ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνδρας τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια.

Η εμφάνιση πριν από 10 χρόνια των φαρμάκων από το στόμα – της σιλδεναφίλης (Viagra), ταδαλαφίλης (Cialis), βαρδεναφίλης (Levitra) – για την αντιμετώπιση του προβλήματος έφερε στην επιφάνεια όχι μόνο την έκτασή του (το 30 % των σεξουαλικά ενεργών ανδρών πάσχει από στυτική δυσλειτουργία) αλλά και τη σοβαρότητα των ιατρικών, προσωπικών και συναισθηματικών διαταραχών που προκαλεί.

Σαφέστατα, εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο έχουν επωφεληθεί από τα αποτελέσματα της δράσης των φαρμάκων αυτών. Πάνω από 150.000.000 συνταγές σιλδεναφίλης έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο.

Ταυτόχρονα όμως, εκατομμύρια άλλοι έχουν απογοητευθεί από τη χρήση τους, αφού το 30% των ανδρών που τα χρησιμοποιούν δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η ιατρικοποίηση της ερωτικής πράξης, η ανάγκη δηλαδή να χρησιμοποιούν φάρμακα για να κάνουν έρωτα.

Η τάση της σύγχρονης ιατρικής είναι η ανεύρεση ανώδυνων, αποτελεσματικών και μη επεμβατικών μεθόδων για την αντιμετώπιση κάθε ιατρικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, και αναφορικά με την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, στο πρόσφατο Αμερικανικό Ουρολογικό Συνέδριο στο San Francisco τον περασμένο Ιούνιο, ανακοινώθηκε και επίσημα η κυκλοφορία του μηχανήματος ED 1000. Πρόκειται για την κλινική εφαρμογή μιας πρωτοποριακής ιδέας για την ανάπτυξη καινούργιων αγγείων («νεοαγγειογένεση») σε πάσχοντα όργανα, μια ιδέα που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου.

Η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα (Erectile Dysfunction Shock Wave Therapy) δίνει ουσιαστικές ελπίδες για μια μόνιμη θεραπευτική λύση στο πρόβλημα αυτό. Μια νέα εποχή ξεκινά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και έρχεται «κατά κύματα».

Ποια είναι η λογική της θεραπείας;

Η στύση είναι ένα αγγειακό φαινόμενο, αφού χαρακτηρίζεται από αύξηση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους, έτσι ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σκληρότητα για διείσδυση. Μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές για τη στυτική δυσλειτουργία αντιμετώπιζαν μόνο το σύμπτωμα αλλά όχι την αιτία, δηλαδή τη μείωση της αιματικής ροής στο πέος.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στην πρόκληση νεοαγγειογένεσης, δηλαδή ανάπτυξης νέων αγγειακών κλάδων στο πέος, και υπόσχεται καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, δηλαδή ακόμη και μετά το τέλος της θεραπείας. Η μέθοδος έχει ένδειξη σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας και σαν αποτέλεσμα εξασφαλίζει την αύξηση της αιματικής ροής στα σηραγγώδη σώματα του πέους, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δείχνουν πως η θεραπεία με κρουστικά κύματα αποκαθιστά τη στυτική δυσλειτουργία μικρού και μετρίου βαθμού αγγειακής αιτιολογίας. Επιπλέον, η μέθοδος δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ανταπόκρισης στα φάρμακα σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας που προηγουμένως δεν είχαν καλή ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή. Τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί σε άνδρες που πάσχουν από νόσο Peyronie, για βελτίωση της αγγειακής παροχής.

Πώς γίνεται η εφαρμογή της θεραπείας;

Η χορήγηση των κρουστικών κυμάτων στο πέος επιτυγχάνεται μη επεμβατικά, με μια ειδική συσκευή (OmnispecTM ED-1000 του οίκου Medispec, Germantown, MD, USA), που εκπέμπει χαμηλής έντασης κρουστικά κύματα βάθους διείσδυσης μέχρι 8 εκατοστά. Η ειδική κεφαλή του μηχανήματος εστιάζει τα κρουστικά κύματα στο όργανο-στόχο, δηλαδή στα σηραγγώδη σώματα του πέους καθ’ όλο το μήκος τους, εφαρμοζόμενη εξωτερικά κατά μήκος του πέους. Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν απαιτεί καμίας μορφής αναισθησία, αφού είναι εντελώς ανώδυνη. Μέχρι σήμερα δεν καταγράφηκαν παρενέργειες. Η θεραπεία διαρκεί 9 εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα αξιολογείται στις 13 εβδομάδες.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες διαρκούν περίπου 15 λεπτά, εφαρμόζονται δύο φορές την εβδομάδα για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες και επαναλαμβάνονται μετά την πάροδο τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο πλέον έγκριτο διεθνές Ουρολογικό περιοδικό, το European Urology (Vardi Y, et al. European Urology, 58, 243-248, 2010), στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρατηρήθηκε αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140%. Το 80% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη διέκοψε τη λήψη φαρμάκων για στυτική δυσλειτουργία μετά τη θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε στα τηλέφωνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 210-6749349 & 210-6743722

αφήστε ένα σχόλιο


τρία + 2 =