Νικόλαος Βρυζίδης τ. Αντιδήμαρχος υγείας δήμου Γλυφάδας – Παθολόγος – Διαβητολόγος: Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου COVID-19

Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 μπορεί μερικές φορές να επιμείνουν για μήνες. Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Η πλειονότητα όσων νοσούν, αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, κάποιοι- ακόμη και εκείνοι που είχαν ήπια συμπτώματα της νόσου- επιμένουν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά την αρχική τους ανάκαμψη.

Τέτοιες καταστάσεις, κατά τις οποίες οι επιδράσεις της COVID-19 επιμένουν για περισσότερες από 4 εβδομάδες μετά τη διάγνωση του κορονοϊού SARS-CoV-2, έχουν λάβει διάφορες ονομασίες όπως σύνδρομο μετά τη νόσο COVID-19, “μακροχρόνια COVID-19” και καταστάσεις/συνθήκες μετά την COVID-19 (post COVID-19 conditions).

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με σοβαρές ιατρικές παθήσεις είναι πιθανότερο να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα της νόσου COVID-19, αλλά ακόμη και νέοι, κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αδιαθεσία για εβδομάδες έως μήνες μετά τη μόλυνση. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα που παραμένουν με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνουν:

 • Κούραση
 • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Βήχα
 • Πόνο στις αρθρώσεις/ στο στήθος
 • Προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης ή ύπνου
 • Μυϊκό πόνο ή πονοκέφαλο
 • Γρήγορο ή δυνατό καρδιακό παλμό
 • Απώλεια όσφρησης ή γεύσης
 • Κατάθλιψη ή άγχος
 • Πυρετό
 • Ζάλη σε όρθια στάση
 • Επιδεινωμένα συμπτώματα μετά από σωματικές ή πνευματικές δραστηριότητες

Βλάβη οργάνων που προκαλείται από τον COVID-19

Παρόλο που η νόσος COVID-19 θεωρείται ότι επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να βλάψει πολλά άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου. Η βλάβη οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία, που παραμένουν μετά τη νόσο COVID-19. Για παράδειγμα, σε μερικούς ανθρώπους, οι μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές επιπλοκές, χρόνια νεφρική δυσλειτουργία, φλεγμονώδες σύνδρομο ή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θρόμβοι αίματος και προβλήματα αιμοφόρων αγγείων

Η νόσος COVID-19 μπορεί να κάνει τα κύτταρα του αίματος πιο πιθανό να συσσωρευτούν και να σχηματίσουν θρόμβους. Ενώ οι μεγάλοι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, μεγάλο μέρος της καρδιακής βλάβης που οφείλεται στη νόσο COVID-19 πιστεύεται ότι προέρχεται από μικρούς θρόμβους που εμποδίζουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) στον καρδιακό μυ.

Άλλα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από θρόμβους αίματος περιλαμβάνουν τους πνεύμονες, τα πόδια, το συκώτι και τα νεφρά. Η COVID-19 μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει διαρροή τους, γεγονός που συμβάλλει σε δυνητικά μακροχρόνια προβλήματα με το ήπαρ και τα νεφρά.

Προβλήματα με τη διάθεση και την κούραση

Οι άνθρωποι που έχουν σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 και έχουν χρειαστεί νοσηλεία με μηχανική βοήθεια, όπως αναπνευστήρες για να αναπνέουν, είναι πιο πιθανό λόγω αυτής της εμπειρίας να αναπτύξουν αργότερα σύνδρομο μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και άγχος.

Επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθούν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από τον νέο ιό της COVID-19, οι επιστήμονες εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που παρατηρούνται σε σχετικούς ιούς, όπως ο ιός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον SARS έχουν αναπτύξει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια σύνθετη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που επιδεινώνεται με τη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, αλλά δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για άτομα που είχαν COVID-19.

Πολλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19 είναι ακόμα άγνωστες

Υπάρχουν ακόμα άγνωστα θέματα γύρω από τη νόσο και τον τρόπο που επηρεάζει τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ερευνητές συνιστούν τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά τα άτομα που είχαν COVID-19 για να δουν πώς λειτουργούν τα όργανά τους μετά την ανάρρωση.

Πολλά μεγάλα ιατρικά κέντρα ανοίγουν εξειδικευμένες κλινικές για να παρέχουν φροντίδα σε όσους έχουν επίμονα συμπτώματα ή σχετικές ασθένειες μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες ομάδες υποστήριξης.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν COVID-19 αναρρώνουν γρήγορα. Ωστόσο, τα δυνητικά μακροχρόνια προβλήματα από την COVID-19 καθιστούν ακόμη πιο σημαντική τη μείωση της εξάπλωσης της νόσου, ακολουθώντας τις προφυλάξεις, όπως είναι η χρήση μάσκας, η διατήρηση καθαρών χεριών και ο εμβολιασμός.

Mayo Clinic Staff. (2021).” COVID-19 (coronavirus): Long-term effects”, Mayo Clinic

αφήστε ένα σχόλιο


× 5 = τριάντα