαφ προτίμησε τους Τζιόλη και Τσίμιροτ ενώ στην άμυνα ξεκίνησαν οι Βίτορ, Χατζηισαίας (ντεμπούτο), Κίτσιου και Τζαβέλλας.

ΜΟΝΟ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΜΑΡ
Εκμεταλλευόμενος την έδρα του και την καλή του κατάσταση ο Ολυμπιακός μπήκε με διάθεση να σκοράρει νωρίς. Και μπορεί στα πρώτα πέντε λεπτά ο ΠΑΟΚ να είχε την μπάλα στην κατοχή του, προσπαθώντας να κρατήσει μακριά από την περιοχή του τους γηπεδούχους, εντούτοις οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν την ευκαιρία όχι μόνο ν’ απειλήσουν αλλά και να σκοράρουν.

Μόλις στο 8′ ο Ομάρ ανέβασε την μπάλα, την έσπασε στον Πάρντο κι έγινε επιπλέον επιθετικός στην περιοχή. Ο Κολομβιανός τον είδε μιας και δεν βρέθηκε αμυντικός του ΠΑΟΚ να μαρκάρει τον δεξιό μπακ του Ολυμπιακού και ο διεθνής Νορβηγός μ’ ένα μικρό τσίμπημα στην μπάλα πέρασε τον Βίτορ και πλάσαρε σωστά τον Βελλίδη.

Στεκόμαστε περισσότερο στο γκολ γιατί ήταν και η μοναδική (άξια αναφοράς) φάση στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ ο ΠΑΟΚ έδειξε να φοβάται περισσότερο το ματς μετά το γκολ που δέχθηκε και ουσιαστικά τα λάθη κυριάρχησαν σε σχέση με τις φάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός τελείωσε το πρώτο 45λεπτο με μόλις τέσσερις τελικές (από τις οποίες οι 2 ήταν σουτ του Ντουρμάζ που κόντραραν) και ο ΠΑΟΚ με μόλις μία (κι αυτή εκτός εστία σε σουτ του Πέλκα στο 34′).

ΦΑΟΥΛ, ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ
Οσοι περίμεναν να βελτιωθεί το θέαμα στο δεύτερο ημίχρονο, θα χρειαστεί να περιμένουν να το δουν σε κάποιο άλλο ντέρμπι. Γιατί από το πρώτο λεπτό του δεύτερου μέρους υπήρχαν εντάσεις, νεύρα, διακοπές αρκετές κίτρινες κι εν τέλει και δύο κόκκινες αλλά και (εκατέρωθεν) λάθη από τους επόπτες.

Από φάσεις; Μόλις δύο. Και οι δύο από τον Ολυμπιακό. Στο 55′ με την κεφαλιά του Φορτούνη (άουτ) και στο 83′ πάλι με κεφαλιά αυτή την φορά από τον Φουστέρ (επίσης άουτ). Ο δε ΠΑΟΚ… κατάφερε να μείνει στο μηδέν όσο αφορά τις τελικές του προσπάθειες στο δεύτερο ημίχρονο και την μία συνολικά σε όλο το παιχνίδι! Παρά το γεγονός ότι ήταν πίσω στο σκορ ουδέποτε πάτησε περιοχή στο δεύτερο ημίχρονο για ν’ απειλήσει την εστία του Ρομπέρτο.

Αυτά έγιναν όσα αξίζουν αγωνιστικής ανάλυσης. Γιατί υπήρχαν και τα νεύρα που κυριάρχησαν στο δεύτερο μέρος. Ο Τζαβέλλας πήρε δύο κίτρινες (μία γιατί έπιασε από το λαιμό κι έριξε τον Πάρντο και μία γιατί τον κράτησε τον Κολομβιανό) ο Ζντιέλαρ άλλες δύο (για μονομαχία με Κλάους στην περιοχή και για τάκλιν).

Και μέσα στις εντάσεις υπήρξαν και οι κακές αποφάσεις των εποπτών που δεν άφησαν το ματς να εξελιχθεί κακώς σε τρεις περιπτώσεις. Στο 52′ και στο 76′ για τον ΠΑΟΚ (Μακ και Σκόνδρας καλυπτόντουσαν) και στο 54′ για τον Ολυμπιακό (καλυπτόταν ο Ντουρμάζ).

Το παιχνίδι τελείωσε… σβηστά με το γκολ του Ομάρ να κρίνει το παιχνίδι από το 8′ τον Ολυμπιακό να παίρνει τελικά το ντέρμπι, τον ΠΑΟΚ να μην εμφανίζεται ποτέ σε αυτό (στο δημιουργικό του κομμάτι) και τους θεατές να μένουν ικανοποιημένοι από τη νίκη αλλά όχι και από το θέαμα.

MVP: Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος που έκανε τρομερή διαφορά. Αναγκαστικά θα πάμε στην επιλογή του Ομάρ Ελαμπντελαουί που έκρινε το ματς με την έμπνευσή του αλλά και για το γεγονός ότι ο Μακ δεν φάνηκε στο παιχνίδι. Ο Νορβηγός δικαίως είναι ο πολυτιμότερος του αγώνα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. ΟΚ, η θέση του δεν είναι 10αρι αλλά ο Βούλγαρος αποκτήθηκε για να κάνει την διαφορά. Για δεύτερο σερί ντέρμπι δεν βοηθάει την ομάδα του (αποβλήθηκε στο ματς με την ΑΕΚ) σ’ ένα ματς που ο ΠΑΟΚ τελείωσε με μία τελική (κι αυτή ούτε καν στην εστία).

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ: Ο Δημήτρης Σιόβας και ο Αρτούρ Μασουακού από πλευράς Ολυμπιακού τα πήγαν πολύ καλά όπως και οι Κίτσιου, Χατζηισαίας από πλευράς ΠΑΟΚ. Είναι λογικό να στεκόμαστε σε αμυντικούς μιας και το ματς δεν ξεχώρισε στο δημιουργικό τομέα.

Η ΓΚΑΦΑ: Οι δύο κόκκινες. Ο Τζαβέλλας έχοντας πάρει κίτρινη μερικά λεπτά νωρίτερα κρατάει από την μέση τον Πάρντο και ο Ζντιέλαρ πέφτει άτσαλα για τάκλιν έχοντας πάρει κι αυτός κίτρινη λίγο νωρίτερα.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Πολλά λάθη από τον Δημητρόπουλο στον πειθαρχικό έλεγχο. Ο Μιλιβόγεβιτς χτυπάει τον Τζαβέλλα στο 19′ κι έπρεπε να δεχθεί κόκκινη κάρτα. Τιμώρησε με κίτρινη κάρτα την αγκωνιά του Μποτία στον Μπερμπάτοφ σε διεκδίκηση για κεφαλιά στο 58′. Δεν δίνει καν φάουλ στο πάτημα του Τζιόλη στον αστράγαλο του Μποτία (προφανώς και όχι κάρτα) στο 81′. Λάθη και από τους δύο επόπτες (τ’ αναφέρουμε στην περιγραφή του αγώνα).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Σιόβας, Μασουακού, Ζντιέλαρ, Μιλιβόγεβιτς, Πάρντο (83′ Σεμπά), Φορτούνης (80′ Φουστέρ), Ντουρμάζ (73′ Μπουχαλάκης), Ιντέγε

ΠΑΟΚ (Ιγκόρ Τούντορ): Βελλίδης, Κίτσιου, Βίτορ, Χατζηϊσαίας, Τζαβέλλας, Τσίμιροτ, Τζιόλης (81′ Σάμπο), Πέλκας (68′ Σκόνδρας), Μπερμπάτοφ, Μακ, Αθανασιάδης (63′ Γκολάσα)

αφήστε ένα σχόλιο


τέσσερα + = 12