Κατευθυνόμενα “μπουμπούκια” διαδήλωσαν κατα του νομοσχεδίου: Χρυσοχοΐδης: «Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς» – 9 συλλήψεις – Βρέθηκαν μολότοφ

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στη Βουλή με τον Νίκο Βούτση να ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απαντά σε υψηλούς τόνους.

Βούτσης: «Χτυπήσατε για μια πέτρα και μια μολότοφ-Που βρήκατε το δικαίωμα;»

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Βούτσης, καταγγέλλοντας πογκρόμ της αστυνομίας στη διαδήλωση έξω από τη Βουλή ενώ τους εγκάλεσε για ποιο λόγο «χτυπήσαν», για μία πέτρα και μία μολότοφ, με ποιο δικαίωμα.

«Νομίζετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να είστε σε αυτά τα έδρανα κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου; Με ποιο δικαίωμα χτυπήσατε την σημερινή διαδήλωση; Πού το βρήκατε το δικαίωμα κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου; Διότι εσείς εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις καταστολής που προσχεδιασμένα χτύπησαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχαν οργανώσει την εκδήλωση. Δεν υπάρχουν προσχήματα για το αν υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες ενδεχομένως κινήσεις ατόμων ή έγινε ενδεχομένως οποιαδήποτε ρίψη μιας πέτρας και μιας μολότοφ», είπε χαρακτηριστικά από βήματος βουλής.

Ο κ. Βούτσης κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ή να απομακρυνθεί ή να λογοδοτήσει στη Βουλή: «Εάν σε αυτή την εκδήλωση συμβαίνουν αυτά που μαθαίνουμε, παιδιά με μηχανάκια να μπαίνουν μέσα στην εκδήλωση και να προκαλούν, τι θα συμβεί στις επόμενες εκδηλώσεις; Να αναλάβετε την ευθύνη ή, αν σας έχουν υπερβεί τα γεγονότα, να παραιτηθείτε σήμερα».

Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Άκουσα με δραματικό τόνο να περιγράφονται περιστατικά τα οποία ο κ. Βούτσης ερμηνεύει με την δική του αντίληψη. Υπάρχουν όμως πραγματικά περιστατικά. Οι δυνάμεις δέχθηκαν 15 μολότοφ. Οι μολότοφ σκοτώνουν, αν το γνωρίζετε. Τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν στην αστυνομία της Βουλής. Αυτοί διέλυσαν την διαδήλωση. Η αστυνομία αυτό που κάνει είναι να προστατεύει τους διαδηλωτές να διαδηλώσουν», απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Αν νομίζετε ότι την πολιτική μάχη που χάσατε δύο μέρες θα την κερδίσετε με τραμπουκισμούς, κάνετε λάθος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προασπίσουμε και την δημοκρατία και τις περιουσίες των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Η ανταπάντηση Βούτση-Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Βούτσης επανήλθε: «Δεν χάνω την ψυχραιμία μου και δεν λέω για τραμπούκους και δολοφόνους. Επαναλαμβάνω ότι είστε έμπειροι για να γνωρίζετε ότι ακόμα και αν το αφήγημα που είπατε και υπήρξαν πράγματι επιθέσεις με μολότοφ σε ορισμένο σημείο, γνωρίζετε άριστα ότι βεβαίως και δεν διαλύεται μεγάλη διαδήλωση απο τμήματα ειρηνικά, στο όνομα ότι υπήρξαν επιθέσεις. Αλίμονο αν 5-10 που επιτίθενται στην αστυνομία… Επιτόπου αντιμετωπίζεται και δεν δίνεται εσκεμμένη εντολή να διαλύσουν την διαδήλωση ΠΑΜΕ και άλλων οργανώσεων. Εϊναι απαράδεκτο αυτό που ειπατε ότι εκπροσωπούμε τραμπούκους».

«Μου αποδίδετε πράγματα που δεν είπα» ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης«Είπα ότι τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς έξω απο την Βουλή. Επεσαν μολότοφ και έχουμε τραυματίες. Ολα τα άλλα δεν υπάρχουν πουθενά. Αυτοί που έκαναν την επίθεση, πρέπει να συλληφθούν και αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλοιώσετε την αλήθεια. Θα διαλευκανθεί η υπόθεση και θα συλληφθούν οι τραμπούκοι που επιχείρησαν να κάψουν αστυνομικούς.

Τι είπε για την επίθεση και την απάντηση της αστυνομίας

Μ. Χρυσοχοϊδης: Να ενημερώσω επισήμως την Βουλή τι ακριβώς συνέβη. Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση έξω. Περίπου 6-7 χιλ ίσως παραπάνω. Το μεγάλο μπλοκ του ΠΑΜΕ είναι συντεταγμένο και παραμένει. Η διαδήλωση συνεχίζεται.

Δεν έκανε κάτι το μέτωπο του ΠΑΜΕ δεν προκάλεσε.

1000 άτομα επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Δεν θέλετε η Βουλή να είναι ενήμερη; 1.000 άτομα επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έριξαν 15 μολότοφ μπροστά στην Βουλή και τους απώθησαν οι δυνάμεις προκειμένου να μην τραυματιστούν άνθρωποι και να μην γίνουν ζημιές.

Ήδη αυτή την στιγμή εξαιτίας του γεγονότος έχουν γίνει 9 συλλήψεις απο αυτούς που επιτέθηκαν με μολότοφ. Έχουν γίνει άλλες 8 προσαγωγές. Εχουν βρεθεί πέριξ του Συντάγματος μη χρησιμοποιημένες μολότοφ . Υπήρχε σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης και σχέδιο να κάνουν ζημιά Οσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και εμείς στη ηγεσία στο υπουργείο δεν θα ξανά αφήσουμε ούτε να γίνουν ζημιές ούτε να τραυματιστούν άνθρωποι. Όποιος χρησιμοποιεί φονικά όπλα θα συλλαμβάνεται. Αυτοί που διέλυσαν ή επιχείρησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση είναι τα συγκεκριμένα άτομα. Επαναλαμβάνω με σεβασμό και απευθύνομαι στο ΚΚΕ. Δεν αφορά στο ΚΚΕ . Οι άνθρωποι σας είναι υποδειγματικοί. Εμείς ως ηγεσία στο πλαίσιο και του νέου νόμου που βάζει εγγυήσεις έχουμε ως βασική προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή την περιουσία των ανθρώπων και την ασφάλεια των αστυνομικών. Ετσι θα συνεχίσουμε.

Χημικά και μολότοφ στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο για τις πορείες

Σε πεδίο μάχης μετετράπη το Σύνταγμα, καθώς κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με τη σειρά τους κάνοντας χρήση χημικών.

«Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει. Το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Στο συλλαλητηριο συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Προπύλαια.

 

 

dailypost.

αφήστε ένα σχόλιο


τέσσερα − 1 =