«Βροχή» από ραβασάκια για χρέη στο Δημόσιο

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Βροχή από ραβασάκια για ληξιπρόθεσμα χρέη, συλλήψεις με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά καιστοχευμένους ελέγχους σε ελεύθερουςεπαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εδώ και τώρα, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει το φιλί της ζωής στα δημόσια έσοδα, τα οποία εμφάνισαν ουσιαστικές αρρυθμίες με το καλημέρα του νέου έτους.

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο σήμαναν συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς έδειξαν υστέρηση εσόδων 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, με πτώση 7%, η οποία επιμέρους στο πεδίο του ΦΠΑ διευρύνεται σε παραπάνω από 15%.

Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Μαυραγάνης και Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι γνωρίζουν ότι αν παγιωθεί η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό σύντομα θα έρθει η τρόικα και θα ζητήσει νέα μέτρα, έχουν καταστρώσει ήδη σχέδιο επτά σημείων για την αναστήλωση των εσόδων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο που μπαίνει σε άμεση εφαρμογή προβλέπει:

 

1. Ραβασάκια

Οσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουν τον ταχυδρόμο. Με ηλεκτρονικές επιστολές ή μέσω ταχυδρομείου θα αποσταλούν ειδοποιητήρια με τα οποία θα δίνεται περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών τους αν θέλουν να αποφύγουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Προτεραιότητα φαίνεται να έχουν, αυτή τη φορά, όσοι άφησαν απλήρωτα χρέη κατά τη διάρκεια του 2012. Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα ύψους 13,2 δισ. ευρώ θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης. Ετσι, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν προτεραιότητα.

2. Στελέχωση Δικαστικού Τμήματος

Κατά την περιοδεία του τις τελευταίες ημέρες στις μεγάλες ΔΟΥ της Αττικής, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης διαπίστωσε ότι σε πολλές εφορίες το Δικαστικό Τμήμα που είναι αρμόδιο για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι υποστελεχωμένο έως ανύπαρκτο. Ετσι, ακόμα και όταν η ΓΓΠΣ τους προηγούμενους μήνες έστελνε ειδοποιητήριο για ληξιπρόθεσμα χρέη και απειλούσε με κατασχέσεις, υπήρχαν περιπτώσεις εφοριών που δεν είχαν υπάλληλο στο Δικαστικό Τμήμα για να τις «τρέξει». Η στελέχωση των συγκεκριμένων τμημάτων με μετατάξεις είναι πλέον θέμα ημερών.

3. Κατασχέσεις.

Με το Δικαστικό Τμήμα των ΔΟΥ ετοιμοπόλεμο, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (μισθοί, καταθέσεις, απαιτήσεις εις χείρας τρίτων όπως π.χ. ενοίκια αλλά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία) θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας σε φορολογουμένους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά είτε «από άποψη» είτε επειδή μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο συνεχίζουν να μην καταβάλλουν τους φόρους τους. Βέβαια, θα υπενθυμίζεται στους φορολογουμένους ότι έχουν τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών τους.

4. Ελεγχοι με στόχο εισπράξεις.

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αποτελούν και οι τροποποιήσεις στις εγκυκλίους που εκδίδονται από την ηγεσία του υπουργείου, με τις οποίες θα αλλάξει η φιλοσοφία επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο. «Πρέπει να επιτρέψουμε στους ελεγκτές να ασχοληθούν με υποθέσεις που μπορούν να έχουν άμεσο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα «ζωντανές» επιχειρήσεις και όχι «πεθαμένες» επιχειρήσεις ή φαντάσματα που έχουν εκδώσει για παράδειγμα πλαστά και εικονικά τιμολόγια», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

5. ΦΠΑ.

Καθημερινά τηλεφωνήματα θα δέχονται όσοι δεν υποβάλλουν στην ώρα τους τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εκτός από το τηλεφώνημα, επιστρατεύονται επίσης ηλεκτρονικά – και μη – ειδοποιητήρια. Στόχος, να πεισθούν οι υπόχρεοι αφενός να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ, αφετέρου να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί. Τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν υποστεί καθίζηση και εκτός από την πτώση της κατανάλωσης, η δραματική κατάσταση οφείλεται και στην αποχή από την υποβολή δήλωσης που έφτασε πέρυσι το 20%. Ενδεικτικό είναι ότι το 2012 θα έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 5.319.711 δηλώσεις ΦΠΑ. Από αυτές, 4.140.911 δηλώσεις υποβλήθηκαν κανονικά σε αντιδιαστολή με 1.161.494 δηλώσεις που έμειναν σε εκκρεμότητα.

6. ΦΑΠ. Στα μέσα Μαρτίου, πριν καλά καλά εξοφλήσουν την τελευταία δόση για τον ΦΑΠ του 2010, οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 200.000 ευρώ το 2011 και το 2012, πρέπει να περιμένουν τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012.

7. Τέλη κυκλοφορίας.

Οσοι δεν πλήρωσαν ως όφειλαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013 και παράλληλα δεν έχουν καταθέσει πινακίδες, θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών δύο φορές. Η δεύτερη είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται στο ισόποσο των τελών κυκλοφορίας. Και εδώ, επιστρατεύονται απειλές κατασχέσεων.

www.newsbeast.gr

αφήστε ένα σχόλιο


6 + δυο =