ΜΕΣ΄ΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΧΑΡΑ ΤΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΜΠΙΡΙ – ΜΠΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑ!!

Δεν ξεκαθάρισε γιατί η συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί, εάν είναι καθόλα νόμιμη, ούτε αν ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν πιστοποιημένος εκπρόσωπος των Σαουδαράβων – Για «σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου» επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλλοντας ότι θα διερευνηθεί από την επόμενη Βουλή

Αναπάντητα ερωτήματα που προοιωνίζονται κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων, τόσο το αμέσως προσεχές διάστημα όσο και στην επόμενη Βουλή, άφησε πίσω της η σφοδρή κοινοβουλευτική κόντρα για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Η αίθουσα του Κοινοβουλίου έγινε επί έξι και πλέον ώρες πεδίο ανταλλαγής οξύτατων αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο όσοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, να διαφωτιστούν για την ουσία της σκανδαλώδους υπόθεσης.

Ο ισχυρισμός του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι «τον Βασίλη Παπαδόπουλο δεν επιλέξαμε εμείς, αλλά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας», δεν αποδείχθηκε από τη σωρεία εγγράφων, ένθεν κακείθεν. Παράλληλα, η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει ότι υπήρξε και άλλος ενδιαφερόμενος -κάποιος ονόματι «Ζορζ Σφακιανάκης»- για να «μεσολαβήσει» στην πώληση των βλημάτων ενίσχυσε μάλλον παρά αποδυνάμωσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι «ο Παπαδόπουλος ενεπλάκη ως μεσάζων», καθώς εκπροσωπούσε κατά καιρούς διάφορες χώρες.
Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παρέμεινε το ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα που αφορά τον λόγο για τον οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί η συμφωνία, εφόσον είναι καθόλα νόμιμη και ο καταδικασμένος για λαθρεμπόριο επιχειρηματίας από την Αξιούπολη Κιλκίς, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ήταν πιστοποιημένος εκπρόσωπος του σαουδαραβικού βασιλείου.

Κάλυψη Τσίπρα σε Καμμένο

Εντύπωση, εξάλλου, προκάλεσε η παράκαμψη των ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα της πώλησης όπλων σε μια χώρα που βάλλει κατά αμάχων στην Υεμένη, που ετέθησαν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, που πήρε τον λόγο για να εκφράσει την αντίθεσή του, επικαλούμενος και τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρά το γεγονός, όμως, ότι πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής είχε γίνει γνωστή και η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδειξαν να «συγκινούνται».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας παρέσχε κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αν και, κατά την αντιπολίτευση, «με προσποιητό ενθουσιασμό», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε να μιλά για «σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου», που θα διερευνηθεί από την επόμενη Βουλή.

Μητσοτάκης: Σταματήστε να παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης

«Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι, εκτός από αυταπάτες και συνειδητά ψέματά, ηγείστε κ. Τσίπρα μιας ανήθικης κυβέρνησης. Και η απάντηση που θα σας δώσει θα είναι πολύ πιο ηχηρή και θα έρθει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι φαντάζεστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητοστάκης. «Και τότε κ. Τσίπρα δεν θα σας σώσει κανένα βραβείο σθένους. Οι πολίτες θα σας στείλουν στη μόνη πραγματική θέση που σας αξίζει.  Και το βραβείο του χειρότερου τέως πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης θα σας ανήκει δικαιωματικά».

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Αντί, κ. Τσίπρα, να πετάτε, όπως συνηθίζετε, την μπάλα στην εξέδρα, απαντήστε μας  για τις business του κ. Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν θα το κάνετε, σας καθιστώ υπεύθυνο για κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Αφήστε απερίσπαστη την Δικαιοσύνη να διερευνήσει αυτήν την υπόθεση. Και σας προειδοποιώ μετά λόγου γνώσεως. Σταματήστε να παρεμβαίνετε στο έργο της, πιέζοντας τους λειτουργούς της, δρομολογώντας διώξεις και στοχοποιώντας θεσμούς που δεν μπορείτε να ελέγξετε».

Τσίπρας: Μόνο σας επιχείρημα η καταστροφολογία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στήριξε όλη του την επιχειρηματολογία για κάλυψη του κ. Καμμένου στον ισχυρισμό ότι την αντιπολίτευση «καθοδηγεί ένα μιντιακό λόμπι». Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, μίλησε για  «συντονισμένο κρεσέντο ΜΜΕ» και δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει τις επικρίσεις του κατά του προέδρου της ΝΔ, αναφερόμενος στη Siemens, τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, τα Paradise Papers και το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής της αντιπολίτευσης. «Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιείτε τον Καμμένο. Δεν θελετε να χτυπήστε τον Καμμένο. Θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ συνέχισε: «Βλέπετε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε. Δεν θα φτάσουμε μόνο στο τέλος της θητείας μας, αλλά θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές. Βλέπετε κ. Μητσοτάκη ότι το κλίμα αλλάζει. Τον Σεπτέμβρη του 2019 θα γίνουν εκλογές. Κρατηθείτε μέχρι τότε. Όταν θα πρέπει να αναμετρηθούμε, εσείς θα έχετε μόνο επιχείρημα την καταστροφολογία. Εμείς τότε θα έχουμε πετύχει και θα έχουμε όραμα για την επόμενη ημέρα. Αυτό φοβάστε».

Επανήλθε, δε, και πάλι στα περί των μέσων ενημέρωσης που τον πολεμούν: «Τι ακριβώς νομίζετε; Έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις. Από τους βαρόνους της παραδικαστικής εξουσίας; Προσπαθείτε να τα καλύψετε όλα στο σκοτάδι, αλλά εμείς θέλουμε το φως. 15 ημέρες το μόνο που ακούει ο ελληνικός λαός είναι άναρθρες κραυγές και σκόρπιες λέξεις. Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί και ποιον κατηγορείτε».

Επικαλέστηκε έγγραφα ο πρωθυπουργός, αλλά δεν τα κατέθεσε στα πρακτικά…

Επιχειρώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ότι η «πέτρα του σκανδάλου» δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ειδικού χειρισμού έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, από εκείνα που ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι θα καταδικαζόταν με δεκαετή κάθειρξη όποιος τα έκανε χρήση.

Ο πρωθυπουργός το έκανε -χωρίς να τα καταθέσει στα πρακτικά και καλώντας τους αρχηγούς των κομμάτων και μόνον αυτούς να πάνε στο υπουργείο να τα διαβάσουν…- για να υποστηρίξει ότι τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης του Παπαδόπουλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ, που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, που δεν αναγνώριζε την εκπροσώπηση του Παπαδόπουλου. Ο πρεσβευτής εκλήθη στην Αθήνα και κατονόμασε ως πηγή τον Έλληνα Ζορζ Σφακιανάκης, ο οποίος ήθελε να μεσολαβήσει ο ίδιος.

Το γεγονός αυτό κατά τον κ. Τσίπρα ήταν λόγος για να ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγγνώμη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και το διπλωματικό σώμα. «Δεν κάνετε κακό στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα κ. Μητσοτάκη» ισχυρίστηκε. Στη διάρκεια της αντιπαράθεσης ανήγγειλε ότι θα καταθέσει αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, κάτι που δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η επίκληση, πάντως, απορρήτων εγγράφων από τον πρωθυπουργό έδωσε το έναυσμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα που κρατούσε επί ημέρες επτασφράγιστα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Παρότι ο τελευταίος αρνήθηκε να παραλάβει τα χαρακτηρισμένα ως απόρρητα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ, όταν τα κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά, με τη συνυπογραφή του Σταύρου Θεοδωράκη, στη συνέχεια στελέχη της ΔΗΣΥ τα έδωσαν στη δημοσιότητα, αφήνοντας εκτεθειμένο το προεδρείο της Βουλής, το οποίο έδωσε ρεσιτάλ προσήλωσης στις κομματικές ταυτότητες των μελών του.

Το σχόλιο «Φοβηθήκαμε τώρα…» που έκανε η προεδρεύουσα αντιπρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης προανήγγειλε ότι «στην επόμενη Βουλή ο υπουργός Άμυνας θα βρεθεί σε ακροατήρια που δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές» ήταν μόνον ένα από τα δείγματα μονομέρειας του προεδρείου που, από τον Κανονισμό του Σώματος, είναι υποχρεωμένο να τηρεί ίσες αποστάσεις από την έδρα.

Δείτε βίντεο: Η σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή Τσίπρα – Μητσοτάκη

Γεννηματά: Δεν μπορώ να παρακολουθήσω μια κυβέρνηση χαμένη στους μεσάζοντες

«Θέλω να διαμαρτυρηθώ εντονότατα γιατί θεωρώ απαράδεκτο να φιμώνονται αρχηγοί κομμάτων και να κλείνετε τα μικρόφωνα» ξεκίνησε την ομιλία της η κυρία Γεννηματά και αναφέρθηκε στα έγγραφα που κατέθεσε στη διάρκεια της τοποθέτησής της επί του προσωπικού, λίγη ώρα νωρίτερα.

Έγγραφα που αποδεικνύουν πρώτον, ότι μόνο ως διακρατική θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συμφωνία κατ’ απαίτηση των Σαουδαράβων και, δεύτερον, εν γνώση του ή όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει υπογράψει για 300 χιλιάδες βλήματα ενώ οι Σαουδάραβες ζητούσαν 100 χιλιάδες!

«Δε μπορώ να παρακολουθήσω μια κυβέρνηση χαμένη στους μεσάζοντες» συνέχισε και αναρωτήθηκε τι φοβήθηκε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε στη Βουλή να στηρίξει τον συγκυβερνήτη του.

Ως προς την απειλή περί απορρήτου ξεκαθάρισε πως έχουν τις υπογραφές της ίδιας και του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς δεν πρόκειται να υποκύψουν σε απειλές. «Απειλές σε βουλευτές δε θα περάσουν, έχουμε δημοκρατία» τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Απευθυνόμενη στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είπε ότι σας ενώνει η συνενοχή για τη θηλιά που έχετε περάσει στον Ελληνικό λαό.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος παραπλάνησε τη Βουλή μιλώντας για διακρατική συμφωνία ενώ μιλούσε με τον κ. Παπαδόπουλο». «Απέκρυψε από τη Βουλή την ύπαρξη μεσάζοντα» τόνισε.

Στάθηκε στη δεύτερη απόφαση του ΚΥΣΕΑ η οποία έχει τις υπογραφές του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών όπου επισυνάπτεται η συμφωνία με τον μεσάζοντα. «Ήξερε ή όχι ο πρωθυπουργός» επανέλαβε το ερώτημα και έθεσε ένα ακόμη: «Που θα πήγαιναν οι υπόλοιπες 200 χιλιάδες οβίδες»;

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ζήτημα και για το αν ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση. Γιατί προσπαθείτε να κρύψετε ότι η πώληση έπρεπε να γίνει με διακρατική συμφωνία, ρώτησε τον κ. Κοτζιά.

Και έκλεισε με ένα ερώτημα στον Νίκο Βούτση: Τελικά τι είναι αδίκημα, η απόκρυψη ή η αποκάλυψη εγγράφων που αποκαλύπτουν έγγραφα;

Γιατί αρνείστε να παραλάβετε έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, επέμεινε και έκανε λόγο για ευαισθησία α λα καρτ.

«Σας είχε ενημερώσει ναι ή όχι για τις πράξεις και τις συναλλαγές του ο κ. Καμμένος. Αν ναι είστε συνυπεύθυνος. Αν όχι γιατί τον καλύπτετε» έθεσε για μία ακόμη φορά το ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα. «Αξίζει τον κόπο για τις καρέκλες σας» κατέληξε.

Αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις του κ. Καμμένου στη δικαιοσύνη και σημείωσε ότι οι δύο συγκυβερνήτες  οδεύουν σφιχταγκαλιασμένοι στον γκρεμό παρά την λευκή επιταγή Τσίπρα στον συνεταίρο του να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Άδωνις: Μας παραπλανήσατε εκ δόλου για να αρπάξετε 150 εκατ;

Με σφυροκόπημα των βουλευτών της ΝΔ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την πώληση βλημάτων από τον ελληνικό στρατό στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, είχε ξεκινήσει η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα ήταν ίδια η ψήφος μας αν είχαμε πληροφορηθεί την ύπαρξη του μεσάζοντα κ. Βασίλειου Παπαδόπουλου;» αναρωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην έγκριση που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για να εκποιηθούν τα πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία.

«Μας παραπλανήσατε εκ λάθους ή μας παραπλανήσατε εκ δόλου για να τα αρπάξετε;» ήταν το ερώτημα του κ. Γεωργιάδη ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Ο λαθρέμπορος Παπαδόπουλος θα έβαζε με την άδεια της Ελλάδος σε μια εμπόλεμη ζώνη 200.000 βλήματα. Ξέρετε πόσο αξίζουν 200.000 βλήματα στη λαθραία αγορά; Πάνω από 150 εκατομμύρια! Εμένα μου φαίνεται αρκετό κίνητρο γα να παραπλανήσει κάποιος τη Βουλή» ήταν η επισήμανση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «το παραμύθι τελειώνει εδώ, ένα παραμύθι ψεύδους που φτάνει στα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Κάποιους απ’ αυτούς,πωλητές βιβλίων των ναζί και γιλέκων, θα τους αντιμετωπίσω στη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει κανείς μεσάζων. Ουδείς ενδιάμεσος, ουδείς μεσάζων. Εδώ,οι πωλήσεις όπλων είναι απόλυτα νόμιμες και καθαρές». Οπως είπε: «Θέλατε να δημιουργήσετε σκάνδαλο και μετατρέψατε τη ΝΔ σε υποστηρικτή του κουμπάρου της κυρίας Μπακογιάννη. Δεν υπάρχει αναφορά, υπάρχει ένα υποκλαπέν από το computer του σύνολο μηνυμάτων και συζητάμε επί ένα μήνα για μία αναφορά που ο ίδιος ο καταγγέλλων λέει ότι δεν έκανε. Στο γραφείο μου ήρθε ο ίδιος ο εισαγγελέας της στρατιωτικής δικαιοσύνης προκειμένου να ελέγξει αν κάποιοι διακινούν χαρτιά, αν κάποιοι διακινούσαν απόρρητα και ξέρετε πού κατέληξε η έρευνα; Ότι το συγκεκριμένο απόρρητο έφυγε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών διότι κάποιοι έκαναν δουλειές».

«Για να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή για άλλο αριθμό βλημάτων θα έπρεπε να κάνουμε νέα συνεδρίαση της επιτροπής, νέα έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. Σας καταθέτω, επικυρωμένα όλα από το προξενείο της Ελλάδος στο Ριάντ, σας κοινοποιώ πιστοποιητικό τελικού χρήστη» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον κ. Παπαδόπουλο είπε ότι έχει μια πολύ μεγάλη έκπληξη: «Το μόνο που ξέραμε είναι ότι εκπροσωπούσε τη Σαουδική Αραβία και ελέγχθηκε πολλαπλώς όσον αφορά το ποινικό του μητρώο. Καταθέτω λοιπό στη Βουλή την εξουσιοδότηση που έχει ο κ. Παπαδόπουλος προκειμένου να κάνει έλεγχο στρατιωτικού υλικού, σας καταθέτω στη Βουλή την άδεια οπλοφορίας του κ. Παπαδόπουλου, σας καταθέτω το λευκό ποινικό μητρώο του κ. Παπαδόπουλου».

Με σφοδρότητα επέστρεψε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης το γάντι που του πέταξε ο κ. Καμμένος υποστηρίζοντας ότι έχει σχέση με έμπορο όπλων. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την διάρκεια της πρωτολογίας του εμφάνισε φωτογραφία εκδήλωσης που δείχνει μεταξύ άλλων τους Αδ. Γεωργιάδη τον έμπορο όπλων Πατεράκη και την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να υπαινιχθεί πως πίσω από τις καταγγελίες βρίσκεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης είπε «Εχω ακούσει πολλές αστυνομικές ιστορίες από τον κ. Καμμένο και όλες κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Μάλλον και αυτή εκεί θα καταλήξει.  Τον κ. Πατεράκη που τον αναδείξατε ως αρχηγό σπείρας μια φορά τον έχω δει και συνοδευόταν από υπουργό της κυβέρνησής σας που έχει σχέση με τα Ναυπηγεία. Αν ο Πατεράκης είναι επικεφαλής σπείρας είναι άλλος ένας λόγος να ελεγχθεί η κυβέρνησή σας. Για τον κ. Μαρινάκη να σας θυμίσω ότι  εσείς – όπως φαίνεται σε βίντεο πηγαίνατε στο πάρτι του στο island. Εσείς πηγαίνατε με την σύζυγο σας στο γραφείο του Κουρτάκη. Και η σύζυγος σας πήγαινε στο γραφείο του κ. Μαρινάκη. Ο κύριος που αναφέρατε που εγώ δεν έχω προσωπικό κανένα μαζί του είναι φίλος υπουργού σας».

 

αφήστε ένα σχόλιο


− τέσσερα = 3