Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν: «Κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας»

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

“Τον Μάρτιο του 2020 έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Ίσως αλλάξει άποψη, αλλά στο τέλος της ημέρας, είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά”.

“Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα ‘διεθνοποιήσω’ ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

“Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

“Δίκη μας δουλειά ήταν να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης”

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, τόνισε πως η ΕΕ απέδειξε την ενότητα της αλλά και την ταχύτητα της σε ό,τι αφορά στην επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Η κρίση στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να σκεφτεί πολύ πιο στρατηγικά και εν προκειμένω το ζήτημα της στρατηγικής της αυτονομίας, του οποίου είμαι ένθερμος υποστηρικτής πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, έχουμε πλέον έναν επιπρόσθετο στόχο, αυτόν της ταχείας απεξάρτησης από τη Ρωσία, επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς είναι βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η Ελλάδα, που εξαρτάτο από τα προγράμματα διάσωσης δεν υπάρχει πλέον» σημειώνοντας ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις για το πόσο έχει αλλάξει η χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αντέστρεψε την πρακτική της υπερφορολόγησης, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράμμισε: «Δίκη μας δουλειά ήταν να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης και το κάναμε κυρίως μέσω διεθνών και εγχώριων επενδύσεων, κάτι στο οποίο σημειώσαμε επιτυχία. Και το κάναμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας βιωσιμότητα, γιατί πλέον η Οικονομία μεγαλώνει με γοργότερους του αναμενομένου ρυθμούς, κάτι που φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές τομές στο νομοθετικό πλαίσιο και έχουμε ψηφιοποιήσει το κράτος, έχουμε μειώσει την γραφειοκρατία με τους Έλληνες να είναι πολύ χαρούμενοι που συναλλάσσονται με το κράτος μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του υπολογιστή τους χωρίς να υποχρεούνται να στέκονται σε ουρές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, πως «θα έχουμε τελειώσει με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, η εν λόγω απόφαση έχει ήδη ληφθεί και ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή μέσα στο 2023».

αφήστε ένα σχόλιο


εννέα + = 15