ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΛΗΘΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (φωτο)

Οι δύο Καρυάτιδες που εντόπισαν οι επιστήμονες προκάλεσαν από τη μία το θαυμασμό όλου του κόσμου, ωστόσο το σπασμένο πρόσωπο της μίας, αλλά και η απουσία των χεριών και των δύο, προκάλεσαν νέες συζητήσεις και θεωρίες για το αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι.

ayti

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού πάντως, η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η απουσία μέρους του προσώπου της μίας Καρυάτιδας οφείλεται σε γήρανση των υλικών και όχι σε αρπαγή τμημάτων των αγαλμάτων από τυμβωρύχους αρχαιοκάπηλους.

tafos2

 

 

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, χαρακτήρισε την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που έχουν εντυπωσιάσει την διεθνή κοινότητα και τους αρχαιολόγους, ως ένα επιπλέον χαρακτηριστικό για την σημαντικότητα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

tafos3

 

 

Αναφορικά με την απουσία μέρους του προσώπου στη μια Καρυάτιδα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη γήρανση των υλικών και καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πτώση λίθων από πάνω.

Το σενάριο της κλοπής του μολύβδου

Πάντως, ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης που μίλησε την Κυριακή στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ ανέφερε ότι οι Καρυάτιδες είναι ένα στοιχείο που έχει βρεθεί πέραν του Ερεχθείου και στους Δελφούς, ενώ όσον αφορά τα κομμένα χέρια τα οποία ήταν ένθετα πιθανότατα να φανερώνουν ότι έχουν βγει από κάποιους που μπήκαν στον τάφο με σκοπό να αφαιρέσουν το μόλυβδο, το σίδερο που είχε χρησιμοποιηθεί για να στηριχθούν τα χέρια στα σώματα των Καρυάτιδων.

tafos4

 

 

Ωστόσο ακούγονται ακόμα οι φωνές εκείνων που εκτιμούν πως οι φθορές που έχουν προκληθεί στα εκπληκτικής ομορφιάς αγάλματα έχουν γίνει ύστερα από ανθρώπινη παρέμβαση κατά την προσπάθεια να εισέλθουν στον τάφο. Ωστόσο λόγω της ταραχώδους και μακραίωνης ιστορίας του τόπου εξετάζεται είτε η ανθρώπινη παρέμβαση να είναι από τυμβωρύχους είτε απλώς από ορισμένους που ήθελαν να καταστρέψουν τα αγάλματα, όπως για παράδειγμα πρωτοχριστιανοί.

tafos5

 

 

 

Συνταρακτική αποκάλυψη οι Καρυάτιδες

Οι δυο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από μάρμαρο Θάσου που αποκαλύφθηκαν το περασμένο Σάββατο στο λόφο Καστά, αιφνιδίασαν και τους αρχαιολόγους όχι μόνο της ανασκαφής αλλά γενικότερα, για τον χαρακτήρα του μνημείου που «παντρεύει» διαφορετικά στοιχεία.

tafos6

 

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας τού ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης, στενός συνεργάτης τού Μανώλη Ανδρόνικου, τις χαρακτήρισε «συνταρακτική αποκάλυψη», τονίζοντας παράλληλα πως: «Περίμενα γλυπτά, αλλά όχι Καρυάτιδες. Πρόκειται για ένα διακοσμητικό αρχιτεκτονικό στοιχείο».

tafos7

 

ykavitos

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


× 4 = τριάντα δυο