Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος σήμερα, 5 Ιουνίου και σίγουρα θα γραφτούν και θα ειπωθούν πολλά για την προστασία του.

Στις επετειακές δηλώσεις όλοι είμαστε καλοί και συναγωνιζόμαστε ποιος θα πει τα πιο βαρύγδουπα, περισσότερο μάλιστα όσοι ευθύνονται για το ακριβώς αντίθετο. Καλύτερα επομένως και πιο χρήσιμο είναι να κάνουμε μια αποτίμηση των πραγμάτων και προπαντός ο καθένας μας για τη συνεισφορά του, εκτιμώντας όσα έγιναν και πιο πολύ συγκεκριμενοποιώντας όσα πρέπει να γίνουν. Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, εμείς, ως ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, θα δούμε τα τρία κυρίαρχα ζητήματα περιβάλλοντος στην πόλη μας που είναι : το Μητροπολιτικό Πάρκο, η προστασία του βουνού και η αξιοποίηση της παραλίας μας.

Μητροπολιτικό Πάρκο: Ένα μεγάλο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, προωθείται στην περιοχή μας από την κυβέρνηση. Με το Νόμο 4062/12 και όλο το σχεδιασμό για την οικοδόμηση του μεγαλύτερου μέρους του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, στο όνομα της ανάπτυξης και της εξυπηρέτησης του χρέους, πετυχαίνεται το ακριβώς αντίθετο. Στερείται η Αθήνα, με το λιγότερο πράσινο ανα κάτοικο στην Ευρώπη, από ένα πολύτιμο πνεύμονα ζωής. Τα έργα για την αξιοποίηση που υποχρεώνεται το κράτος να πραγματοποιήσει (μεταστεγάσεις δημόσιων υπηρεσιών, ολυμπιακά έργα που καταστρέφονται, βύθιση παραλιακής, αυτοκινητόδρομος προς αεροδρόμιο, κατασκευή δικτύων κλπ) θα κοστίσουν 2,5 δις€ και το όφελος από 5 δις€ που υπολογιζόταν αρχικά, συνεχώς μειώνεται, με τις τελευταίες προσδοκίες να το τοποθετούν σε ύψος κάτω των 500 εκ.€.

Οι όμοροι Δήμοι, μαζί και ο δικός μας, αντιτίθενται και διεκδικούν το Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου με αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών για αθλητικές – πολιτιστικές και κοινωνικές χρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε και μεις, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι μέχρι τώρα κάναμε όσα απαιτούνται. Ελπίζουμε η Δημοτική Αρχή της πόλης μας να παραμείνει στο μέτωπο των Δήμων και να γίνει πιο αποφασιστική. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια είναι η συσπείρωση και δράση όλων των δυνάμεων και των πολιτών.

Προστασία του βουνού : Το Προεδρικό Διάταγμα της 16/6/11 (ΦΕΚ 187 Δ) που θεσπίζει, παρά τα κενά του, πιο αυστηρό καθεστώς προστασίας του Υμηττού σε σχέση με αυτό το 1978, έχουν βαλθεί να ακυρώσουν με προσφυγές στο ΣτΕ πολλοί, μεταξύ των οποίων και η Δημοτική Αρχή της πόλης μας. Επιπλέον, ο κ. Δήμαρχος της πόλης, με το στενό του περιβάλλον, προχώρησε μέσα στον Αύγουστο του 2011 στην καταπάτηση έκτασης απολύτου προστασίας στην Α’ ζώνη Υμηττού, επι της κοίτης μπαζωμένου ρέματος, σε κηρυγμένη αναδασωτέα, NATURA και αισθητικό δάσος περιοχή, προκειμένου να κατασκευάσει, όπως ισχυρίζεται και επιμένει μέχρι σήμερα, νεκροταφείο. Την ίδια στιγμή δεν αξιοποιεί τις νομοθετημένες δυνατότητες λύσεις του πραγματικού προβλήματος, που δίνονται για την επέκταση και παραχώρηση στη Γλυφάδα μέρους του νεκροταφείου Αργυρούπολης και την κατασκευή διαδημοτικού νεκροταφείου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ήδη έχουμε μπει από το Μάιο στην φετινή αντιπυρική περίοδο και η Δημοτική Αρχή δεν έχει να παρουσιάσει Σχέδιο Πυροπροστασίας, ούτε ευρύτερο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας ενταγμένο στο ισχύον κρατικό, παρ’ ότι είναι υποχρεωμένη από το Νόμο 3852/10 και σχετικές εγκυκλίους της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Ακόμα, στα 2,5 χρόνια της θητείας της, οργάνωσε μία μόνο μικρής έκτασης δενδροφύτευση και αυτή μετά από πιέσεις, όταν η μεγάλη πυρκαγιά το 2009 και άλλες μικρότερης έκτασης που ακολούθησαν, έχουν κατακαύσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Υμηττού στα διοικητικά όρια της πόλης μας. Εμείς για την υπόθεση του βουνού δώσαμε σκληρή μάχη όλη τη χρονιά, αταλάντευτα και ανυποχώρητα. Αναδείξαμε όλες τις πτυχές των ζητημάτων, φέραμε το θέμα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους, στηρίξαμε τις δράσεις των κατοίκων και είχαμε θετικά αποτελέσματα.

Παράκτιο μέτωπο – Αξιοποίηση της παραλίας : Με το Νόμο 4146/13, άρθρο 16, που ιδρύει την «Παράκτιο Μέτωπο Αττικής ΑΕ», αλλά και την παραχώρηση των μαρινών στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση, ανατρέπεται όλο το θετικό καθεστώς διαμόρφωσης της παραλίας που καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί. Μάλιστα, ούτε η νέα Α.Ε. «αξιοποίησης» του παράκτιου μετώπου θα μπορεί να κάνει βήμα αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει και ό,τι θεωρεί προσοδοφόρο να το οδηγεί στη «μαύρη τρύπα» του χρέους. Με όλα αυτά, η φιλική προς το περιβάλλον διαμόρφωση της παραλίας και η λειτουργική σύνδεσή της με την πόλη, η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και οπωσδήποτε η παραχώρησή της στο Δήμο, τείνουν να μετατραπούν σε «όνειρο θερινής νυκτός», αν δεν ανατραπεί το προωθούμενο ξεπούλημα στο όνομα της ανάπτυξης.

Η Δημοτική Αρχή μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα αρκείται μόνο σε δηλώσεις, κάποιους επετειακούς καθαρισμούς και μια νομική παρέμβαση για τις μαρίνες. Ταυτόχρονα, με τη δικαιολογία των εσόδων, προωθεί τη δημοπράτηση 6 χώρων συνολικού εμβαδού 3 στρεμ και μήκους, παράλληλα στην ακτή, 300 μέτρων. Οι χώροι αυτοί θα δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση με ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και άλλα παραθαλάσσια αντικείμενα, τα οποία θα «χαίρονται» οι Γλυφαδιώτες επι πληρωμή. Αν τώρα συνυπολογιστούν τα υπάρχοντα μαγαζιά με τον τεράστιο χώρο που καταλαμβάνουν – τα οποία, σύμφωνα με το Π.Δ. έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί – αλλά και οι χώροι που δίνονται σε ξενοδοχεία και καταστήματα της Δ. Παύλου, τότε δικαίως μπορούμε να πούμε «αντίο παραλία».

Φυσικά τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον δεν είναι μόνο όσα αφορούν στην πόλη μας, ούτε και την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν παγκόσμια προβλήματα, τεράστια και άλυτα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι οικολογικές καταστροφές, η ακατάσχετη ρύπανση της ατμόσφαιρας κ.α., μα προπαντός η καθυστέρηση ή καλύτερα η απροθυμία να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα από πολλές κυβερνήσεις, συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα. Χρέος επομένως όλων μας είναι να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, με μαζικούς αγώνες, αλλά και καθημερινές πράξεις για την προστασία του περιβάλλοντος που είναι το φυσικό μας σπίτι.

Με εκτίμηση

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

αφήστε ένα σχόλιο


1 + = έξι