ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΝΕ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ «ΑΥΛΗ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Ο διευθυντής του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποδείξει ότι ο διορισμός της συζύγου και της προγονής του δεν έχει σχέση με το ότι ο ίδιος ανήκει στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού

Το ξεχωριστό χάρισμα του Κώστα Αρβανίτη να προκαλεί τακτικά τη δημοσιότητα συμβαδίζει με το άλλο ιδιαίτερο ταλέντο του, το να βρίσκεται πάντα εκεί που συντελούνται σημαντικές -και κατά το πλείστον αμφιλεγόμενες- εξελίξεις. Κι αυτό συμβαίνει, πιθανότατα, διότι κάποια από αυτά τα γεγονότα τα προκαλεί ο ίδιος με τις ενέργειες, τις δηλώσεις του κ.λπ.

Αυτή τη φορά η αφορμή ώστε να απασχολήσει ξανά την ειδησεογραφία των ημερών ο διευθυντής του κομματικού ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» είναι ο διορισμός ως μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων δύο μελών του στενού οικογενειακού του κύκλου: η δεύτερη σύζυγος του Κώστα Αρβανίτη, κυρία Τζίνα Βογιατζόγλου-Συρίβλη ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας στο γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιου Πετρόπουλου. Αλλά και η κόρη της κυρίας Βογιατζόγλου, Αφροδίτη, από τον περασμένο Οκτώβριο εργάζεται στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Χρήστου Σπίρτζη.

Ο Κώστας Αρβανίτης είχε ανέκαθεν έναν δημόσιο λόγο από τον οποίο σπανίως έλειψαν οι επικλήσεις στην ηθική και τον σεβασμό της δεοντολογίας, όπως και η σφοδρή καταγγελία όσων καταπατούν τον γραπτό ή άγραφο νόμο, εκείνων που παραβιάζουν το κοινό συμφέρον για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς κ.ο.κ. Με βάση αυτά, ενδεχομένως τώρα θα έρθει σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να πείσει τους ακροατές του «Στο Κόκκινο» αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη ότι ο διορισμός της συζύγου και της προγονής του είναι συμπτωματικός και τελείως άσχετος με το ότι ο ίδιος ανήκει εδώ και καιρό στην εσώτερη αυλή των προσωπικών φίλων του κ. Τσίπρα.

 
Ο Κώστας Αρβανίτης με τη σύζυγό του Τζίνα Βογιατζόγλου-Συρίβλη και την προγονή του Αφροδίτη Βογιατζόγλου. Και οι δύο διορίστηκαν

Τα ζεύγη Αλέξη – Περιστέρας και Αρβανίτη – Βογιατζόγλου έχουν κάνει κοινές διακοπές στην Αίγινα, φυσικά ως φιλοξενούμενοι άπαντες στο περίφημο εξοχικό του Αλέκου Φλαμπουράρη. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και λίγες ημέρες πριν από την επανεκλογή του, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», o κ. Τσίπρας φωτογραφιζόταν περιχαρής στο πηδάλιο σκάφους που ανήκει στον επιχειρηματία του οίκου μεταμόσχευσης μαλλιών DHI Κώστα Γιώτη, στενό φίλο του Κώστα Αρβανίτη. Η αγάπη για τη θάλασσα μπορεί να ένωσε και τους τρεις, ο Κώστας Αρβανίτης όμως ήταν ο άνθρωπος που συνέδεσε τον πρωθυπουργό με τον θερινό του αμφιτρύωνα, καθώς ο Mr DHI φιλοξένησε την οικογένεια Τσίπρα στο Σούνιο για μεγάλο διάστημα του περασμένου καλοκαιριού. Λάτρης της ιστιοπλοΐας και της νότιας Αττικής, καθώς διαθέτει και αυτός οικία στο Λαύριο, ο Αρβανίτης ήταν ο αφανής πλην κρίσιμος παράγοντας στις τελευταίες πρωθυπουργικές διακοπές.

ΚΝΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο βιογραφικό του πριν επιλεγεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύθυνση του «Στο Κόκκινο», ο Κώστας Αρβανίτης είχε εγγράψει διάφορα ανδραγαθήματα. Με αντίστροφη χρονολογική σειρά, σε ομιλία του τον Ιανουάριο του 2015 είχε αποκαλέσει δημοσίως «μαλ…» τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκαλώντας οργίλες αντιδράσεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο.

Λίγο καιρό αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις εκλογές, τον Μάρτιο του 2015, ο Κώστας Αρβανίτης βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω ενός άγριου διαξιφισμού του με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι. Αιτία της έντασης ήταν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και οι καταγγελίες του Ποταμιού για σπατάλες στον οργανισμό. Ο Αρβανίτης απάντησε έμπλεος αγανάκτησης δημοσιεύοντας τις δικές του απολαβές επί συνεργασίας του με την ΕΡΤ, οι οποίες ήταν ένα κλάσμα εκείνων του Σταύρου Θεοδωράκη (4.226 ευρώ μεικτά και 23.490 αντίστοιχα). Η αντεπίθεσή του, δε, κατέληγε με την περιφρονητική φράση «ο κ. Θεοδωράκης πλέει στη θολή μετριότητα του Ποταμιού του».

 
Με τον Αλέξη Τσίπρα και την Περιστέρα Μπαζιάνα σε παράσταση στο Ηρώδειο, προτού ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία

Εν θερμώ, όμως, ήταν και η απάντησή του στους υπαινιγμούς εφημερίδας για το «πόθεν έσχες» του τον Φεβρουάριο του 2013: σε ένα κείμενο με όχι και τόσο ευδιάκριτη συνοχή, ο Κώστας Αρβανίτης διέψευδε ότι έχει μαύρο «πόθεν έσχες», ότι έχει ελάχιστα και ανάξια λόγου περιουσιακά στοιχεία και ότι, στην πραγματικότητα, λοιδορείται άδικα για «το αριστερό προφίλ της δημοσιογραφικής γραφής» του. Και κατέληγε με μια έμμεση απειλή: «Μόνος σίγουρα δεν είμαι. Εχω τους συναδέλφους μου και το σωματείο μου».

Πριν από όλα αυτά, τον Οκτώβριο του 2012, ο Κώστας Αρβανίτης είχε διεκδικήσει χώρο στα πρωτοσέλιδα όταν απομακρύνθηκε επεισοδιακά από τη ΝΕΤ επειδή διατύπωσε κάποιους υπαινιγμούς για τον κ. Νίκο Δένδια. Αυτό συνέβη στην καθημερινή εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» που συμπαρουσίαζε με τη Μαριλένα Κατσίμη. Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης έκρινε ως ανάρμοστα τα σχόλιά του για τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, από τον Κώστα Αρβανίτη ζητήθηκαν έγγραφες εξηγήσεις και αφού ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων όλων των αποχρώσεων, επί της ουσίας η σταδιοδρομία του ως συμβασιούχου συνεργάτη της ΕΡΤ έληξε πρόωρα. Ο ίδιος δήλωνε: «Εψαχναν ευκαιρία για να με διώξουν».

Ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό και η ανυποταξία που επέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης (μαζί με την Κατσίμη) εξελήφθησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως πράξη περήφανης αντίστασης στην προσπάθεια «φίμωσης του ελεύθερου δημοσιογραφικού λόγου, βιασμού της ελευθεροτυπίας» κ.λπ. Με αυτό το παράσημο η πολυθρόνα του διευθυντή στον κομματικό ραδιοσταθμό δεν θα μπορούσε παρά να περιμένει αυτόν και μόνο αυτόν.

Πάντως, σχετικά με την αξιοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, από καιρού εις καιρόν κυκλοφορούν φήμες περί θριαμβικής επανόδου του στην ΕΡΤ και όχι υπό μορφή μιας απλής «αποκατάστασης» της εκπαραθύρωσής του από τη διοίκηση του Αιμίλιου Λιάτσου, αλλά σε ρόλο επιτελικού στελέχους. Εξάλλου, στην ΕΡΤ εργάστηκε κατά περιόδους ήδη από τη δεκαετία του ’90. Φαίνεται όμως ότι οι υπηρεσίες του Κώστα Αρβανίτη, όχι μόνο ως επικεφαλής του ρ/σ «Στο Κόκκινο» αλλά και ως αφανές μέλος της ομάδας σχεδιασμού της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύτιμες και δεν θα ήταν σωστό να λείψουν. Εξάλλου, μέσω αυτού του τομέα ο Κώστας Αρβανίτης προσχώρησε και εισχώρησε στα ανώτερα κλιμάκια του νυν κυβερνώντος κόμματος, φυσικά από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδικούσε απευθείας την πλειοψηφία, αλλά συσπείρωνε δυνάμεις και αύξανε την ορμή του προς την κατάληψη της εξουσίας. Ο Κώστας Αρβανίτης διέβλεψε σωστά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παράταξη στην οποία έπρεπε να επενδύσει για το μέλλον – και αυτό έκανε. Προηγουμένως η περιήγησή του στην πολιτική τον είχε οδηγήσει, ήδη από παιδί, στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ενώ αργότερα έκλινε περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ, όντας στενός φίλος του πρώην υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. Εν τινί μέτρω, η ιστορία επαναλαμβάνεται για τον Κώστα Αρβανίτη, καθώς οι πόρτες της Κουμουνδούρου άνοιξαν διάπλατα γι’ αυτόν.

Μια αντιφατική φυσιογνωμία

Ανθρωποι της διαφημιστικής αγοράς καταλογίζουν στον Κώστα Αρβανίτη την ίδια, θεμελιώδη θα έλεγε κανείς, εσωτερική σύγκρουση από την οποία ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί: Από τη μία, ως διευθυντής του ρ/σ «Στο Κόκκινο» προσπαθεί να προσελκύσει χορηγούς και να αυξήσει τα έσοδα, από την άλλη αδυνατεί να τηρήσει τους όρους που θέτει η πελατεία. Κάθε φορά που είναι αναγκασμένος να παράσχει το σύνηθες σέρβις στον εκάστοτε χορηγό, το κάνει αμήχανα, αποστασιοποιημένα, με μισή καρδιά και εντέλει ελάχιστα αποτελεσματικά. Κατά κάποιον τρόπο, στην ίδια κατάσταση αμηχανίας ήρθε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όταν τον περασμένο Ιούλιο έδωσε συνέντευξη «Στο Κόκκινο», έχοντας απέναντί του τον Κώστα Αρβανίτη. Αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα στον ρόλο του ως εξ ορισμού υποστηρικτή του κυβερνητικού έργου και στη δημοσιογραφική του ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα, ο Αρβανίτης υπέβαλε στον πρωθυπουργό -και φίλο του- κάποιες ερωτήσεις άβολες, ενοχλητικές, οι οποίες τον αιφνιδίασαν και τον εκνεύρισαν. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε με αυστηρότητα στον Κώστα Αρβανίτη τους όρους του επικοινωνιακού παιχνιδιού που είχαν, ή θα έπρεπε να έχουν, προσυμφωνηθεί μεταξύ τους με την ατάκα «κι εγώ νόμιζα ότι είμαι σε οικείο περιβάλλον». Ετσι, άθελά του, ο Κώστας Αρβανίτης κέρδισε άλλον έναν τίτλο, αυτόν του φίλα προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφου που κατάφερε να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να χάσει, έστω και στιγμιαία, την αυτοκυριαρχία του.

Οι αντιφάσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα στην ιδεολογία και την άσκηση των καθηκόντων του ως διευθυντή του ρ/σ «Στο Κόκκινο» στην περίπτωση του Κώστα Αρβανίτη εκδηλώνονται με πάταγο. Τον Οκτώβριο του 2014 είχε γίνει στόχος ενός κύματος γενικής κατακραυγής, καθώς είχε αποκαλέσει «εκβιαστές» τους εργαζομένους του ραδιοφωνικού σταθμού που διεκδικούσαν τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα τους, ασκώντας το απολύτως νόμιμο και ιερό -ιδιαίτερα με βάση την αριστεροσύνη του «Στο Κόκκινο»- δικαίωμά τους στην απεργία.

Ως τέκνο οικοδόμου από τα Σεπόλια, ως παλιός Κνίτης, ως κάποιος που χτύπησε μόνος του την πόρτα του «Εθνους» για να γίνει δεκτός στην επικράτεια του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και που από το 1987 πάλεψε για να διακριθεί και να καθιερωθεί, ο Κώστας Αρβανίτης θα μπορούσε να δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση στα αιτήματα των εργαζομένων. Τουλάχιστον, όμως, διατηρεί την ευαισθησία του σε άλλους τομείς, συμμετέχοντας ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, καθώς με τους φορείς φροντίδας των εξαρτημένων ατόμων τον συνδέει παλιά οικογενειακή τραγωδία.

Στον δρόμο που έχει επιλέξει ο Κώστας Αρβανίτης, κινούμενος μέσα στον μηχανισμό ενός κόμματος εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να αυτοαποκαλείται αριστερό, οι εσωτερικές αντινομίες που καλείται να αντιμετωπίσει είναι αλλεπάλληλες και αμείλικτες. Ο πρόσφατος διπλός διορισμός της Τζίνας και της Αφροδίτης Βογιατζόγλου ανήκει, αναμφίβολα, σε αυτά τα άλυτα και επώδυνα ηθικά διλήμματα.

Λέει ότι η γυναίκα του αποφάσισε μόνη της να διοριστεί

Με υπεκφυγές και μισόλογα προσπαθεί να απαντήσει στις αποκάλυψεις του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, για το διορισμό των δύο μελών της οικογενείας του σε υπουργικά γραφεία ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κοκκινο», Κώστας Αρβανίτης.

Ο δημοσιογράφος που για αρκέτα χρόνια θήτευσε στην ΕΡΤ, με τις δικαιολογίες και την κριτική του στο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας μας ακόμα και τώρα προσπαθεί να αποκρύψει την πραγματικότητα. Mέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαρισμό στο facebook, o Κώστας Αρβανίτης επιτίθεται εναντίον του «Πρώτου Θέματος»’ και του Θέμου Αναστασιάδη, ενώ ταυτόχρονα στηλιτεύει με απαξιωτικό τρόπο τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ασχολούνται με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. «Ο Αναστασιάδης και η εφημερίδα του θεωρούν ότι με τη λάσπη μπορεί να σωθεί το σύστημά τους. Με φωτογραφίες στα μανταλάκια και αστήρικτους τίτλους προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα και μηχανικά αντανακλαστικά σε ένα μέρος της κοινής γνώμης» γράφει στις πρώτες γραμμές της απάντησης του, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στον επίλογο του τονίζει: «Γι’ αυτούς που αναπαραγάγουν την αθλιότητα επισυνάπτω την φωτογραφία του εκδότη για να παίρνουν κουράγιο στον δύσκολο αγώνα τους».

Εις ό,τι αφορά τώρα το διορισμό της συζύγου του, Ζηνοβίας Συρίβλη ως διεύθυντριας στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιου Πετρόπουλου αλλά και της κόρης της συζύγου του Αφροδίτης Βογιατζόγλου σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ο κ. Αρβανίτης όσο κι αν φαίνεται απίστευτο με 71 λέξεις προσπαθεί να υποστηρίξει την ηθική και…αξιοκρατική πρόσληψη των μελών της οικογενείας του. «Η σύζυγός μου Ζηνοβία είναι συνταξιούχος διέκοψε την σύνταξη της και με τα ίδια χρήματα πήγε μετακλητή για να βοηθήσει στο Υπουργείο Εργασίας, μετά από πρόταση του Τάσου Πετρόπουλου. Δεν είναι πρόσληψη. Είναι επιλογή πολιτικής θέσης που δεν επιβαρύνει το κρατικό προυπολογισμό. Δεν φοράει μπούργκα και παίρνει μόνη τις αποφάσεις της» αναφέρει στην απάντησή του ο Κώστας Αρβανίτης.

Τυχαίο φυσικά είναι και το γεγονός ότι μητέρα και κόρη διορίστηκαν την ίδια ημέρα, τρεις ημέρες μετά της εκλογές του περασμένου φθινοπώρου και συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου. Κι αν η κυρία Ζηνοβία Συρίβλη δεν αύξησε τις αποδοχές της, όπως ισχυρίζεται ο σύζυγος της, η Αφροδίτη Βογιατζόγλου μάλλον ήταν περαστική σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο διευθυντής του ραδιοφωνικο σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι η κόρη της συζύγου του ήταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά λέει ότι πριν από ένα μήνα έφυγε.

«Η κόρη της δεν βρίσκεται σε κανένα υπουργείο. Ήταν για δύο μήνες για συγκεκριμένη δουλειά και έφυγε πριν ένα μήνα. Πού ακριβώς είναι οι διορισμοί και πού ακριβώς είναι το ανήθικο, κάτι για το οποίο ο Αναστασιάδης παλεύει χρόνια, νομίζω ότι είναι απόλυτα φανερό» υποστηρίζει ο κ. Αρβανίτης.
Το πού βρίσκεται σήμερα η κόρη της συζύγου του, ο κ. Αρβανίτης το αφήνει αναπάντητο.

Γιώργος Πετρίδης, Βασίλης Τσακίρογλου, Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

αφήστε ένα σχόλιο


έξι − = 1