Καρφιά Μητσοτάκη κατά Γερμανίας για τη Σύνοδο Κορυφής και τα κορονο-ομόλογα «Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες» τονίζει ο πρωθυπουργός

Αιχμές για τη στάση χωρών του Βορρά κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν κατέληξε σε ικανοποιητική λύση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, αφήνει με ανάρτηση του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας πρωτίστως τη Γερμανία, η οποία ειναι επικεφαλής μπλοκ κρατών μελών που δεν δέχονται την έκδοση κορονο- ομολόγου και η οποία φαίνεται να προκρίνει για άλλη μία φορά το μοντέλο που είχε επιβάλλει κατά την κρίση του 2010 με τα μνημόνια…

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ευθέως κατώτερη των περιστάσεων την απόφαση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και όσον αφορά στο μέτωπο της οικονομίας, προειδοποιεί προς πάσα κατεύθυνση ότι: «Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα».

Επιμένει δε στην πρόταση που υπέβαλε μαζί με οκτώ άλλους ηγέτες της ΕΕ, με «μπροστάρη» τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για την έκδοση ενός ειδικού Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης.

«Το επιχείρημα είναι απλό: Ο Κορονοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών» τονίζει ο κ.Μητσοτάκης.

Και προσθέτει με νόημα: «Εδώ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010…»

Με την τελευταία αυτή αναφορά, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει εμμέσως πλην σαφέστατα ότι δεν είναι δυνατή καμία συζήτηση στη λογική κορονομνημονίων.

Ο πρωθυπουργός απαντά και σε όλα τα κράτη μέλη που θεωρούν ότι επαρκούν τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμου Σταθερότητας (δηλαδή προληπτική πιστωτική γραμμή με δυνατότητα δανείων συνολικού ύψους 410 δισ ευρώ) ή οι απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του Pandemic Emergency Purchase Program, καταργώντας το όριο των 750 δισ ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις», εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προβλέπει μάλιστα ότι: «Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα».

Όμως, προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος εν τω μεταξύ η ΕΕ να αποδομηθεί πλήρως στα μάτια των πολιτών της: «Η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας».

Η πλήρης ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα. Εμείς δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν.

Στο μέτωπο της οικονομίας, όμως, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα.

Θα χρειασθεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα.

Μαζί με άλλους 8 συναδέλφους μου υπογράψαμε, προχθές, μια επιστολή, ζητώντας να επεξεργαστούμε την πρόταση έκδοσης ενός ειδικού Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Το επιχείρημα είναι απλό: Ο Κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών.

Εδώ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010…

Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις.

Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα. Όμως, η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί.

Τα λόγια μου δεν είναι, απλώς, τα λόγια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία. Αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της.

Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!»

newsbeast

αφήστε ένα σχόλιο


× έξι = 18