Νέο «όχι» στον Δήμο Γλυφάδας

Tου Γιωργου Λιαλιου

Αρνητική για τον Δήμο Γλυφάδας είναι και νέα δικαστική απόφαση, με την οποία απορρίπτονται όλα τα επιχειρήματά του υπέρ της νομιμοποίησης του παράνομου νεκροταφείου στην α΄ ζώνη του Υμηττού. Πάντως, πολλά ερωτήματα για την υπόθεση παραμένουν αναπάντητα, όπως, τι απέγινε η εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί, γιατί δεν υπήρξαν πειθαρχικές ή άλλες διώξεις και γιατί τρεις διαδοχικοί υπουργοί Περιβάλλοντος αρνήθηκαν να υπογράψουν το πρόστιμο που επέβαλαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Στις 14 Αυγούστου του 2011, συνεργεία του Δήμου Γλυφάδας περιέφραξαν έκταση 5,8 στρεμμάτων στην περιοχή Πατητήρι στον Υμηττό και την ανακήρυξαν δημοτικό νεκροταφείο πραγματοποιώντας 8 ταφές. Μόλις η κίνηση έγινε αντιληπτή, οι Αρχές απαγόρευσαν κάθε περαιτέρω ενέργεια στον χώρο. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος που διερεύνησαν την υπόθεση κατέληξαν ότι στην επίμαχη περιοχή δεν μπορεί να δημιουργηθεί νεκροταφείο γιατί προστατεύεται από τρία διαφορετικά καθεστώτα: είναι δασική και αναδασωτέα, περιλαμβάνεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura του Υμηττού και στην α΄ ζώνη προστασίας Υμηττού, σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητάς της, η υπόθεση εστάλη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων (η τύχη της εισαγγελικής έρευνας αγνοείται έκτοτε). Το Δασαρχείο Πεντέλης ζήτησε την αποβολή του δήμου από την περιοχή και επιδίκασε ένα μικρό πρόστιμο. Επίσης οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εισηγήθηκαν τον Απρίλιο του 2012 την επιβολή προστίμου 103.500 ευρώ, το οποίο λόγω ύψους έπρεπε να υπογραφεί από υπουργό. Τρεις διαδοχικοί υπουργοί Περιβάλλοντος όμως (Γ. Παπακωνσταντίνου, Β. Τσάλτας, Στ. Καλαφάτης) αρνήθηκαν να το υπογράψουν.

Ο Δήμος Γλυφάδας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση του δασαρχείου, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναιτιολόγητη. Τέλη Δεκεμβρίου, λοιπόν, το Ειρηνοδικείο Αθηνών (απόφαση αρ. 8323.12) απέρριψε τα επιχειρήματα του δήμου, σημειώνοντας ότι η έκταση είναι δασική και αναδασωτέα. Μάλιστα το δικαστήριο υπενθύμισε πως σε παλαιότερη διεκδίκηση της περιοχής από ιδιώτες (Ερυθρός Σταυρός, Ιδρυμα Ευγενίδου, κληρονόμοι Τριανταφυλλίδη), ο Δήμος Γλυφάδας είχε παρέμβει υπέρ του Δημοσίου.

Παρότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νομιμοποίησης του νεκροταφείου, ο Δήμος Γλυφάδας επιμένει, στρέφοντας τώρα τις ελπίδες του στην ανατροπή του Π.Δ. για τον Υμηττό (που συζητείται στην Ολομέλεια του ΣτΕ σε μία εβδομάδα). «Ζητήσαμε νομιμοποίηση του νεκροταφείου από τον Οργανισμό Αθήνας. Θα κάνουμε όποια μελέτη μάς ζητηθεί για την αδειοδότησή του. Το πρόβλημα της εξεύρεσης χώρου ταφής για τους δημότες μας είναι σοβαρό και άλλος χώρος στα όρια της Γλυφάδας δεν υπάρχει», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος, Κώστας Κόκκορης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τροπολογία δόθηκε πέρυσι στον δήμο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει 2 στρέμματα από το νεκροταφείο της γειτονικής Αργυρούπολης, ωστόσο ο Δήμος Γλυφάδας αρνείται, επειδή ο χώρος βρίσκεται εκτός των διοικητικών ορίων του. Οσο για το παράνομο νεκροταφείο; Φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από την αστυνομία. Με την πάροδο των μηνών, όμως, οι 8 τάφοι αυξήθηκαν σε 11. Οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 5 είναι κενοτάφια και ένας εξ αυτών έχει αλλάξει θέση…

news.kathimerini.gr

 

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


επτά − = 4