ΜAZI ME TON ΑΣΤΕΡΑ… ΠΩΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ!

Κυρίες και κύριοι.

Για την ενημέρωσή σας, σας αποστέλλουμε αντίγραφο της ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δια των βουλευτών του Νάντιας Βαλαβάνη, Χαράς Καφαντάρη, Γιώργου Πάντζα και Πέτρου Τατσόπουλου με την οποία καταγγέλλεται το γεγονός ότι μαζί με το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης πουλιέται και αρχαίος ναός του «Απόλλωνος Ζωστήρος»

Με την ερώτηση αυτή οι υπογράφοντες βουλευτές ζητούν την άμεση διακοπή της διαδικασίας εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου του Αστέρα Βουλιαγμένης, εντός του οποίου βρίσκεται και ο αρχαίος ναός του «Απόλλωνος Ζωστήρος» (βλέπε συνημμένη φωτογραφία) συμπεριλαμβανομένων και των υποδομών που τον συνοδεύουν, καθώς και του δάσους και της παραλίας με τα οποία ήταν από την αρχαιότητα ο ναός συνδεδεμένος.

 

naos 600

Επιπρόσθετα ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης και για τα μέτρα στα οποία προτίθενται γενικότερα να προχωρήσουν, ώστε να αποτραπεί άμεσα η εκποίηση και άλλων ακινήτων εντός των οποίων βρίσκονται ανεκτίμητης αξίας για την πολιτιστική μας κληρονομία αρχαία μνημεία, όπως η περιοχή ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ που με γνωμοδότηση του Υ.Π.Π.Ο. έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος «αρχαιολογικής αξίας» που χρήζει απόλυτης προστασίας. Επισημαίνεται ότι η περιοχή των ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ είναι υπό παραχώρηση στην υπό ίδρυση «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» για την εκποίησή της στα «αρπακτικά» κερδοσκοπικά συμφέροντα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΖΩΣΤΗΡΟΣ

 

21/3/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

  1. 1.           Οικονομικών

  2. 2.           Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

       ΘΕΜΑ: Άμεση διακοπή της διαδικασίας εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου του Αστέρα Βουλιαγμένης, εντός του οποίου βρίσκεται ο αρχαίος ναός του «Απόλλωνος Ζωστήρος».

            Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου του «Αστέρα» Βουλιαγμένης από κοινού με το παρακείμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστήρ Παλλάς», που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας – ΕΤΕ, και τη Μαρίνα Βουλιαγμένης, καθώς μέχρι τις 29-3-2013 λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση Πλειοψηφικής Συμμετοχής στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε

Μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστήρ Παλλάς»  και μάλιστα στο χώρο της παραλίας του βρίσκεται ο αρχαίος ναός του «Απόλλωνος Ζωστήρος» το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνιδών (Βούλας-Βουλιαγμένης). Ο εν λόγω αρχαίος ναός αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στα έτη 1926-1927. Κι ενώ έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με το ΦΕΚ 142Α/11.04.1929 μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, ενώ σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη για τους πολίτες.

            Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν3028/2002 (ΦΕΚ153Α), εκτελεστικού νόμου του άρθρου 18 παρ1 του Συντάγματος «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», προβλέπεται ότι:

Α. «Τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» (άρθρο 7 παρ.1).

Β. «Τα ακίνητα αρχαία που αποκαλύφθηκαν η αποκαλύπτονται κατά την εκτέλεση ανασκαφών ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας, ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» (παρ. 2 επίσης του άρθρου 7).

            Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

  1. 1.    Είναι σε γνώση τους η ύπαρξη του εν λόγω αρχαίου ναού εντός του προς εκποίηση ακινήτου στον Αστέρα Βουλιαγμένης; Και αν ναι γιατί έχουν επιτρέψει την προώθηση της διαδικασίας εκποίησης του ακινήτου αυτού παρά τις αντίθετες προβλέψεις των παραπάνω αναφερομένων διατάξεων;

  2. 2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του «Απόλλωνος Ζωστήρος» (αρχαίου ναού και των υποδομών που τον συνοδεύουν), καθώς και του δάσους και της παραλίας με τα οποία ήταν από την αρχαιότητα συνδεδεμένος;

  3. 3.    Σε ποια μέτρα προτίθενται γενικότερα να προχωρήσουν, ώστε να αποτραπεί άμεσα η εκποίηση και άλλων ακινήτων εντός των οποίων βρίσκονται ανεκτίμητης αξίας για την πολιτιστική μας κληρονομία αρχαία μνημεία, όπως για παράδειγμα η περιοχή ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ που με γνωμοδότηση του Υ.Π.Π.Ο. έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος «αρχαιολογικής αξίας» που χρήζει απόλυτης προστασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαλαβάνη Όλγα – Νάντια

Καφαντάρη Χαρά

Πάντζας Γεώργιος

Τατσόπουλος Πέτρος

 

αφήστε ένα σχόλιο


επτά × 6 =