ΑΣΤΕΓΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΛΠ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΕ.. ΤΗΝ “ΣΧΕΔΙΑ”

Γράφει: Ο Δημήτρης Καραπάνος

Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, τόσο η κοινωνική δυστυχία γύρο μας γιγαντώνεται. Οι άστεγοι και οι άνεργοι συνεχώς πληθαίνουν. Γενικώς οι κοινωνικά αποκλεισμένοι συνάνθρωποι μας όλο και περισσότερο περιθωριοποιούνται. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Κάτι πρέπει να γίνει.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη στην κοινωνία μας πολλοί συνάνθρωποι μας που με την εφευρετικότητα τους και την διάθεση τους για κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά προς όλες αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που καθημερινά συντρίβονται και εξουδετερώνονται, βρίσκουν τρόπους και λύσεις για να δώσουν ελπίδα επιβίωσης και κοινωνικής επανένταξης σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας. Δεν ξέρω φίλοι μου αναγνώστες τι γνώμη έχετε για τις πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο) που υπάρχουν στη χώρα μας. Ομολογώ για πολλές από αυτές έχω τις επιφυλάξεις μου. Σήμερα θα αναφερθώ για μία απ’ αυτές και θα την επαινέσω δημόσια, για το εξαιρετικό κοινωνικό έργο που επιτελεί και προσφέρει αθόρυβα σε πολλούς ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Πρόκειται για την Μ.Κ.Ο με την επωνυμία ‘’Διογένης’’. Τυχαία και από περιέργεια την περασμένη εβδομάδα αγόρασα στην πλατεία Εσπερίδων της Γλυφάδας ένα περιοδικό του δρόμου με τον τίτλο ‘’σχεδία’’. Το περιοδικό αυτό το εκδίδει η Μ.Κ.Ο ‘’Διογένης’’. Η οργάνωση αυτή βρήκε μέσω της διακίνησης και πώλησης αυτού του περιοδικού, ένα καταπληκτικό τρόπο κοινωνικής επανένταξης για πολλούς περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας. Προσέλκυσε αρκετούς απ’ αυτούς και τους έκανε αποκλειστικούς πωλητές αυτού του περιοδικού. Πωλητές αυτού του περιοδικού γίνονται άτομα άνω των 18 ετών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εάν το θελήσουν οι ίδιοι.

Άνθρωποι κατά το πλείστον άστεγοι ή διαμένουν σε επισφαλή κατοικία ή σε προσωρινά καταλύματα και είναι άνεργοι. Σε όλους αυτούς η Μ.Κ.Ο ‘’Διογένης’’ τους δίνει 10 αντίτυπα του περιοδικού την πρώτη φορά εντελώς δωρεάν να τα πουλήσουν τρία ευρώ το καθένα. Το ποσό που θα εισπράξουν είναι το αρχικό τους κεφάλαιο να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά και να επανενταχθούν. Στη συνέχεια η οργάνωση τους αναθέτει αποκλειστικά σε αυτούς, την πώλησης του περιοδικού ‘’σχεδία’’ με μοίρασμα μισά – μισά των εισπράξεων πώλησης. Ο πωλητής κρατά 1,5 ευρώ και το άλλο 1,5 ευρώ αποδίδει στην Μ.Κ.Ο που εκδίδει το περιοδικό. Η Μ.Κ.Ο τον προμηθεύει με μια ειδική κάρτα με τα στοιχεία του και ένα διακριτικό γιλέκο που πρέπει να το φοράει τις ώρες που κυκλοφορεί στους δρόμους και πουλάει το περιοδικό. Έναν απ’ αυτούς τους πωλητές συνάντησα και εγώ στην πλατεία Εσπερίδων στην Γλυφάδα.

Αντίστοιχα πωλητές υπάρχουν έξω από τις εισόδους των σταθμών του ΜΕΤΡΟ, σε αφετηρίες πολυσύχναστες λεωφορείων, έξω από τις Πανεπιστημιακές σχολές, σε πολλές πλατείες και σε όλο και περισσότερες γειτονιές. Είναι όλοι τους ταλαίπωροι συνάνθρωποι μας που πωλούν την ‘’σχεδία’’. Αν σας πλησιάσουν και σας ζητήσουν να αγοράσετε το περιοδικό, μην τους προσπεράσετε αδιάφορα. Αγοράστε το! Είναι βέβαιο ότι αυτός ή αυτή που θα σας πλησιάσει, προέρχεται από τις ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες των ανέργων ή αστέγων, θύματα της σημερινής οξύτατης και πολυεπίπεδης κρίσης. Είναι συνάνθρωποι , που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και βρίσκουν την δύναμη, χάρις στην Μ.Κ.Ο ‘’Διογένης’’ να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Στη θέση τους αύριο μπορεί να βρεθεί ο καθένας από εμάς μέσα στην γενικευμένη αβεβαιότητα πραγμάτων που υπάρχει στην σημερινή Ελλάδα. Αγοράζοντας το περιοδικό μια φορά τον μήνα ο καθένας μας, ασφαλώς δεν γίνεται φτωχότερος. Δίνει όμως την δυνατότητα σε αυτούς τους κοινωνικά περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο και αξιοπρεπές εισόδημα για την στοιχειώδη επιβίωση τους. Τους ανοίγει διέξοδο απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης. Ταυτόχρονα τους κάνει να αισθανθούν ξανά ότι είναι χρήσιμοι, στοιχείο προαπαιτούμενο να ξανακτίσουν την ζωή τους.

Η Μ.Κ.Ο ‘’Διογένης’’, και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας, γι αυτή την καταπληκτική ιδέα σε σύλληψη και υλοποίηση κοινωνικής επανένταξης αυτών των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Διότι επιτυγχάνουν την κοινωνική τους επανένταξη με όρους αξιοπρέπειας, υποδειγματικής παροχής υπηρεσιών και ανταμοιβής αυτών, απαλλαγμένους από κάθε έννοια ή υποψία επαιτείας ή προκλητών συναισθημάτων ελεημοσύνης! Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο, πληροφορήθηκα ότι η καταπληκτική αυτή προσπάθεια κοινωνικής επανένταξης έχει ένα ευρύτερο παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα εφαρμογής και υλοποίησης. Αντίστοιχες με την δράση της Μ.Κ.Ο ‘’Διογένης’’ υπάρχουν σε 41 κράτη της γης, και εκδίδουν συνολικά 122 περιοδικά του δρόμου όπως το περιοδικό ‘’σχεδία’’. Τα περιοδικά αυτά μέσω των Μ.Κ.Ο που τα εκδίδουν σε αυτές τις 41 χώρες, έχουν συγκροτήσει μεταξύ τους το Διεθνές Δίκτυο Εφημερίδων Δρόμου. (International Network of street papers). H ‘’σχεδία’’ είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου που είναι μέλος αυτού του Δικτύου.

Μέσω αυτού του δικτύου βρίσκουν απασχόληση ως πωλητές χιλιάδες άνεργοι και άστεγοι σε όλο τον κόσμο και επανεντάσσονται κοινωνικά. Έτσι σιγά – σιγά και αθόρυβα αυτή η καταπληκτική ιδέα κοινωνικής επανένταξης αποκτά χαρακτηριστικά παγκόσμιου κινήματος το οποίο στην Ελλάδα σωστά και υπεύθυνα από ότι διαπιστώνω, εκπροσωπεί η Μ.Κ.Ο ‘’Διογένης’’! Το όνομα Διογένης παραπέμπει στον περίφημο φτωχό και άστεγο φιλόσοφο της Αρχαιότητας που ζούσε σε πιθάρι και είχε αξεπέραστη αντίληψη και γνώση της Ιεραρχίας των απλών αξιών που πρέπει να διέπουν τη ζωή του ανθρώπου. Πολύ εύστοχος συνεπώς και ο τίτλος αυτής της Μ.Κ.Ο και ευφυέστατοι αυτοί που τον εμπνεύστηκαν. Ως ελάχιστο φόρο τιμής που επάξια ανήκει σε όλους όσους συγκροτούν την Μ.Κ.Ο ‘’Διογένης’,’ γράφω και αφιερώνω αυτό το κείμενο. Συνιστώ και παρακαλώ όλους τους φίλους αναγνώστες, να στηρίξουμε την ανθρωπιστική τους προσπάθεια και δράση αγοράζοντας κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα που κυκλοφορεί το περιοδικό ‘’σχεδία’’. Σας διαβεβαιώνω ότι η ύλη του περιοδικού είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Στο τεύχος του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου που αγόρασα στην Εσπερίδων η ύλη του περιοδικού ‘’σχεδία’’ κατανέμεται σε τρεις θαυμάσιες ενότητες. 1ον) Σε επτά τίτλους θεμάτων τρέχουσας επικαιρότητας όπως πχ ‘’πιστοί στον όρκο τους και στον άνθρωπο’’, ‘’κοινωνικό βαρόμετρο: Αμφισβητούν και απαιτούν’’, ‘’Εδώ ποτάμια χάνονται’’, ‘’Η μπάλα είναι γένους θηλυκού’’ κλπ. 2ον) Τέσσερες συνεντεύξεις από αξιόλογους ανθρώπους που έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν. Παραθέτω τους περισσότερους τίτλους αυτών των συνεντεύξεων: ‘’Είμαι διαρκώς αντιμέτωπη με το σύστημα’’, ‘’Η δημιουργία προϋποθέτει μνήμη’’, ‘’Η ώρα της αντίστασης και της ευθύνης’’ και 3ον) Την ενότητα με γελοιογραφίες και άλλα ευχάριστα θέματα και αναγνώσματα. Κλείνοντας οφείλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στην Μ.Κ.Ο ‘’Διογένης’’.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις αποδεικνύουν ότι στις μέρες μας ευτυχώς δεν χάθηκε ο ανθρωπισμός. Συνεπώς δεν χάθηκε και η ελπίδα σαν κοινωνία να επιβιώσουμε με ιδανικά και αξίες και να ανακάμψουμε.

Μπράβο και πάλι μπράβο!

 

αφήστε ένα σχόλιο


τρία + = 6