ΝΔ: ΠΟΙΟΙ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ

Μάχη μέχρις εσχάτων δόθηκε στο συνέδριο της ΝΔ για μια θέση στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αποτελείται από 150 μέλη.

238 σύνεδροι ήταν υποψήφιοι για μια θέση στην Πολιτική Επιτροπή και τα ονόματα των νικητών ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ψήφισαν: 3.216
Λευκά: 6
Άκυρα: 45
Έγκυρα ψηφοδέλτια: 3.165

Η μάχη της πρωτιάς έβγαλε νικητή τον υποψήφιο που στήριξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ηχηρό «παρών» έδωσαν οι νεολαίοι της ΟΝΝΕΔ, οι οποίοι αποφάσισαν να… εκδικηθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκλέγοντας τα δικά τους πρόσωπα στην Πολιτική Επιτροπή.

Απειλήθηκαν και επεισόδια

Στην εκλογή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής εκδηλώθηκαν έντονα οι αντιθέσεις που υπάρχουν στη ΝΔ, ενώ σημειώθηκαν και εντάσεις και απειλήθηκαν επεισόδια. Περίπου 70 μέλη του Συνεδρίου με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κόμματος ζητούσαν να γίνει ανοικτή καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, με δυνατότητα είτε των συνέδρων είτε των υποψηφίων να παρακολουθούν την πορεία των αποτελεσμάτων.


Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην επιστολή τους ανέφεραν:
«Πρέπει να κάνουμε ένα κόμμα έτοιμο να αλλάξει το ίδιο και να αλλάξει και την πατρίδα μας. Να συγκρουστεί με πελατειακά δίκτυα και να φτιάξει μια κοινωνία αξιοκρατίας. Να μείνουμε μακρυά από το κομματικό παρασκήνιο και να τελειώνουμε με την καμαρίλα, τις αντιδημοκρατικές πρακτικές των μηχανισμών. Τα παραπάνω είναι μερικές από τις φράσεις του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Φράσεις που μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους».

Γι’ αυτό τον λόγο πρότειναν ανοικτή καταμέτρηση, ώστε «να βάλουμε ένα τέλος στους ψιθύρους για εικονικές καταμετρήσεις, για ποσοστώσεις, για “γραμμές” και για “κλειστά δωμάτια” 4-5 ανθρώπων, που θα αποφασίσουν ποια θα είναι τελικά τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής… Γιατί ειδάλλως φοβόμαστε ότι θα επιβεβαιωθεί η φράση του Στάλιν “σημασία δεν έχει ποιοι και τι ψηφίζουν, αλλά ποιοι μετράνε τις ψήφους”».

Η πρόταση πάντως των 70 συνέδρων δεν έγινε δεκτή και η καταμέτρηση έγινε από μία ευάριθμη ομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι συνεργάτες του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιχάλης Μπεκίρης, Θανάσης Νέζης, Βασίλης Σπανάκης και ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος.


Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ισχυρή παρουσία Παπαμιμίκου
Τη δική τους σκληρή γραμμή με 20 άτομα κατέβασαν στελέχη που αναφέρονται στον πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο. Περί τα 17 άτομα διεκδικεί στη νέα Πολιτική Επιτροπή η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δική του γραμμή για 15 άτομα κατέβασε ο Αντώνης Σαμαράς, 7 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, 7 ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, 10 ο Άδωνις Γεωργιάδης, 5 ο Νίκος Δένδιας και λιγότερους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Βλάχος. Δεν μπήκε στο παιχνίδι της Πολιτικής Επιτροπής ο Κώστας Καραμανλής.


Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σειρά εκλογής

  • Γιώργος Κατσαρούνος 649 ψήφοι
  • Σάκης Ιωαννίδης 560 ψήφοι
  • Αχιλλέας Λούλιας 560 ψήφοι
  • Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος 462 ψήφοι
  • Γιώργος Κοκκολής (453),
  • Ευαγγελία Γιακουμάτου (423)
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος (384)
  • Κωνσταντίνος Κόλλιας (361),
  • Δημήτρης Ιατρίδης (356)
  • Διονύσης Σταμενίτης (353)

Η μάχη επιρροής

Ο Γιώργος Κατσαούνος -επιρροής του Δημήτρη Αβραμόπουλου- με 649 ψήφους πήρε την πρώτη θέση και ταυτόχρονα τη μερίδα του λέοντος, με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη με 560 σταυρούς να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και να αποτελεί ουσιαστικά την ευθεία απάντηση της νεολαίας της ΝΔ μετά τα όσα συνέβησαν με τη διαγραφή του προέδρου τους και τον αποκλεισμό της ΟΝΝΕΔ από το Συνέδριο.

Ο Αχιλλέας Λιούλιας (αναπληρωτής γραμματέας στη Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού) με 560 ψήφους κατέλαβε την τρίτη θέση και θεωρείται πρόσωπο της επιρροής του πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκεται ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος με 462 σταυρούς που αποτελεί τον κύριο εκφραστή της νέας ομάδας που πλαισιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Γιώργος Κοκκολής (453), Ευαγγελία Γιακουμάτου (423) κόρη του πρώην υπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο πρώην υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος (384) άνθρωπος του περιβάλλοντος της οικογένειας Βαρβιτσιώτη, Κωνσταντίνος Κόλλιας (361), Δημήτρης Ιατρίδης (356) και ο Διονύσης Σταμενίτης (353) πρόσωπο κοντά στο περιβάλλον του πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.


Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι δυνάμεις Κυριάκου στο κόμμα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκλέξει περί τα 70 από τα 170 μέλη στη νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, έχοντας έτσι σημαντική επιρροή.

αφήστε ένα σχόλιο


8 − = δυο