Ολιστικό εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική εκμετάλλευση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ένα πενταετές εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια που πρέπει να έχει ως θεμέλιο λίθο τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. Το εν λόγω σχέδιο θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και επικεφαλής του θα είναι η Έλενα Ράπτη.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Η προστασία των ανηλίκων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Ούτε απλώς μία πολιτική που αναβαθμίζει και διαπαιδαγωγεί την κοινωνική συμπεριφορά σε μία χώρα. Καταργεί τις ανισότητες, τονώνει τη συνοχή της κοινωνίας. Είναι μία εθνική προτεραιότητα με την οποία πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης ολιστικό, το οποίο προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή, στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής. Οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες».

Οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

  • Εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων: καταγράφοντας κάθε περιστατικό θα το κοινοποιεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες
  • Εθνικό γραφείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών: θα αποτρέπει την παρουσία ανθρώπων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους – θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας.
  • Καθιερώνεται και η υποχρέωση όλων των φορέων να ορίζουν έναν υπεύθυνο παιδικής προστασίας. Ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες και να διαβιβάζει στις αρχές.
  • Το νομικό μας πλαίσιο μόλις πρόσφατα έχει ήδη ενισχυθεί και με τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικαΗ παραγραφή ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι καμία τέτοια προσπάθεια που τελικά αφορά την ίδια την κοινωνία δεν μπορεί να πετύχει αν δεν την διαπεράσει και για αυτό μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη. Για να έχουν το θάρρος τα θύματα να σπάσουν το τείχος της σιωπής και να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά. Και κατέληξε: «Οι πολιτικές αυτές θα συνεχιστούν αταλάντευτα, γιατί δεν υπάρχει οικονομική προκοπή, χωρίς κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει συλλογική επιτυχία χωρίς προσωπική ευαισθησία. Επιλέγουμε την δυνατή μας φωνή, έναντι της ένοχης σιωπής. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η φωνή είναι παιδική».

 

newsbeast

αφήστε ένα σχόλιο


+ 9 = δεκαπέντε