ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Ουδεμία σχέση με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έχουν -σύμφωνα με τον εισαγγελέα- οι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. 

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, o Γρ. Πεπόνης ζήτησε να καταδικαστούν μεν οι έξι νεαροί που δικάζονται ως μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όχι όμως για συμμετοχή σε οργάνωση.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, ο κ. Πεπόνης αξιολογώντας όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία ζήτησε να μην καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι ως μέλη οργάνωσης, καθώς θεωρεί, όπως τόνισε, ότι δεν αποδείχθηκε εμπλοκή τους με τους «Πυρήνες».

Κατά την εισαγγελική κρίση η παράνομη δράση των έξι νεαρών στο Βελβεντό, με τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ τον Φεβρουάριο του 2013, δεν προέκυψε να εντάσσεται στην έννοια που ορίζει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, περί εγκλημάτων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επιπλέον ο κ. Πεπόνης ζήτησε την αναγνώριση από το δικαστήριο ελαφρυντικών για τους

κατηγορούμενους όπως αυτό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ τόνισε, επικαλούμενος καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων ότι οι δράστες των ληστειών δεν επέδειξαν καμία σκληρότητα σε όσους βρέθηκαν στους χώρους των ληστειών ή ενεπλάκησαν στα περιστατικά, όπως ο πολίτης που οι κατηγορούμενοι πήραν το αυτοκίνητο του, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους και κράτησαν όμηρο για λίγη ώρα.

Ο κ. Πεπόνης επεσήμανε επίσης ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των ληστειών και όσων ακολούθησαν είναι κατηγορούμενοι για σωρεία αδικημάτων ως μέλη οργάνωσης οι Α. Μπουρζούκος, Α. Ντάλιος, Δ. Πολίτης, Φ. Χαρίσης, Γ. Μιχαηλίδης και Ν. Ρωμανός φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που ήταν παρών όταν ο μαθητής έπεσε νεκρός από σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον Δεκέμβριο του 2008. Οι έξι νεαροί είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου (187Α), ληστείας από κοινού και κατά συρροή, αρπαγής από κοινού, διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας, διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, αντίστασης κατά της αρχής από άτομα που οπλοφορούν, διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και απλής σωματικής βλάβης.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκο Ραγκούση, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μια θαρραλέα πρόταση με νομική αρτιότητα και κοινωνική ευαισθησία μακρυά από πολιτικές σκοπιμότητες.

listes

zougla

αφήστε ένα σχόλιο


2 × = οκτώ