Ισίδωρος Ντογιάκος: «Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε»

«Η αύξηση της ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα για τη πειστική αντίκρουση των κακόβουλων επιθέσεων και την αντιμετώπιση των δυσκολιών» σημείωσε

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης επισήμανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, κατά τη διάρκεια της 37ης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, επισήμανε: «Η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».

Ο κ. Ντογιάκος αναφέρθηκε διεξοδικά στη ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων, στην ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα στελέχη της Δικαιοσύνης, κάθε ένα από τη θέση που κατέχει, με λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια σε συνδυασμό με τις πνευματικές και διανοητικές ικανότητες του ασφαλώς και μπορεί να προσφέρει περισσότερο από όσο ήδη προσφέρει, ώστε συνδυαστικά οι ατομικές  προσπάθειες όλων να αποφέρουν το βέλτιστό δυνατό αποτέλεσμα. Η αύξηση της ατομικής ευθύνης  κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα για τη πειστική αντίκρουση των κακόβουλων επιθέσεων και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά ακόμα και εχθρών (ιδεατών ή πραγματικών) που αντιμετωπίζει.Μόνο μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας και εκούσια ανάληψη βαρύτερων ευθυνών θα μπορούσε να  βοηθήσει, αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στην ο μείωση της πίεσης των προβλημάτων της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φαινόμενο των «τηλεδικών», τονίζοντας : «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποινική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο  της κοινωνικής ζωής και το σπουδαιότερο, στο στόχαστρο των μέσων επικοινωνίας, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο αγώνας είναι άνισός, όχι όμως χαμένος. Οι μάχες μεταξύ «τηλεοπτικών δικών» και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές, αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα.

Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται «διάφοροι» και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το  μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν   συστηματικά και συνειδητά. Όταν πρόκειται για δικηγόρους κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν πολλά από την παρουσία τους στην τηλεδίκη, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους δεν πείθει και για τις ικανότητές τους. Συνήθως δεν το πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν, όμως, με βεβαιότητα να επιδεικνύουν τη νομική τους ανεπάρκεια, την έπαρση και την αλαζονεία τους».

Ο κ. Ντογιάκος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, επισήμανε ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν» και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλλίτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Στην κατάληξη του χαιρετισμού μ του , ο κ. Ντογιάκος τόνισε: «Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, εισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας,αναφέρθηκε στην  αναγκαιότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν Εισαγγελίες με έναν μόνο δικαστικό υπάλληλο (σ.σ.: αναφέρθηκε από άλλον ομιλητή ότι στην Κρήτη υπάρχει Εισαγγελία που δεν έχει κανένα δικαστικό υπάλληλο), όπως και στην έλλειψη δικαστικών αιθουσών.

Δεν παρέλειψε ο κ. Μπακέλας να τονίσει ότι οι εισαγγελείς δέχονται επιθέσεις και απειλές από δικηγόρους που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.

Στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ενώ   χαιρέτησαν απηύθηναν εκπρόσωποι των κομμάτων, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, ο γενικός επίτροπος επικρατείας των  των Τακτικών  Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης και εκπρόσωποι δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων.

αφήστε ένα σχόλιο


− 7 = ένα