Ανοίξαμε και σας περιμένουμε- Πώς λειτουργεί η αγορά από σήμερα

Σήμερα μπαίνει τέλος στην αναμονή για το λιανεμπόριο, καθώς τα καταστήματα λιανικής πώλησης ανεβάζουν ρολά.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης  μετά τις εισηγήσεις των ειδικών την περασμένη Παρασκευή, έφεραν μια μεγάλη ανακούφιση στους επιχειρηματίες του κλάδου που από σήμερα, μετά από 10 εβδομάδες, θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, ή με την μέθοδο του click away σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το σύνολο των εργαζομένων που επανέρχονται στην εργασία είναι περίπου 140.000.

Ποιοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται από σήμερα στα καταστήματα;

Για κάθε 25 τετραγωνικά μέτρα καταστήματος πρέπει να φιλοξενείται ένας πελάτη χωρίς στη μέτρηση να λαμβάνονται υπόψη βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία και χώροι σταθμευσης. Πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων αλλά και τήρηση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία. Όλα αυτά πρέπει να αναγράφονται σε ταμπέλα η οποία θα ενημερώνει για τον μέγιστο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος.

Πώς θα γίνεται η μετάβαση στο κατάστημα;

Η αποστολή του SMS είναι υποχρεωτική ενώ σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να επιδεικνύετε το μήνυμα στον ελεγκτή ώστε να προκύπτει ότι είστε εντός του δίωρου επιτρεπόμενου χρονικού διαστήματος. Με την λήξη του δίωρου κανονικά πρέπει να έχετε επιστρέψει. Προφανώς θα σκεφτούν κάποιοι να αποστείλουν SMS από διαφορετικό αριθμό ή να στείλουν καινούργιο και να σβήσουν το προηγούμενο. Τυπικά, δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Επί της ουσίας, το ζητούμενο είναι να επιδείξουν όλοι αυτοσυγκράτηση ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες συμφόρησης που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε νέο κλείσιμο των καταστημάτων.

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας;

Θα διαπιστώσετε διαφοροποιήσεις από κατάστημα σε κατάστημα καθώς υπάρχει προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 έως τις 20:00. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας και την Κυριακή 24/01 από τις 07:00 έως τις 20:00. Τα περίπτερα εξακολουθούν να μπορούν να λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως.

Τι θα ισχύσει για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»;

Θα μπορούν να ψωνίσουν μόνο με την μέθοδο του click away. Δηλαδή, θα παραγγέλνουν το προϊόν μέσω internet ή μέσω τηλεφώνου και θα το παραλαμβάνουν με προγραμματισμένο ραντεβού από την είσοδο του καταστήματος χωρίς να μπαίνουν μέσα σε αυτό.

Ποιες είναι από σήμερα και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου οι «κόκκινες περιοχές»;

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Δήμος Καλυμνίων (περιφερειακής ενότητας Καλύμνου)

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Κοινότητα Ανθήλης δήμου Λαμιέων

(περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας) και περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Κοινότητα Κρόκου δήμου Κοζάνης, κοινότητα Σιάτιστας δήμου Βοίου και δήμος Εορδαίας περιφερειακής ενότητας Κοζάνης

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Κοινότητα Παλαιοκάστρου Δήμου Σητείας περιφερειακής ενότητας Λασιθίου

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Δήμος Ασπροπύργου (περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής) και Δήμος Αχαρνών (περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής)

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας και δήμος Σπάρτης (περιφερειακή ενότητα Λακωνίας)

Πώς λειτουργούν τα κομμωτήρια;

Σε αντίθεση με τα καταστήματα λιανικής, μπορούν να φιλοξενούν έως τέσσερις πελάτες αν η επιφάνεια είναι μέχρι 100 τ.μ. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η απόσταση από πελάτη σε πελάτη, δεν είναι μικρότερη από την επιτρεπόμενη των 2 μέτρων, Εννοείται ότι οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού και απαγορεύεται η αναμονή εντός του χώρου. Και τα κομμωτήρια μπορούν να λειτουργήσουν αυτή την Κυριακή.

Ποια επιπλέον μέτρα ισχύουν για τα μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ;

Για υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό πετασμα τύπου plexiglass μεταξύ των θέσεων λειτουργίας.

αφήστε ένα σχόλιο


πέντε − 5 =