Η υιοθεσία Φουρθιώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ρουσφέτια, η μήνυση Γεραπετρίτη και τα τραπεζικά σχέδια του Καρώνη

Πρόταση μομφής για Φουρθιώτη

-Όσοι είχαν την αντοχή να παρακολουθήσουν την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, διαπίστωσαν ότι την τιμητική του στις ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την είχε όχι η κακοκαιρία, αλλά ο Μένανδρος Φουρθιώτης. Επί της ουσίας, για τρεις μέρες ο πρόεδρος Τσίπρας αποφάσισε να μιμηθεί εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου τον Βαξεβάνη. Δεν ξέρω ποιοι ή ποιος συμβούλεψε τον τέως πρωθυπουργό να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, κουβαλώντας τη συγκεκριμένη ατζέντα. Πάντως, όποιος κι αν ήταν, είναι βέβαιο ότι μόνο το καλό του Τσίπρα δεν θέλει, αφού από την τριήμερη διαδικασία, υπάρχει ένας και μόνο ηττημένος, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο Αλέξη.  Μάλιστα, όσο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιμένει να κυλιέται στον πολιτικό… βούρκο, τόσο θα βλέπει την πλάτη του Ανδρουλάκη.

Τα ρουσφέτια, η μήνυση Γεραπετρίτη και η υιοθεσία από τον ΣΥΡΙΖΑ

-Και επειδή αναλώθηκε μπόλικος χρόνος για τα sms που αποκαλύπτει ο Μένιος και αντάλλασσε με κυβερνητικά στελέχη και δη με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, δεν νομίζω ότι χρειάζεται και (πολύ) μεγάλη έρευνα για να καταλήξει κανείς σε συγκεκριμένα συμπεράσματα επί της υποθέσεως. Να φανταστείτε πόσο κοντά ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Κυριάκου στον κύριο Φουρθιώτη που: Πρώτον, απερρίφθη το αίτημα του σταθμού του (σ.σ εκπροσωπούσε το κανάλι του γίγαντα Βρυώνη στα υπουργικά γραφεία) να εκπέμπει στην Ελλάδα με άδεια άλλου κράτους μέλους. Δεύτερον, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε εντολή ελέγχου στον ΣΕΠΕ και τον ΕΦΚΑ για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Επίσης, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε ο φάκελος στον ΣΔΟΕ για έλεγχο, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα διαβιβάστηκαν στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθούν οι προκύπτουσες τυχόν ποινικές ευθύνες από την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

-Τρίτον, επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου (και επί υπουργίας Γεραπετρίτη) ο Φουρθιώτης συνελήφθη και προφυλακίστηκε, απεναντίας επί ΣΥΡΙΖΑ έκανε καριέρα ακόμη και ως διευθυντής στο «Έψιλον» που πουλήθηκε από τον Βρυώνη στον Ιβάν Σαββίδη με τη μεσολάβηση του τότε Μαξίμου. Αυτό που ξέχασε να πει ο πρόεδρος Τσίπρας, είναι ότι ο υπουργός Γεραπετρίτης (που προφανώς δεν έχει κάτι να φοβάται) κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Φουρθιώτη τον περασμένο Απρίλιο. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα χατίρι στον υπόδικο παρουσιαστή. Και αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που στράφηκε και εναντίον της. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τον υιοθετεί πολιτικά, αναπαράγοντας προϊόντα υποκλοπών. Μάλιστα, εκτός από τον Τσίπρα, όσοι δραστηριοποιούνται στα social media, έχουν διαπιστώσει ότι ο Φουρθιώτης έχει «υιοθετηθεί» και από τα τρολ της Κουμουνδούρου.

Η πώληση του «Ε» στον Ιβάν και οι μηνύσεις του Μένιου

-Κάποιοι που διαθέτουν δυνατή μνήμη, με αφορμή τις αναρτήσεις του Φουρθιώτη και την υιοθέτησή τους, από τον Τσίπρα και την παρέα του, θυμήθηκαν κάτι ξεσπάσματα του παρουσιαστή όταν του έγινε γνωστό ότι ο Ιβάν Σαββίδης, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία μαζί του. Τότε λοιπόν, ο Μένιος είχε αρχίσει τα ίδια, απειλώντας θεούς και δαίμονες με αποκαλύψεις και άλλα… δικόγραφα. Ανάμεσα στα ωραία που διηγούνταν ο στενός συνεργάτης του Βρυώνη, ήταν και κάτι συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο τότε Μέγαρο Μαξίμου, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η πώληση του «Έψιλον». Ο Φουρθιώτης που δεν το ξέρει ο πρόεδρος Τσίπρας, ήταν ένας από τους συνομιλητές του συστήματος Παππά, τότε που το κανάλι του Βρυώνη, έκανε γενναίο άνοιγμα στον Τσίπρα. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Μένιος είχε προσφύγει και στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές, στις οποίες υποθέτω ότι εξιστορεί διάφορα γεγονότα.

! Και μιας και ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις και άλλα περίεργα, θα ήταν ωραίο να ζητήσουν από την Όλγα Γεροβασίλη, να ρωτήσει τον πρώην επικεφαλής του Τμήματος Επισήμων, γιατί κόπτονταν τόσο πολύ για να αποκτήσει ασφάλεια και κρατικό αυτοκίνητο (λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας) ο Φουρθιώτης.

Τιτλοποιούν κόκκινα δάνεια οι μη συστημικές

-Στις μη συστημικές τράπεζες μεταφέρεται αθόρυβα το ενδιαφέρον στα τραπεζικά, με «αρχηγό» την Attica Bank. Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα, αφού ο χρόνος για διελκυστίνδες μεταξύ ΤΧΣ και Ellington για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Θ. Πανταλάκη, ήδη έχει παρέλθει και τα μείζονα ζητήματα είναι μπροστά. Προετοιμασία τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων για μεταβίβασή τους στον «Ηρακλή» και due diligence από την ICAP για λογαριασμό της Ellington τρέχουν με ορίζοντα τα τέλη Μαρτίου. Το due diligence φημολογείται ότι θα δείξει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες περί τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψει η Ellington σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank εντός του έτους. Το επικείμενο dilution για ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ δεν αποτελεί είδηση…

!Μέσα στο 2022 θα ακολουθήσουν κινήσεις και στις συνεταιριστικές τράπεζες. Παγκρήτια και Χανίων έχουν ανακοινώσει ΑΜΚ και συγχώνευση. Μετά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον βορρά… Πληθώρα funds υ, πληθώρα κόκκινων δανείων στις συνεταιριστικές, δεν θα υπάρξει δυσκολία για νέα deals.

Η κατηγορία Μητσοτάκη και η σιωπή Τσίπρα

-«Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο Τσίπρα, αναφερόμενος στον Παπαγγελόπουλο και τους φερόμενους ως συνεργούς του, εκδότες και δημοσιογράφους. Με αφορμή την αναφορά του προέδρου Κυριάκου, οφείλω να σας θυμίσω ότι τις επόμενες μέρες, θα απολογηθούν οι Παπαδάκου, Τάρκας, Φιλιππάκης και Βαξεβάνης, οι οποίοι προσήλθαν και αφού πήραν τη δικογραφία, ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν. Στην πιάτσα, που είναι σχετικά μικρή κυκλοφορεί μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία, Παπαδάκου και Φιλιππάκης σκοπεύουν να ζητήσουν και νέα προθεσμία, προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα τις απολογίες τους. Πάντως, οι εν λόγω κατηγορούμενοι, δεν μπορούν να αισθάνονται και ευτυχισμένοι, από το γεγονός ότι ενώ ο Μητσοτάκης τους αποκάλεσε «συμμορία», ο Τσίπρας (αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) έκαναν σαν μην άκουσαν. Θα δείτε που σιγά – σιγά ο πρόεδρος Αλέξης, θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Μίμη.

Έξωση Πολάκη με μεσολάβηση Τζανακόπουλου

-Την τιμητική του είχε χθες ο Πολάκης, που αντιλαμβάνομαι ότι βλέποντας την άνοδο του ΚΙΝΑΛ, έχει αρχίσει ολίγον να αγχώνεται. Θα σας μεταφέρω μια εικόνα που εκτυλίχθηκε στη Βουλή, ενώ ήταν στο βήμα ο πρόεδρος Κυριάκος. Ο πρωθυπουργός διαρκώς προσπαθούσε να ταυτίσει τον Τσίπρα με τον Πολάκη, με τον τελευταίο να φωνάζει λες και βρίσκεται σε κάποιο φαράγγι με πρόβατα. Κάποια στιγμή, ο Τσίπρας (που είναι αλήθεια ότι έστελνε διαρκώς μηνύματα) κατέβασε το κινητό του και έγραψε κάποιο μήνυμα. Μετά από λίγο, ο Τζανακόπουλος κατευθύνθηκε προς τη θέση που καθόταν ο Πολάκης, από τον οποίο ζήτησε να εξέλθουν της αιθούσης. Επειδή ο αψύς Σφακιανός το έχει παρακάνει, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να συνδέσουν το μήνυμα του Τσίπρα με την «αποπομπή» Πολάκη από την αίθουσα. Αν ισχύει αυτό, τότε έστω και με καθυστέρηση ο τέως πρωθυπουργός άρχισε να αντιλαμβάνεται την τεράστια ζημιά που του κάνει ο σταθερός και διαχρονικός «χορηγός» του Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλος από τον Πολάκη. Να φανταστείτε ότι μέχρι και οι στενογράφοι της Βουλής, που έστελναν κι αυτές μηνύματα, αντιλήφθηκαν πως κάτι συνέβη με τον Τσίπρα, τον Τζανακόπουλο και τον Παυλή.

Τα τραπεζικά σχέδια του Καρώνη

-Οι τραπεζικές άδειες είναι πολύτιμες. Όχι τυχαία, ο πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών Χάρης Καρώνης της Viva με το σούπερ deal με την JP Morgan, ήθελε διακαώς τραπεζική άδεια για να μπορεί να λειτουργεί ως ίδρυμα πληρωμών, επεκτεινόμενος σε 23 χώρες. Την τραπεζική άδεια την βρήκε με την εξαγορά της Praxia Bank. Πριν καταλήξει εκεί, όμως, – κάτι που λίγοι γνωρίζουν – ο Καρώνης αναζητούσε μανιωδώς – πάνω από ενάμιση χρόνο – να εξαγοράσει κάποια συνεταιριστική τράπεζα. Τα σχέδια υποθέτω δεν προχώρησαν λόγω του ιδιαίτερου νομικού πλαισίου των συνεταιριστικών τραπεζών. Ο πολυμήχανος Καρώνης, μάλιστα, ενδιαφερόταν να μπει και στις χορηγήσεις δανείων στους κατόχους καρτών Viva.

-Οι πηγές μου, μου λένε ότι ως όχημα είχε ψάξει πολύ το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων. Όμως δεν ήθελε να περιοριστεί στο πλαφόν των 25.000 ευρώ που προέβλεπε ο νόμος για τα μικροδάνεια, ούτε ήθελε να επωμιστεί και τον ρόλο συμβούλου στον δανειοδοτούμενο που προέβλεπε επίσης ο νόμος. Τελικά, τη φόρμουλα την βρήκε μέσω της σύστασης SPVs. Μέσω αυτών, η Vivabank (πρώην Praxia Bank) μπορεί να χορηγεί δάνεια, χωρίς να επιβαρύνει με το ρίσκο τους τον ισολογισμό της, ούτε να υποχρεώνεται σε δέσμευση κεφαλαίων για προβλέψεις. Την εξεύρεση επενδυτών για το funding του SPV και τη χρηματοδότηση της Viva Wallet είχε αναλάβει η Jefferies.

Άφαντος ο υφυπουργός Τουρνάς

-Εντύπωση ομολογώ μου έχει προκαλέσει η παντελής απουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, (αν δεν κάνω λάθος ονομάζεται Τουρνάς), από τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης. Υποτίθεται ότι η δουλειά που του ανέθεσε να κάνει ο πρόεδρος Κυριάκος, ήταν ο συντονισμός των υπηρεσιών. Ο υφυπουργός αποσυντονίστηκε και ο ίδιος, αφού όπως μου λένε, σε κάποια σύσκεψη ακούστηκε να λέει ότι «εγώ δεν ψήφισα ποτέ ΝΔ». Για την ιστορία και μόνο να σας πω ότι η σύζυγός του, υπήρξε στενή συνεργάτης του παλιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Πάνου Μπεγλίτη.

Νέα κλαδική

-Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, κάθονται την Τετάρτη ΟΤΟΕ και διοικήσεις τραπεζών. Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά από ό,τι φάνηκε με την υπόθεση των 70 εργαζομένων των υπηρεσιών data services της Πειραιώς που έκλεισε ευνοϊκά για τους εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει καλή θέληση. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι τράπεζες θα υποχωρήσουν στο σχεδιασμό τους για το κλείσιμο καταστημάτων. Στην ΟΤΟΕ, μαθαίνω, είναι ανήσυχοι με το επόμενο «κύμα» λουκέτων σε καταστήματα που έρχεται από τη Eurobank. Μου λένε ότι η Τράπεζα θα ανακοινώσει κλείσιμο 25 καταστημάτων της και πόλεις π.χ. όπως ο Βόλος, η Καβάλα, η Βέροια κ.ά. θα μείνουν με ένα κατάστημα Eurobank.

Αύξηση καταθέσεων

-Άκουσα χθες και το πρόεδρο Κυριάκο να το λέει, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις των ιδιωτών. Έψαξα και διαπίστωσα ότι κατά 2,7 δισ. ευρώ αύξησαν τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά μέσα στον Δεκέμβριο και κατά 1,6 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Η νέα άνοδος κατά 4,3 δισ. ευρώ των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στο κλείσιμο του 2021, τις ανέβασε στα 180 δισ. ευρώ, επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τον Σεπτέμβριο του 2011. Σωρευτικά από τον Μάρτιο του 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας, η άνοδος των καταθέσεων ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

! Και τα δάνεια άρχισαν να τρέχουν εμφανώς τον Δεκέμβριο. Τα νέα δάνεια που δόθηκαν, αφαιρουμένων των αποπληρωμών, ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ από 470 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο. Βεβαίως, η αύξηση αφορά στις επιχειρήσεις γιατί στα νοικοκυριά η πιστωτική επέκταση παραμένει ακόμη αρνητική.

 

powergame

αφήστε ένα σχόλιο


× 5 = τριάντα πέντε