Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση 350 εκατ. τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος τέκνων και ΑμεΑ

Επιταγή ακρίβειας ως έκτακτο επίδομα για τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίδομα αλληλεγγύηςτον Δεκέμβριο

στοχευμένα σε ευάλωτους πολίτες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε. «Η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.

Για τα κυκλοφοριακά προβλήματα

Ερωτηθείς πρώτα για τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, ανέφερε ότι όσο «η οικονομία πάει καλύτερα υπάρχει περισσότερη κίνηση στους δρόμους». «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πεπερασμένο αριθμό δρόμων και για αυτό θα δώσουμε έμφαση στην καλύτερη κίνηση των λεωφορείων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε «γίνονται μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η γραμμή 4 του μετρό. Εστιάζουμε σε μια πολιτική με έμφαση σε λεωφορειολωρίδες αριστερά με νέα λεωφορεία». Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τον επόμενο μήνα θα γίνουν ανακοινώσεις για παρεμβάσεις. «Καινούργια λεωφορεία, περαιτέρω υποστήριξη και από ιδιωτικούς φορείς και τέλος έμφαση στο ποδήλατο. Θα φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο της Αθήνας στοχευμένα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δίνουμε έμφαση με λεωφορειολωρίδες και νέα λεωφορεία που θα κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, μέχρι το τέλος του πρώτου 3μηνου του 2024 θα παραλάβουμε τα νέα μας λεωφορεία. Θα σκεφτούμε σε ποιες γραμμές θα τα ο πρωθυπουργός τοποθετήσουμε, ενώ τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει περιαστικά της Αθήνας ένα μέρος των μεταφορών και θα δώσουμε έμφαση στο ποδήλατο. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν ποδηλατόδρομο στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος θα μπορεί στην πράξη να χρησιμοποιείται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη χρήση καμερών

«Κάμερες θα μπουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο προγραμματισμός είναι για 700 κάμερες στο κέντρο της Αθήνας. Μπορούμε να προχωρήσουμε και στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για καλύτερη χρήση των φαναριών».

Για συνάντηση με Χάρη Δούκα

«Προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα», είπε ο κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή τους συνάντηση. «Θα μιλήσουμε για πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν και αποφάσεις που δεν συναποφασίζουμε όπως το μετρό στα Εξάρχεια. Το μετρό θα προχωρήσει. Το έργο για τη Βασιλίσσης Όλγας θα προχωρήσει», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν και αποφάσεις που άπτονται της κεντρικής διοίκησης. Το μετρό γραμμή 4 θα προχωρήσει. Υπάρχουν αντιδράσεις υπερβολικές πχ για τα δέντρα για τα οποία έχουν δοθεί εξηγήσεις. Για τη Βασιλίσσης Όλγας ότι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Είναι λάθος. Σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε σταδιακά τη χρήση του αυτοκινήτου λιγότερη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Σκοπός μας δεν είναι απλά να μειώσουμε τον πληθωρισμό αλλά να δούμε και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να πετύχουμε μείωση τιμών. Εκεί κατατείνει και η προσπάθεια που κάνουμε με το 5% στα τρόφιμα. Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής μας πολιτικής», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από τη στιγμή που έχουμε θετικό πρόσημο στα δημοσιονομικά μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων. Θα δοθεί περαιτέρω στήριξη με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές μας» τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε: «Μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. για τη στήριξή τους. Θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα». 

«Επιπλεόν 350 εκατ. ευρώ σε μια σειρά από παρεμβάσεις για να στηριχτούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συγκεκριμένα είπε: «Το Δεκέμβριο θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ θα υπάρξει αύξηση, θα αυξήσουμε κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ. Θα δοθούν 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση και οι χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν προσωπική διαφορά. Θα τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω, όπως και οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • Όσοι λαμβάνουν το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ: Συγκεκριμένα είπε πως θα αυξηθεί το επίδομα κατά 150 ευρώ. Μία οικογένεια που παίρνει επίδομα παιδιού 140 ευρώ, θα λάβουν 350 ευρώ
  • Τα άτομα με αναπηρία, περίπου δηλαδή 225.000 ΑμεΑ που λαμβάνουν επιδόματα.
  • Όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 ευρώ. Επίσης, επιταγή ακρίβειας θα λάβουν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Τις εξειδικεύσεις θα κάνει, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εντός της ημέρας.


Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λεμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθο. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απο ό,τι οι ευρωπαικες χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να συμπληρώσουμε την δύσκολη άσκηση με την επιβολή της φορολογικής δικαιοσύνης. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις αλλά ο πυρήνας θα μείνει ίδιος. Βασική αρχή μου είναι η προοδευτική φορολόγηση. Αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται σταδιακά και περισσότερο Είμαι κατά της υπερφορολόγησης», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μειώσαμε την φορολόγηση στις επιχειρήσεις από το 29% στο 23%. Αυξήσαμε τον κατώτατο παραπάνω από τις εισηγήσεις που είχαμε. Όσο η ανεργία μειώνεται η αγοραστική δύναμη θα αυξάνεται. Το τεκμήριο είναι μαχητό».

«Όλοι όσοι δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα θα είναι ωφελημένοι με το 50% στο τέλος επιτηδεύματος».

Για τη φορολόγηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). «Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν συντελεστή που είναι λογικός. Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και γι αυτό όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις ότι δεν βρίσκουν προσωπικό τους λέω πληρώστε περισσότερο».


Για τους ελέγχους στην Αγορά

Όσον αφορά στους ελέγχους στην Αγορά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε βάλει πρόστιμα άνω των 8 εκατομμυρίων σε μεγάλες πολυεθνικές. Τα μισά έχουν ήδη καταβληθεί. Δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η δημοσιοποίηση. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα χρήματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν θα γίνει ανεκτό».

«Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι οτι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται».


Για την αποχή συμβολαιογράφων

«Θα τα λύσουμε αυτά. Κάποιες αντιδράσεις ήταν υπερβολικές. Δεν πάει πίσω η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, είμαστε σε καλό δρόμο για να επιλυθούν οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν».

Για την κυβέρνηση και το μεταρρυθμιστικό έργο

«Έχω πάνω από όλα την υποχρέωση τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Είμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων και βάρος στους ώμους μου όταν έχεις αυξήσει τα ποσοστά στην δεύτερη 4ετια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν συμβιβάζομαι με την ικανποίηση της εκλογικής νίκης με 41%. Δεν μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και υπενθυμίζω σε συνεργάτες και υπουργούς ότι θα κριθούμε από το μηδέν. Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση στον στόχο».


Για την υγεία

«Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μια πρόκληση. Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερο τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους. Θυμάστε τη φασαρία για το ΕΚΑΒ. Ευτυχώς τους τελευταίους 2 μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα για το ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά. Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις για τα εγκεφαλικά. Αυτό σημαίνει όμως ότι το ασθενοφόρο που θα παραλάβει τον πολίτη θα διαγνώσει το εγκεφαλικό και θα το πάει σε νοσοκομείο που έχει ειδικό κέντρο για τα εγκεφαλικά», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε πρώτη φάση δαπανούμε πόρους για τα ΤΕΠ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μηδενίζουμε τις αναμονές, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Με την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων θα υπάρχει διαφάνεια ώστε να μην μπορει κάποιος έξυπνος να παρακάμπτει τη λίστα μέσω εισαγωγής από τα ΤΕΠ. Νομιμότητα παντού».

Και ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σημαντική. Χαίρομαι όταν βλέπω κορυφαίους γιατρούς από το εξωτερικό να επιστρέφουν στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να φέρουμε το brain drain των προηγούμενων δεκαετιών πίσω στη χώρα μας. Ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερα τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό».

Για τη στέγαση των γιατρών πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και η τοπική αυτοδιοίκηση π.χ. σε νησί στείλαμε έναν γιατρό και δεν μπόρεσε να βρεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση ένα σπίτι ενώ νωρίτερα ζητούσαν έναν γιατρό.

Θέλουμε να μειώσουμε συνολικά το clawback. Δώσαμε μια δυνατότητα να το συμψηφίσουν με μεγάλες επενδύσεις και έτσι γίνονται σήμερα επενδύσεις που συνεπάγονται ποιοτικές θέσεις εργασίας, εξαγωγές.


Για τις ευρωεκλογές και το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν

«Λίγη υπομονή, μέχρι το τέλος του χρόνου, έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα».


Για τα ζητήματα στεγαστικής πολιτικής 

«Έχουμε αύξηση της αξίας των ακινήτων που είναι καλό για τους ιδιοκτήτες, είχαμε νέα ζευγάρια που δεν μπορούσαν να βρουν στέγη και το έκαναν μέσα από το πρόγραμμα Στέγη που εξαντλήθηκε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ζήτημα της αγοράς ακινήτων είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Έχουμε πολλά κλειστά σπίτια. Τι κίνητρα θα τους δώσουμε να τα ανακαινίσουν. Δουλεύουμε πιλοτικά τις ΣΔΙΤ ώστε το Δημόσιο να προσφέρει το οικόπεδο και ο ιδιώτης την κατασκευή ώστε να επιστρέψουν σε εμάς διαμερίσματα με χαμηλότερο ενοίκιο», συμπλήρωσε και τόνισε ότι: «Είναι σημαντικό να βάλουμε περισσότερα ακίνητα στην αγορά. Το πώς χρησιμοποιούμε το εργαλείο της Golden Visa το οποίο όπως στήθηκε έχει εξαντληθεί, γιατί να μη την δώσουμε σε κάποιον που αγοράζει ένα διατηρητέο για να το αγοράσει; Αν χρειαστεί να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις στα Airbnb είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέρ του νέου φορολογικού νομοσχέδιου

Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth από το Powergame.gr «στη δεύτερή του θητεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να βγαίνει όλο και πιο συχνά στα media. Με την ευκαιρία της σημερινής συνέντευξης του πρωθυπουργού και εφόσον ερωτηθεί (που θα ερωτηθεί, αφού είναι το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας) θα επιβεβαιώσει τη στήριξη του στο φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Χατζηδάκης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Big Mouth, o Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε αυτό να γίνεται και από όσα στελέχη βγαίνουν καθημερινά στα Μέσα Ενημέρωσης. «Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν κάνει πίσω ο πρωθυπουργός, αλλά απεναντίας θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα μπροστά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη στήλη Big Mouth.

«Καθοριστικό ρόλο για την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο φορολογικό νομοσχέδιο, μαθαίνω ότι έχει παίξει, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που έχει παρουσιάσει με σειρά επιχειρημάτων γιατί δεν πρέπει η κυβέρνηση να υποκύψει στον λαϊκισμό» καταλήγει η στήλη.

parapolitika

αφήστε ένα σχόλιο


πέντε + 8 =