Μπάιντεν: Ο Τραμπ να πιέσει για να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα» έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική κατεύθυνση ζητώντας να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, κάλεσε ανοιχτά τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Να επιλυθούν ειρηνικά οι διαφωνίες – Υποστήριξη στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ 

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν», επισημαίνει ο Μπάιντεν.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτει.

Να πιέσει η κυβέρνηση Τραμπ για τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας 

«Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας. Ζητώ επίσης από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην παλιά του θέση ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών», καταλήγει.

αφήστε ένα σχόλιο


ένα − 1 =