Η απόφαση Καραµανλή για αποχώρηση και τα σενάρια για την Προεδρία – Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός

Έχει ενημερώσει ήδη τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εδώ και καιρό η πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ο (σχετικός) κύβος ερρίφθη, αφού, όπως αναφέρουν πλέον αξιόπιστες νεοδημοκρατικές πηγές, είναι πολύ πιθανόν κατά το προσεχές διάστημα (και σίγουρα πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου) να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του πρώην αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει με ανθρώπους που διατηρούν διαχρονική και στενή σχέση μαζί του όχι μόνο δεν κρύβει την προοπτική της αποχώρησης από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά, απεναντίας, δείχνει σαν να αναμένει την ώρα της επισημοποίησης.

Η κουβέντα

Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη ενημερώσει μεταξύ των άλλων και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Η σχετική κουβέντα μεταξύ των δύο ανδρών χρονολογείται πριν από ένα εξάμηνο, λίγο πριν από την εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή στη Φιλοθέη.

Ο λόγος της αποχώρησης του πρώην αρχηγού της ελληνικής Κεντροδεξιάς από τη δρώσα πολιτική σκηνή είναι αλήθεια ότι έχει αρχίσει να ανησυχεί όσους επί χρόνια τώρα, επενδύοντας στη σχέση μαζί του, προσπάθησαν να κάνουν καριέρα είτε ευρισκόμενοι απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά είτε, τώρα, ασκώντας περιορισμένης κλίμακας (είναι αλήθεια) κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, εκτός από τους «εμποράκους» του καραμανλισμού, υπάρχουν και οι λίγο μεγαλύτεροι, που κυκλοφορούν στην πολιτική πιάτσα με ένα και μόνο διαβατήριο, αυτό του αυθεντικού εκφραστή του καραμανλισμού και δη του Κώστα Καραμανλή.

Αφαιρεί το αφήγημα

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να αποχωρήσει οριστικά από τη Βουλή αφαιρεί το διαχρονικό αφήγημα που πάντα οδηγούσε σε ένα σενάριο γύρω από την επιστροφή του στην ηγεσία της Ν.Δ.

Ενόψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και της ανασύνταξης των κομματικών στρατών, εκ των πραγμάτων η απόφαση της αποχώρησης Καραμανλή από την κεντρική σκηνή αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός για τα νεοδημοκρατικά δρώμενα. Και γίνονται ακόμα πιο σημαντικά τα πράγματα, αν ληφθεί υπ’ όψιν η πληροφορία που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποφασίσει (αν και πρόωρο) να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δείχνει να περιμένει

Μάλιστα, πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά το πολιτικό παρασκήνιο λένε ότι και επ’ αυτού έχει γίνει μια (πρώτη) σχετική συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει (άλλωστε, είναι εντελώς άκαιρο) οποιαδήποτε συμφωνία. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που ο Καραμανλής όχι μόνο δεν αποφεύγει να συζητήσει μια τέτοια προοπτική, αλλά, απεναντίας, δείχνει να περιμένει από τον Μητσοτάκη μια τέτοια πρόταση.

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ + = 15