ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Φωτιές ανάβει η δήλωση του υπουργού οικονομικών που αφορά στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Κατά τον κ. Στουρνάρα, «το τραπεζικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση λόγω των κόκκινων δανείων».

«Τέσσερα στα δέκα στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται και αυτό δημιουργεί άμεσο πρόβλημα στις τράπεζες, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία ανεκεφαλαιοποίησης τους». Αυτό επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το σύνολο των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» αγγίζει τα 70 δις ευρώ με το εξ αυτού ποσό που δεν εξυπηρετείται, να ξεπερνά τα 21 δις.

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας η κυβέρνηση οφείλει να άρει άμεσα την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχουν καταλήξει στις τελικές ρυθμίσεις επί του ζητήματος το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι ρυθμίσεις αυτές, πάντα κατά τους ανώτερους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ, «θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή» η οποία, και θα προστατεύει όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις δόσεις εξαιρώντας τους από τον πλειστηριασμό αλλά και δεν θα θέτει παράλληλα σε κίνδυνο τις ίδιες τις τράπεζες.

Τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα από την οποία προκλήθηκε πολιτικός σάλος, ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα των πλειστηριασμών. Αναζητείται η χρυσή τομή στο θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να μη θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Στόχος είναι να μη θιγεί και η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε, θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».

Χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου ως «κυνική», η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα θέσμισης μιας νέας Σεισάχθειας.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η κυνική προαναγγελία του υπουργείου Οικονομικών ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί, έρχεται τελικά να επιβεβαιώσει αυτό που επί μήνες η κυβέρνηση διέψευδε… Όταν σχεδιάζουν ακόμα και να πετάξουν οικογένειες στο δρόμο, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά προκειμένου να υλοποιήσουν στο ακέραιο τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις» ενώ παράλληλα επισημαίνει και τον πόλεμο των λέξεων, που «βαφτίζουν ως σωτηρία μια πολιτική που στο πέρασμά της αφήνει μόνο συντρίμμια».

Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει… 

«Σήμερα που τα νοικοκυριά στενάζουν από την πολιτική λιτότητας, όχι μόνο είναι αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αλλά απαιτούνται και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας «σεισάχθειας», όπως έχει περιγραφεί και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτά τα μέτρα στήριξης δεν συνιστούν μόνο απάντηση στις ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

Ανακοίνωση όμως για το θέμα που ήρθε «μπροστά» με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, εξέδωσε και η Δημοκρατική Αριστερά η οποία ζητά την παράταση έως το 2015 της απαγόρευσης των πλειστηριασμών . Στην ανακοίνωση τονίζεται πώς «όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει πως «η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, αντιστρέφει την πραγματικότητα. Αντιθέτως η ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” θα περιορίσει τις επισφάλειες των τραπεζών και θα ενισχύσει το ρόλο τους. Όποιος ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη έχει πρωτίστως καθήκον να αποκρούει τις ανορθολογικές και αντικοινωνικές θέσεις της τρόικας που επιφέρουν κοινωνική αποσταθεροποίηση».

Ως κυνική επίσης χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα και το ΚΚΕ, που δια του Γραφείου Τύπου του καταγγέλλει πως η κατοικία των λαϊκών οικογενειών προσφέρεται ως θυσία στους τραπεζίτες ενώ καλεί τον λαό σε συναγερμό ώστε να μην πέσει κανένας στα νύχια των τραπεζών και των δικαστικών κυκεώνων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Η κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, ότι η κατοικία των λαϊκών οικογενειών πρέπει να θυσιαστεί για να στηριχτεί η κερδοφορία των τραπεζών, αναδεικνύει την ανάγκη να σημάνει συναγερμός, προκειμένου να μη μείνει κανένας απροστάτευτος στα νύχια των τραπεζών και των δικαστηρίων.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μπορούν με την οργανωμένη πάλη τους, μέσα από τα ταξικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές, να υψώσουν ασπίδα προστασίας για όσους απειλούνται, να διεκδικήσουν συνολικότερα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών για οφειλές σε τράπεζες, τα οποία περιλαμβάνονται και στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή.

Και αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι τα λαϊκά συμφέροντα δε χωρούν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Ο λαός χρειάζεται να παλέψει για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η λαϊκή στέγη θα είναι δικαίωμα εξασφαλισμένο για όλες τις οικογένειες και όχι εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές σε βάρος του λαού», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Μαζί με όλα τ’ άλλα, και το… «σεισμόσημο»

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές του υπουργού οικονομικών που ήδη προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, έρχονται την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που η τρόικα φέρεται να απαιτεί την θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων έναντι σεισμών κ.λπ, καταστροφών, μέσω ενός ακόμη χαρατσιού που θα έρθει να επιβαρύνει τα ήδη επιβαρυμένα θεμέλια των ακινήτων δοκιμάζοντας την αντοχή τους, μαζί με εκείνη των ιδιοκτητών.

Πηγή:Google

 

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


δυο + = 4