ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

Σε χάος οδήγησε η άγρια αστυνομική έφοδος με δακρυγόνα και αντλίες νερού στην πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί λίγο μετά το τελεσίγραφο (εξπρές, όπως φάνηκε) του Ερντογάν να αδειάσει η πλατεία «ή να την αδειάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας» πριν τη συγκέντρωση της κυβέρνησης την Κυριακή.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yurt, ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα της αστυνομίας. Το πάρκο Γκεζί άδειασε μέσα σε μισή ώρα από διαδηλωτές και δίπλα στις σκηνές βρίσκοταν μόνο αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Ερντογάν είχε δώσει ελάχιστες ώρες νωρίτερα μία πύρινη ομιλία ενώπιον χιλίαδων υποστηρικτών του έξω από την Άγκυρα, σε μία ογκώδη συγκέντρωση που έγινε ώστε να φανεί πως η κυβέρνηση διατηρεί την στήριξη της πλειονότητας.

Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη επενέβη λίγο μετά τις 20:00 με δακρυγόνα και αντλίες νερού τόσο στην πλατεία Ταξίμ όσο και το πάρκο Γκεζί, από το οποίο -παρά τους ελιγμούς του Ερντογάν, που μίλησε ακόμη και για δημοψήφισμα- οι διαδηλωτές δεν είχαν απομακρυνθεί.

Γραμμές τεθωρακισμένων της αστυνομίας απέκλεισαν την πλατεία του Ταξίμ την ώρα που αστυνομικοί έκαναν έφοδο με δακρυγόνα στο πάρκο Γκεζί εναντίον των διαδηλωτών και των κατασκηνωτών.

Αμέσως ξέσπασε πανικός, με τους αιφνιδιασμένους διαδηλωτές να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο όπου μπορούσαν μέσα στους καπνούς δακρυγόνων.

Ορισμένοι απομακρύνθηκαν από το πάρκο πάνω σε φορεία, όπως μετέδωσε το Reuters, για να τους παραλάβουν ασθενοφόρα που περίμεναν. Αρκετοί κατέφυγαν σε ξενοδοχεία που βρίσκονται γύρω από την πλατεία.

Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην αρχή της Οδού του Πέραν, στην άλλη άκρη του Ταξίμ, όπου και εκεί έκαναν χρήση αντλιών νερού οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης είχαν μαζευτεί ώρες νωρίτερα κατά χιλιάδες στο Σιντζάν, έξω από την Άγκυρα, περιμένοντας την ομιλία του Ερντογάν το απόγευμα του Σαββάτου. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ξεκάθαρα τους διαδηλωτές στο Ταξίμ πως η πλατεία πρέπει να αδειάσει για τη συγκέντρωση του κόμματός του, του ΑΚΡ, την Κυριακή.

Το κυβερνών AKP είχε προαναγγείλει πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα διοργάνωνε συγκεντρώσεις, αποφασίζοντας να βγάλει στο δρόμο την πλειοψηφία που αρχικά «κρατούσε με δυσκολία», όπως είχαν αναφέρει στελέχη της κυβέρνησης.

Η αστυνομική επέμβαση σε συνδυασμό με τις συγκεντρώσεις του AKP κλιμακώνει τη σύγκρουση και απελεί να πολώσει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη.

«Να αδειάσει το Ταξίμ για τη συγκέντρωση του AKP»

«Την Κυριακή θα κάνουμε τη συγκέντρωσή μας στην Κωνσταντινούπολη» είπε το απόγευμα του Σαββάτου στο Σιντζάν ο Ερντογάν. «Και το λέω ξεκάθαρα: Η πλατεία Ταξίμ πρέπει να αδειάσει, ειδάλλως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν πώς να την αδειάσουν» υπογράμμισε, δίνοντας το τελεσίγραφο στους διαδηλωτές.

Στην ομιλία του, ο τούρκος πρωθυπουργός έμεινε πιστός στη ρητορική που είχε χρησιμοποιήσει και τις προηγούμενες ημέρες, αποδίδοντας τις διαδηλώσεις σε σχέδιο.

«Γνωρίζω πως τις τελευταίες ημέρες, σε όλες τις γωνιές της Τουρκίας, εκατομμύρια προσευχήθηκαν για εμάς» είπε. Η «σιωπηλή πλειοψηφία», συνέχισε, «είδε το σχέδιο που εξελισσόταν, την παγίδα που στηνόταν».

«Είστε εδώ και χαλάτε αυτό το προδοτικό σχέδιο, αυτήν την προδοτική επίθεση» είπε στο πλήθος των υποστηρικτών του AKP ο Ερντογάν. Επέμεινε πως «ομάδες» (τις οποίες δεν καθόρισε) στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό έχουν συνωμοτήσει για να κλιμακωθούν οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχει και αποδείξεις.

Πηγή: tovima

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


+ δυο = 10