ΙΡΑΝ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 8R ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Τεχεράνη: Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών χτύπησε την Τρίτη το Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Αν και οι Αρχές στο Πακιστάν μιλούν για 13 νεκρούς, αντιφατικές είναι οι πληροφορίες από το Ιράν: για δεκάδες νεκρούς μιλούσαν αρχικά τα μέσα, αξιωματούχοι διέψευδαν την ύπαρξη θυμάτων, άλλοι μιλούσαν για «λίγους νεκρούς».

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν στο Πακιστάν, που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Εκατοντάδες είναι οι κατοικίες που έχουν καταστραφεί, αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

Οι πρώτες αναφορές από τα ιρανικά κρατικά μέσα μιλούσαν για 40 νεκρούς δεν είναι όμως σαφές ποια είναι η έκταση των ζημιών.

Ιρανός αξιωματούχος, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το Reuters πριν υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη αναφορά, εκτιμούσε ότι αναμένεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών. «Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 40 ετών και περιμένουμε να υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί», είπε ανωνύμως ο αξιωματούχος.

Ωστόσο την ώρα που περιφερειακός διοικητής διέψευδε την ύπαρξη θυμάτων, άλλος βουλευτής από την περιοχή έλεγε ότι οι νεκροί «δεν είναι πολλοί».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία η δόνηση σημειώθηκε στις 13:44 (ώρα Κύπρου), σε απόσταση 86 χιλιομέτρων από το Χασχ και 167 από το Ιρανσάχρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το βάθος ήταν 82 χιλιόμετρα. Η περιοχή του επικέντρου είναι ορεινή και ερημική.

Σε μία πρώτη ενημέρωση από το πρακτορείο Fars, η πόλη Σαραβάν, που είναι κοντά στο επίκεντρο, «δεν φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές».

Στις επαρχίες που είναι στην ευρύτερη περιοχή, το Σιστάν και το Βαλουχιστάν, έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες, αναφέρει η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος. Ήδη, πάντως, στις πληγείσες ζώνες σπεύδουν σωστικά συνεργεία.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων στη Μέση Ανατολή ως και την Ινδία. Αναφορές από το Νέο Δελχί στην Ινδία μιλούν για κτίρια να ταλαντεύονται και ανθρώπους να βγαίνουν στο δρόμο έντρομοι.

Κτίρια εκκενώθηκαν στο Ντουμπάι και το Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Απριλίου είχε συμβεί και άλλος ισχυρός σεισμός στο Ιράν, κοντά στην πόλη Μπουσέχρ στον Περσικό Κόλπο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 37 άνθρωποι. Το μέγεθός του ήταν 6,3 βαθμοί.

Οι Αρχές του Ιράν είχαν διαβεβαιώσει ότι από εκείνη τη δόνηση δεν είχε επηρεαστεί η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στο Μπουσέχρ και από τον σεισμό των 7,8 βαθμών, ανέφερε η ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε το εργοστάσιο. Οι άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι σε κεντρικά και τα δυτικά, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

Το Ιράν είναι σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, στα όρια δύο λιθοσφαιρικών πλακών. Σε μία από τις χειρότερες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή του Μπαμ το 2005 είχαν σκοτωθεί 25.000 άνθρωποι και η πόλη είχε σχεδόν ισοπεδωθεί. Το Μπαμ είναι περίπου 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τρίτης.

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-kosmos/47/141398/ischyros-seismos-78-vathmon-sto-iran-dekades-nekroi-sto-geitoniko-pakistan#sthash.ux37kY8J.dpuf

αφήστε ένα σχόλιο


3 + = οκτώ