ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ???

Ο Ευαίσθητος δήμαρχος Γλυφάδας ενώ χρεώνει τους δημότες του για τις δικές του επιπολαιότητες, τους αφήνει προκλητικά ανυπεράσπιστους, στο έλεος της ανικανότητας της δημοτικής του αρχής και του ανύπαρκτου κράτους, προκαλώντας και απογειώνοντας την αγανάκτηση των δημοτών.

Και ενώ ο δημότης επαναπαύτηκε εμπιστευόμενος την υπόσχεση του δημάρχου (δεν ήξερε, δεν ρώταγε?) ο δήμαρχος κατά την προσφιλή του τακτική τον έγραψε στα τελευταία των υποδημάτων του.

 

Δεδικασμένο σε ότι αφορά τις καταστροφές περιουσίας λόγω ζημιών που προκαλούνται από πτώσεις δέντρων για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι δήμοι, καταθέτει ο δημότης Γιώργος Τράγος

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Αποζημίωση από το δήμο αν η πτώση δέντρων προκαλεί ζημιές

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη απόφαση, εξέδωσε ο Αρειος Πάγος επικυρώνοντας παλαιότερη εφετειακή απόφαση. Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο υποχρέωσε το δήμο Ηλιούπολης να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου διότι έπαθε ζημιά όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης του δένδρου οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του επίμαχου Δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».

Όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, από το Προεδρικό Διάταγμα 410/1995 καθιδρύεται αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου ως «προς την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία χώρων πρασίνου, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων και των δεντροστοιχιών που βρίσκονται εντός των εδαφικών του ορίων». Η αρμοδιότητα μάλιστα αυτή «αφορά και στη λήψη κατάλληλων μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στον προληπτικό έλεγχο της κατάστασης των μεγάλων δέντρων και σε περίπτωση διαπίστωσης κινδύνου πτώσης αυτών, στην επίκαιρη σήμανση του χώρου (τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής πινακίδας, εκκένωση περιβάλλοντος χώρου, απαγόρευση διέλευσης πεζών και τροχοφόρων οχημάτων), καθώς και στην έγκαιρη αποκοπή του δέντρου, προκειμένου να μη διακυβεύεται η ασφαλής χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες και να μην προκαλούνται υλικές ζημιές».

Με την απόφαση αυτή δημιουργείται δεδικασμένο σε ότι αφορά τις καταστροφές περιουσίας λόγω ζημιών που προκαλούνται από πτώσεις δέντρων για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι δήμοι.

 

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ + 7 =