Μήνυμα εγρήγορσης και επαγρύπνησης ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου

Μπούμερανγκ στην ίδια την Τουρκία γυρίζει η στοχοποίηση του προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να εμφανίσει τον εαυτό του, ως εκφραστή και υπερασπιστή του μουσουλμανικού κόσμου.  Οι εξελίξεις επιταχύνονται και το ζήτημα της επαναξιολόγησης και της επανατοποθέτησης της Ε.Ε. στις ευρωτουρκικές σχέσεις τίθεται σε νέα βάση, καθώς δεν αποκλείεται το κρίσιμο αυτό θέμα να απασχολήσει τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Μέσα σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, η Άγκυρα έκανε ένα βήμα πίσω στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ακυρώνοντας  τις στρατιωτικές ασκήσεις που είχε ανακοινώσει με Navtex για σήμερα 28η Οκτωβρίου. «Η Ελλάδα και η Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ακύρωσαν αμοιβαία ως ένδειξη καλής θέλησης τις Navtex που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως για την ανατολική Μεσόγειο», μετέδωσε το πρακτορείο ΙΗΑ. Άλλωστε, τέτοια μορατόριουμ σε εθνικές επετείους συνηθίζεται να συμφωνούνται.

Προσχηματική η ακύρωση της Navtex;

Και μπορεί πηγές ασφαλείας της Τουρκίας να δηλώνουν ότι «η Τουρκία ακύρωσε τη δική της Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο ως ένδειξη καλής θέλησης», ωστόσο το Oruc Reis συνεχίζει να καταπλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το σύμπλεγμα της Μεγίστης μέχρι την Κρήτη, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε εγρήγορση. Κινείται εντός των ορίων της τελευταίας Navtex που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου με ισχύ έως 4 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους Αθήνας και Άγκυρας είχε κάνει λόγο την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας μάλιστα λόγο για “πολύ ευπρόσδεκτο βήμα”, ενώ είχε επαινέσει τις δύο χώρες για την “ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση”.

Στη Σούδα σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα την Σούδα και το υποβρύχιο Παπανικολής – σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού- απ’ όπου και θα προβεί σε δηλώσεις στέλνοντας σαφή μηνύματα για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. «Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου» έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Μία ημέρα πριν ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ότι: «Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη».

Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας στέλνουν για μια ακόμη φορά μήνυμα ισχύος και αποτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν το Oruc Reis να κινηθεί προς τα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, απαντώντας στο καθεστώς Ερντογάν παραμένει που απειλεί ότι θα στείλει το ερευνητικό σκάφος ακόμα και στην θαλάσσια περιοχή του παράνομου τούρκο-λιβυκού μνημονίου, νοτίως της Κρήτης.

αφήστε ένα σχόλιο


έξι + 5 =