Άγιος Παϊσιος: Είχε σκάψει τον τάφο του με τα χέρια του στην Παναγούδα

Μια άγνωστη ιστορία για τον Άγιο Παΐσιο

Την αποκάλυψη ότι ο Άγιος Παΐσιος είχε σκάψει μόνος του τον τάφο του έξω από το κελί του στην Παναγούδα στο Άγιο Όρος

έκανε ο δημοσιογράφος και εκδότης του «Βήματος Ορθοδοξίας», Γιώργος Θεοχάρης.

Το 2007, ο δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια ενός αφιερώματος στον Γέροντα Παΐσιο, είχε συνομιλήσει με το διάκονό του. «Θέλησε να μην πω το όνομά του αλλά μου εκμυστηρεύθηκε ότι ο Άγιος Παΐσιος είχε σκάψει ο ίδιος με τα χέρια του τον τάφο του έξω από το κελί και μας το είχε δείξει το σημείο που φαινόταν ακόμη ο λάκκος. Βέβαια είχε σκεπαστεί από τη βροχή και από τα χρόνια με το χώμα», ανέφερε ο Γιώργος Θεοχάρης.

Οι μοναχοί προσπάθησαν να προσφέρουν βοήθεια στον Άγιο Παΐσιο, αλλά εκείνος αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος. «Πάντως αυτό που μου εκμυστηρεύθηκε ο μοναχός έχει μεγάλη σημασία. Ο ίδιος ο Άγιος (σ.σ. έσκαψε) με τις ελάχιστες σωματικές δυνάμεις που του είχαν απομείνει, καθώς έπασχε από σοβαρές ασθένειες, καρκίνους και όχι μόνο. Όπως μου είχε πει ο μοναχός: Εμείς προθυμοποιηθήκαμε να τον βοηθήσουμε αλλά δεν θέλησε. Λέει: “Όχι, εγώ θα το σκάψω, την τελευταία μου κατοικία για να είμαι εδώ κοντά στην Παναγία”», είπε ο δημοσιογράφος.

Ο Γιώργος Θεοχάρης τόνισε ότι αυτή ήταν μία συμβολική κίνηση του Αγίου Παϊσίου. «Ήταν μία πράξη ταπείνωσης αυτή για τον Θεό. Ο Άγιος Παΐσιος δεν είχε τίποτα. Ό,τι του έφερναν εδώ τα έδινε στον κόσμο. Τον ειδοποιούσαν από τις Καρυές να πάει επειδή έβαζε ο κόσμος πολλά χρήματα σε τράπεζες από το εξωτερικό από εδώ και από εκεί, μου έλεγε ο μοναχός. Και τι εντολή είχε δώσει στην τράπεζα; Να επιστρέφονται. Δεν ήθελε χρήματα και αυτά που του έφερναν εδώ στο κελί τα μοίραζε σε όλους τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα εξήγησε ότι τα σχέδια άλλαξαν και ο Άγιος Παΐσιος ετάφη τελικά στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. «Τώρα τι έγινε όμως; Η πρόνοια του Θεού ήταν να ταφεί στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, καθώς στο τελευταίο του ταξίδι, στην προσπάθεια να εισέλθει τελευταία φορά στο Άγιο Όρος ο Άγιος Παΐσιος, έπιασε τρικυμία και επί μία εβδομάδα είχε απαγορευτικό με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φιλοξενηθεί στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου τον διακόνισαν εκεί οι μοναχές με πολλή αγάπη και ευλάβεια», τόνισε ο Γιώργος Θεοχάρης. Στην κηδεία του ήταν ελάχιστοι παρευρισκόμενοι. «Ζήτησε ο ίδιος ο Γέροντας Παΐσιος να μην ειδοποιηθεί κόσμος διότι ήθελε ταπεινά πράγματα», είπε ο δημοσιογράφος.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 14 Φεβρουαρίου 2022

αφήστε ένα σχόλιο


τρία + 3 =