Λιζ Τρας: Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στη Λιζ Τρας, αύριο

Η 47χρονη υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας

Λιζ Τρας, αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος των Συντηρητικών και της Βρετανίας και κατ΄επέκταση γίνεται πρωθυπουργός της χώρας.

Η Λιζ Τρας, η οποία κέρδισε στην κούρσα τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, είναι ένας ευθύς άνθρωπος και πολύ φιλόδοξη.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στη Λιζ Τρας, αύριο, 6 Σεπτεμβρίου, όταν θα επισκεφτούν και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της περίφημης Επιτροπής 1922, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, στον εκθεσιακό χώρο Queen Elizabeth II στο Γουέστμινστερ, μερικές δεκάδες μέτρα από τα κεντρικά γραφεία των Τόρις και το κοινοβούλιο.

Συνάντηση με βασίλισσα

Το πρωτόκολλο απαιτεί πρώτα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να επισκεφθεί, την Τρίτη, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας όπου βρίσκεται, προκειμένου να της επιδώσει την παραίτησή του.

Έπειτα θα ακολουθήσει, λογικά, η 47χρονη υπουργός Εξωτερικών, η οποία θα κάνει αυθημερόν το ταξίδι Λονδίνο – Μπαλμόραλ – Λονδίνο. Αργότερα, θα επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ για την πρώτη ομιλία έξω από το Νο 10.

Ακολουθεί ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην εβδομαδιαία συνεδρίαση με ερωτήσεις προς την αρχηγό της κυβέρνησης.

Τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας

Η Λιζ Τρας θα είναι η τέταρτη πρωθυπουργός από το 2016 και θα είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Είναι τιμή μου

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέβηκε στη σκηνή μετά τη νίκη της και καταχειροκροτήθηκε, λέγοντας ότι είναι τιμή της να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

αφήστε ένα σχόλιο


επτά − = 3