Η EΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Μετά από δύο εβδομάδες διακυμάνσεων και συζητήσεων και αφού συνεδρίασε εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η Eκκλησία της Ελλάδος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στις 4 Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος πληροφόρησε τους διοργανωτές πως η Εκκλησία θα συμμετέχει στη διαδήλωση με τρία μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η πλήρης ανακοίνωση της Εκκλησίας έχει ως εξής:

«Η συμμετοχή θα γίνει εφόσον διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης, χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς. Η Εκκλησία θα μετέχει με τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, που θα διαβάσει την ανακοίνωση της ΔΙΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι Μητροπολίτες Δράμας, Παύλος και Χίου, Μάρκος»

Μετά από διαδικασίες που κράτησαν αρκετές μέρες η δημοτική αρχή ενέκρινε την αίτηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε για ακόμα μια φορά τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε τις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος.

«Η Εκκλησία έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, διατύπωσε τη σαφή άποψή της, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα» επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι, όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η Εκκλησία είναι «πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μίας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης», ενώ υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.

Ο Δήμος Αθηναίων έδωσε άδεια διεξαγωγής του συλλαλητήριου

Μετά από διαδικασίες που κράτησαν αρκετές μέρες και αφού υπεβλήθησαν δυό αιτήσεις διεξαγωγής του συλλαλητηρίου τελικά την Τρίτη το απόγευμα και αφού αποχώρησε η μια εκ των δύο πλευρών η δημοτική αρχή ενέκρινε την αίτηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.

Η άδεια, η οποία προβλέπει την τοποθέτηση εξέδρας στην πλατεία Συντάγματος με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, δόθηκε στο Συντονιστικό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου μετά την προσκόμιση των εγγράφων υποστήριξης φορέων και των καταστατικών τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, όπως είχε ζητηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, «το αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, βάσει των στοιχείων που το συνόδευαν, κρίθηκε ως πιο αντιπροσωπευτικό των ενδιαφερομένων φορέων και οργανώσεων πολιτών να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Ως εκ τούτου, το αίτημα του κ. Δημητρίου Μιχάκη για τον ίδιο χώρο, την ίδια ημέρα και ώρα, καθώς και σχετικό αίτημα του κ. Γεωργίου Κόκκα, απορρίφθηκαν».

αφήστε ένα σχόλιο


9 − πέντε =