ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται γονείς και εργαζόμενοι γιατί, με τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων, στις 7/3/13, 60 περίπου εργαζομένων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας, υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα ουσιαστικής λειτουργίας τους. Μέσα σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα και με μεγάλη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 6/3/13, όπου η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Α. Λυγνού πρότεινε να συμφωνήσουν όλοι στην παρακάτω απόφαση, ως πλαίσιο διεκδίκησης και λύσης του προβλήματος.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας στη συνεδρίασή του στις 6/3/13, εκφράζει την οργή και την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της πόλης, αποτέλεσμα των περικοπών και της απαγόρευσης προσλήψεων στο δημόσιο. Πέρα από το ότι τη φετινή χρονιά καλύφθηκαν μόνο οι 550 αιτήσεις από τις 1.000 που υποβλήθηκαν, πέρα από το ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους 10 Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για να καλυφτούν οι ανάγκες στην πόλη μας, έχουμε τώρα, με τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων στις 7/3/13 του μισού περίπου προσωπικού, την πλήρη υποβάθμιση των λειτουργούντων Παιδικών και βρεφονηπιακών Σταθμών.

Τα ήδη πολυμελή τμήματα θα φτάσουν να έχουν από 30 έως 60 παιδιά με 2 ή 3 υπεύθυνους νηπιαγωγούς – βρεφονηπιοκόμους – βοηθούς ή θα είναι τμήματα των 25 – 30 παιδιών με έναν υπεύθυνο. Έτσι η συνεχής αλλαγή προσωπικού κάθε δύο μήνες, με όλες τις συνέπειες στο παιδαγωγικό μέρος, θα μοιάζει ως ιδανική μπροστά στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση που επέρχεται τώρα, μετατρέποντας τους Παιδικούς Σταθμούς σε χώρους φύλαξης με επιπλέον πρόβλημα ασφάλειας των παιδιών. Στην πιο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που η κοινωνία μας και προπαντός οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχές οικογένειες, χρειάζονται στήριξη με κατάλληλες και επαρκείς κοινωνικές δομές, γίνεται ακριβώς το αντίθετο, στερώντας από τους Δήμους, που έχουν αναλάβει αυτό το καθήκον, τη δυνατότητα να το πράξουν.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, δηλώνουμε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αποφασισμένοι , μαζί με τους δημότες μας, να αγωνιστούμε για να δοθεί λύση και διεκδικούμε:

Να μη γίνει καμία απόλυση, με μετεξέλιξη των συμβάσεων σε μεγαλύτερης διάρκειας, μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι παρά η κάλυψη όλων των θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Να χρηματοδοτηθούν εκτάκτως οι Δήμοι για να μπορούν να ανταποκριθούν στις πιεστικές ανάγκες.

Να μπει σε προτεραιότητα, έναντι άλλων δαπανών στο Δήμο, η σταδιακή κάλυψη των αναγκών σε κτηριακές υποδομές και η λειτουργία νέων Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Να καταργηθούν τα τροφεία για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.

Να κλείσει ο δρόμος κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης αυτού του κοινωνικού αγαθού.»

Παρ’ ότι ο κ. Δήμαρχος προφορικά έδειχνε να συμφωνεί με την πρόταση αυτή, με κάποιες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις που έκανε, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν την έθεσε σε ψηφοφορία. Τελικά αποφασίστηκε να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο η έγκριση της πρόσληψης 33 εργαζομένων και πάλι με δίμηνες συμβάσεις, με το σκεπτικό ότι είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος και υπάρχει πιθανότητα να γίνει αποδεκτή.

Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, παρ’ ότι ψήφισαν έστω και αυτή τη δυνατότητα, πιστεύουν ότι η πραγματική λύση βρίσκεται στο παραπάνω πλαίσιο διεκδίκησης που πρότειναν. Μπορεί την βασική ευθύνη για την σημερινή δραματική κατάσταση να την έχουν οι κυβερνώντες, αλλά όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα Δελτία μας, η Δημοτική Αρχή, ευθυγραμμισμένη μαζί τους, τα θέματα κοινωνικών δομών δεν τα έχει σε προτεραιότητα. Εδώ όμως που έφτασαν τα πράγματα δεν μένει άλλος δρόμος από τον κοινό αγώνα Δημοτικής Αρχής, δημοτικών παρατάξεων, γονέων και εργαζομένων, όπου εμείς δηλώνουμε παρόντες. Όποιος απέχει θα έχει ακεραία την ευθύνη.

 

Με εκτίμηση

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

 

αφήστε ένα σχόλιο


9 − τέσσερα =