ΕΚΤΑΚΤΟ: ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΤ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

Εκτεταμένα επεισόδια αυτήν την ώρα έξω από το Βελλίδειο όπου και φιλοξενείται η έκθεση AGROTICA.

Οι αγρότες ήρθαν σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ και κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στο χώρο της έκθεσης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, αναμένεται να παραστεί στην έναρξη της μεγάλης έκθεσης Agrotica και η παρουσία του ήταν και η αιτία της εισβολής των αγροτών

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας, από τις 16.00 έως τις 21.00, θα προχωρήσουν σήμερα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, όπως αποφάσισαν κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες, Τετάρτη.

Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να καλέσουν εκ νέου το ερχόμενο Σάββατο εκπροσώπους μπλόκων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα της κινητοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί στηΘεσσαλονίκη με αφορμή την έκθεση AGROTICA, η απόφαση που έλαβαν είναι να μην συμμετάσχουν συντεταγμένα ως μπλόκο Τεμπών, χωρίς αυτό να αποκλείει την συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στονυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στην έναρξη της μεγάλης έκθεσης Agrotica.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι επίσης συνεδρίασαν χθες, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας ετοιμάζουν μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για παρουσία αγροτών από όλη την περιοχή.

Στον Προμαχώνα, οι αγρότες προανήγγειλαν κλείσιμο του τελωνείου από τις 12.00 και για έξι τουλάχιστον ώρες «ενώ οι νταλίκες δεν πρόκειται να περάσουν», όπως δήλωσε χθες στο ΑΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος.

Αργά χθες το βράδυ, εξάλλου, περίπου 250 τρακτέρ παρατάχθηκαν στη λεωφόροΜαρκοπούλου, την οποία σήμερα αναμένεται να αποκλείσουν.

Όλες οι κινητοποιήσεις

Βόρεια Ελλάδα

Στο νομό Πιερίας, έκλεισε συμβολικά η Εθνική από τις 14:00 και για μια ώρα, Συνολικά στο νομό έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι,.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα κατά μήκος του οδοστρώματος. . Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Καστοριά και Φλώρινα. Δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνουν αποκλεισμοί 12-13.00 το μεσημέρι και 17-18.00 το απόγευμα.

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Δυτική Ελλάδα

Στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό, έχουν αποκλείσει αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες παραμένουν στις περιοχές όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ και συγκεκριμένα στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου (στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων), στην περιμετρική οδό της Ναυπάκτου, στον ‘Αγιο Νικόλαο και στην Κανδήλα της Βόνιτσας.

Στην Αχαΐα, αγρότες παραμένουν στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, και στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης στην περιοχή Σταυροδρόμι.

Τέλος στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν μαζί με τα τρακτέρ τους σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Ηπειρος

Ανάλογη είναι η εικόνα στα μπλόκα της Ηπείρου, στον κόμβο του Λούρου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Κακκαβιάς.

Το μεσημέρι κτηνοτρόφοι από τα Ιωάννινα, έκαναν πορεία με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, έκαψαν δέματα με σανό.

Οι αγρότες της Ηπείρου, οργανώνονται για να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη όπου θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Agrotica.

Κρήτη

Στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτών και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, μέλη των οποίων, με τα αγροτικά οχήματά τους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, όπου μοίρασαν φυλλάδια σε πολίτες, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

 

cnn

αφήστε ένα σχόλιο


− έξι = 1