«Μαύρη» Δευτέρα με 59 θανάτους- 2.198 κρούσματα σήμερα και 400 διασωληνωμένοι

«Μαύρη» Δευτέρα με 59 νέους θανάτους. Τα κρούσματα σήμερα 16/11 είναι 2.198 ενώ οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 400 , σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορονοϊό είναι πλέον δραματική μιας και τα κρούσματα είναι καθημερινά χιλιάδες ενώ οι νεκροί, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική ενώ και οι ελεύθερες ΜΕΘ μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Αυτή τη στιγμή, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%). Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι ελεύθερες ΜΕΘ ήταν 313.

Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής – Πού βρισκόμαστε σήμερα

Η μάχη για το εμβόλιο του κορονοϊού πήρε μόλις φωτιά, με μια δεύτερη αμερικανική εταιρία να ανακοινώνει πως το δικό της σκεύασμα είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό. Αρκετοί είναι πλέον οι υποψήφιοι που έχουν μπει για τα καλά στην κούρσα και περιμένουν την τελική έγκριση των υγειονομικών θεσμών.

Ποιος έχει όμως κεφάλι;

Πριν από μία βδομάδα, ήταν η αμερικανική Pfizer με τον γερμανό συνεργάτη της, την εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech, που ανακοίνωναν ότι το δικό τους εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα στο 90%.

Μέσα σε όλα, υπάρχει και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, για το οποίο οι δοκιμές του Gamaleya Institute έδειξαν στις 11 Νοεμβρίου ότι είναι κατά 92% αποτελεσματικό.

Τώρα ο πλανήτης περιμένει και τα δεδομένα αποτελεσματικότητας της AstraZeneca, η συνεργασία της οποίας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε χαρακτηριστεί εδώ και καιρό ελπιδοφόρα. Η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Και βέβαια υπάρχει πάντα και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η οποία έχει δηλώσει πως θα ανακοινώσει ποσοστό αποτελεσματικότητας μέσα στη χρονιά.

Η Moderna είναι η δεύτερη αμερικανική εταιρία που έδωσε μόλις στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου, κάνοντας λόγο για 94,5% αποτελεσματικότητα.

Τι γίνεται όμως σε αυτές τις δοκιμές που κρίνουν την αποδοτικότητα ενός σκευάσματος;

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το εμβόλιο ελέγχεται απέναντι σε ένα placebo σκεύασμα, συνήθως ένα αλατούχο διάλυμα, σε υγιείς εθελοντές, ώστε να κριθεί αν ο δείκτης μόλυνσης του κορονοϊού μειώνεται σημαντικά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (του placebo).

Οι δοκιμές βασίζονται σε ανθρώπους που έχουν κολλήσει «φυσικά» τον ιό, κι έτσι ο χρόνος στον οποίο αποδίδουν αποτελέσματα ποικίλει σημαντικά.

Στο εμβόλιο της Moderna, για παράδειγμα, η ανάλυση έγινε σε 95 ανθρώπους που εμφάνισαν κορονοϊό. Το σκεύασμα της Pfizer βασίστηκε σε 94 κρούσματα, ενώ το εμβόλιο της Ρωσίας έγινε σε 20 ανθρώπους.

Πόσο καλά όμως πρέπει να δουλεύει ένα εμβόλιο για να πάρει έγκριση; Κι εδώ οι εκτιμήσεις ποικίλουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιώνει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 70%, ο αμερικανικός FDA μιλά για «τουλάχιστον 50%», ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να δεχτεί ακόμα και χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Τα συμπτώματα διαρκείας στους νέους και τους ανθρώπους που κινδυνεύουν λιγότερο

Νέοι ηλικιακά ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα διαρκείας από την Covid-19 μπορεί να καταλήξουν με βλάβες σε όργανα του σώματος ακόμα και 4 μήνες μετά τη μόλυνση.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη, ισχυριζόμενη πως περισσότεροι από 60.000 Βρετανοί πιστεύεται πως υποφέρουν από συμπτώματα διαρκείας από τον κορονοϊό, όπως κόπωσηπόνους και δυσκολίες αναπνοής.

Η μελέτη φέρνει στο φως τον αντίκτυπο του ιού ακόμα και σε ανθρώπους που χαρακτηρίζονται μειωμένου κινδύνου. Η μελέτη της Coverscan έδειξε πως το 70% περίπου των ασθενών εμφάνισε βλάβες σε ένα ή και περισσότερα όργανα, μεταξύ αυτών η καρδιά και οι πνεύμονες.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του University College London, Amitava Banerjee, δήλωσε πως το 25% των ασθενών υπέστησαν βλάβες σε δύο ή περισσότερα όργανα.

«Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί πρέπει να ξέρουμε αν αυτές οι βλάβες θα βελτιωθούν ή αν υπάρχει μια ομάδα ασθενών που μπορεί να χειροτερεύσει».

Από τους 201 ασθενείς της μελέτης, οι 197 βίωναν συμπτώματα κόπωσης, οι 176 μυϊκούς πόνους και οι 166 πονοκεφάλους. Σε κάποιους βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ συμπτωμάτων και βλαβών σε όργανα του σώματος.

Η δυσκολία αναπνοής συσχετίστηκε με βλάβες στην καρδιά ή τους πνεύμονες, ενώ τα γαστρο-οισοφαγικά συμπτώματα είχαν να κάνουν με προβλήματα στο συκώτι και το πάγκρεας…

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ − 1 =