ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ!

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, αλλά και επικράτησή της στην παράσταση νίκης, δείχνει το Βαρόμετρο του Απριλίου που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ειδικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (28,5% στο Βαρόμετρο του Μαρτίου) και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5% (29,5%).

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11% (10%) και το ΠΑΣΟΚ με 8% (7,5%).

Στην πέμπτη θέση με 6,5% ισοβαθμούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (έναντι 8%) και η ΔΗΜΑΡ (έναντι 6%). Το ΚΚΕ επιλέγει το 5,5% των ερωτηθέντων (5,5%) και Άλλο Κόμμα το 6,5% (5%).

H Αποχή / Λευκό – Άκυρο συγκεντρώνουν το 21,5%.

Σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου η ΝΔ έχει αμετάβλητο ποσοστό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 2 μονάδες.

Στο προηγούμενο Βαρόμετρο ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστά αυξημένα κατά 0,5%, όσο και η ΔΗΜΑΡ. Οι ΑΝΕΛ πέφτουν 1,5%, ενώ η ΧΑ ανεβαίνει 1%. Το ΚΚΕ είναι αμετάβλητο.

 

Στην παράσταση νίκης (με ερώτηση που εστιάζει στα δύο κόμματα) η ΝΔ προηγείται με 45% (41% τον Μάρτιο) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με 43% (44%).

Καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Στην ερώτηση «ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Αντώνη Σαμαρά, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 41% των ερωτηθέντων (44% τον Μάρτιο) και τον Αλέξη Τσίπρα το 26% (27% τον Μάρτιο).

Κανέναν από τους δύο απαντάει το 31% των ερωτηθέντων (26%).

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Πιο δημοφιλής αρχηγός είναι ο Φ. Κουβέλης με 43%, δεύτερος ο Α. Σαμαράς με 39% και ακολουθούν οι Αλ. Τσίπρας με 36%, Π. Καμμένο και Αλ. Παπαρήγα με 27%, ο Ευ. Βενιζέλος με 24% και ο Ν. Μιχαλολιάκος με 15%.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου.

Τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν ο Αλ. Τσίπρας με 8 μονάδες και ο Π. Καμμένος με 7. Ο Α. Σαμαράς έχασε 4 μονάδες, ο Φ. Κουβέλης και η Αλ. Παπαρήγα 3, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος 2. Αύξηση κατά 2 μονάδες στο ποσοστό του απολαμβάνει μόνον ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Δημοφιλία κομμάτων

Κανένα από τα κόμματα δεν συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό στην ερώτηση «τι γνώμη έχετε για τα πολιτικά κόμματα στη θετική γνώμη».

Συγκεκριμένα η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 36 μονάδες στις θετικές γνώμες και 62 και 63 μονάδες στις αρνητικές αντίστοιχα.

Η ΝΔ λαμβάνει 33 μονάδες στις θετικές γνώμες έναντι 66 στις αρνητικές. Οι ΑΝΕΛ έχουν 28 μονάδες στις θετικές και 69 στις αρνητικές, το ΚΚΕ 23 στις θετικές και 75 στις αρνητικές και το ΠΑΣΟΚ 18 στις θετικές και 81.

Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες λαμβάνει η Χρυσή Αυγή (83 μονάδες) και τις λιγότερες θετικές (15 μονάδες).

Αναφορικά με την αναγκαιότητα των εκλογών, το 60% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται εκλογές, αντίθετα με το 36% που εκτιμά ότι μάλλον χρειάζονται.

.nooz.gr

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


8 − = δυο