Έρχονται σημαντικές αλλαγές σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Τον Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων

Σημαντικές αλλαγές στον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έρχονται από φέτος, τόσο στον χρόνο αποπληρωμής τους όσο και στο πότε θα αναρτηθεί στο myaade.gr ο συνολικός φόρος

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει έρχονται αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπως επίσης και στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Έτσι λοιπόν εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομιών εφέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό θα συμβεί μέσα στο Μάρτιο, ενώ η εξόφληση του φόρου να γίνει σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

Τον ίδιο μήνα, τον Μάρτιο δηλαδή, προγραμματίζεται να ανέβουν στο Taxis και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με την ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησής του.

Την επίσπευση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα σηματοδοτεί η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με την οποία καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Βασική επιδίωξη είναι να διευρυνθούν οι δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, να αυξηθούν σε 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να δοθούν ταμειακές ανάσες στους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να μπει φρένο στο κύμα των απλήρωτων φόρων.

Επίσης, φέτος επανέρχεται για τους φορολογούμενους ο κίνδυνος η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων.

Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021, αν και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων σε περίπτωση που τα στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει κίνδυνος επιβαρύνσεων λόγω του lockdown που εφαρμόστηκε τους πρώτους μήνες του 2021.

Οι ρυθμίσεις για τις αποδείξεις και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα επανεξεταστούν το Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών που θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά θα ισχύσουν τα εξής:

-Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

-Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.

-Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.

-Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

-Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

-Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο όπως και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία λόγω της πανδημίας.

αφήστε ένα σχόλιο


7 × = εξήντα τρία